Én ettem már 10 éves sprotnit. Semmi baja sem volt, legfeljebb annyi, hogy a hal kissé puhább volt benne. De ez egyébként is elõfordul, széria függõ.
Printable View
Én ettem már 10 éves sprotnit. Semmi baja sem volt, legfeljebb annyi, hogy a hal kissé puhább volt benne. De ez egyébként is elõfordul, széria függõ.
35-40 éves "MRE".
https://www.youtube.com/watch?v=wDyl4PPXLV4
Elsõ tartósítási kísérletem,sózás füstölés.Túl jól sikerült,a csülök meg a kolbász már el is fogyott :)
Csatolmány 6618Csatolmány 6619
Szerintem így a drága konzervek nagy részét ki lehet váltani,nyers szalonnát 500.-600ft/kg áron lehet vásárolni,nyers húst meg már 800-1000ft-ért,só 70ft/kg.Szabad levegõn is eláll akár 8-9 hónapig is,füstölés után lefagyasztva pedig még hónapokkal ki lehet tolni az eltarthatóságot.És ami a legjobb,kiolvasztás után sem kell azonnal elfogyasztani még utána is sokáig fogyasztható.A füstölt sonka meg a konzerv káposzta íze közti különbségrõl meg ne is beszéljünk. Aki meg azt mondja hogy városban nem lehet megcsinálni,egy társasház 4. emeletén töltöttem a kolbászt,és az erkélyen szárítottam füstölés elõtt :) Bérfüstölést meg sokan vállalnak akár még pesten is,150-250ft/kg körül,igaz én magam füstöltem.
http://www.jofogas.hu/budapest/Ber_f...s_35547967.htm
Ha vidéken lakik az ember akkor még könnyebb.
A vidéken nevelkedett 1 éves sertés pácolt-füstölt sonkája 2-3 évig is eláll. A csontvelõje és a szalonna külseje kezd el egy idõ után avasodni. Legyek ellen a vászonzsák vagy szúnyogháló csomagolást kell rakni a sonkára. A füstölt-szárított kolbászt nem piszkálják a legyek.
Mi akác fával és fûrészporral füstölünk, de jó még füstölésre a keményfák többsége(pl. az említett bükkfa) és a gyümölcsfák is. A fenyõ kerülendõ.
Nemsokára aktuális lesz egy sonka megkezdése - szárítok(aszalok?) majd a színhús részébõl.
Vékonyabb csíkokra felvágom és a sütõben takarék fokozaton részben nyitott ajtóval kiszárítom. Valami sonkachips lesz belõle szerintem. :) Az biztos hogy úgy még hosszabb lesz az élettartama.
Víz és zsír nélkül nagyon nehezen fognak oxidálódni a szárított sonkaszeletek. Bele teszem majd õket befõttes üvegekbe, lezárom és beteszem a hideg spájzba a kibelezett hûtõbe ahol még véletlenül sem érheti napfény.
A fagyasztás nálam nem opció - ami a vésztartalékot illeti. Van egy szép kamra illetve egy füstölõ ahol lehet tárolni a sonkákat, kolbászt, szalonnát.
Egy társasház más persze. Viszont az dicséretes hogy egy társasházban sem mondasz le a a házi termékek készítésérõl. :thumbup
Ez az igazi felkészülõ mentalitás - nem éled meg a körülményeket áldozatként. Mindig van választás.
A látszat csal,Borsodi paraszt gyerek vagyok :) csak kényszerbõl tespedek 10 éve a fõvárosban.De most már sajnos úgy érzem hogy elég hamar beüthet a baj,úgyhogy jövõre eltûnök innen ha még nem késõ.Azért írom hogy a városiak is tudnak tenni sok mindent a túlélésük érdekében.Én például egy társammal bérlek a város szélén egy kis raktár helységet.A tartósítást ott el tudom végezni,és nagyobb készlet tárolására is alkalmas,és elég jól védhetõ is ha szükséges.
Adtam a macskának enni, gondoltam belekóstolok. Egy ujjnyi konzervpástétom, Friskies márkájú.
Biztos voltam benne hogy borzalmas lesz, de pont ellenkezõleg. Teljesen korrekt paprikás-tonhal íze volt. Nem is enyhe, hanem erõteljes, amire az ember azt mondaná hogy "ez igen, ez finom". 10 perc után is érzem az ízét, pedig tényleg csak belekóstoltam. Meg nem is szeretem a tonhalat, de annyira érezni rajta az õrölt paprikát, hogy valahogy mégis ízletes tõle a hal. Még jéghidegen is jó. Azt mondanám hogy szobahõmérsékleten, csipetnyi sóval, kenyéren ínyenc falat lenne, fõleg SHTF helyzetben. Ilyennel simán kihúznám egy bunker mélyén.
Kezdem érteni hogy macskák miért nem hajlandók mást enni csak ezt. :haha: