-
Túlélõ, ha nem jó helyen van kérlek mozgasd át ezt a hozzászólást!
Fõleg Dream-walker-t és aki jobban benne van a kriptóban azt kérdezem a hozzászólás azzal kapcsolatos részével, de szólok mindenki máshoz is, látjátok majd mindjárt, komplex kérdés következik.
A közeledõ válság árnyékában érdemes-e kriptopénzbe fektetni a jelenlegi forintjaim egy részét?
Milyen jellegû válság lehet a következõ, milyen valószínûséggel?
Mikor jöhet a következõ válság?
Egy komolyabb gazdasági visszaesés milyen hatással lehet a kriptopénzekre? Milyen valószínûséggel?
Melyik kriptopénz(ek)-be érdemes menekíteni az embernek a pénzét (nyilván csak egy részét)? (ha úgy tûnik, hogy érdemes)
Sokmindent végiggondoltam a fentebbiekkel kapcsolatban, kíváncsi vagyok mindenki meglátásaira!
-
Szia,
Aki tudja a valaszt a kerdeseidre, az milliardos lesz.
En csak annyit tudok valaszolni (de ezt valoszinuleg magadtol is tudtad eddig), hogy:
-ha meretet tekintve nagy (vilagmeretu) lesz a valsag, akkor a crypto valutak az elsok kozott fognak elertektelenedni, ezert nem erdemes egy fillert se benne tartani
-ha kicsi (orszagos) lesz, akkor vagy stabilan megorzi az erteket, vagy dinamikusan no az erteke (a valsagtol fuggetlenul), szoval erdemes bele fektetni.
Nekem inkabb kockazati befektetesnek tunik a cryptopenz, mint biztonsagi tartaleknak, de persze minden, ami noveli a tartalek sokszinuseget, az noveli a biztonsagot.
Bel
-
Hm, nem teljesen értek egyet Bel kollégával.
A bitcoin (használjuk most ezt a szót a kriptopénzkere általában) a válságok ELLEN lett kitalálva, a 2008-as ingatlanpiaci balhéból kinõtt világméretû válság kezdetén. Nem inflálódik, nem elidegeníthetõ, nem manipulálható (legalábbis nem úgy, ahogy a fiat pénzek), nem adóztatható. Emellett a bitcoin egy eszköz alapú termék, hasonló az aranyhoz. Itt az eszköz nem szó szerint értendõ, de a bitcoin hitelesítési hálózat, a nyilvános elosztott fõkönyv, a világon bárhol rendelkezésre állás és a törvényhozástól való függetlenség az az értékajánlat, ami miatt érdemes meggondolni.
Amíg a világon egyetlen nagyobb terület is lesz, ahol van mûködõ gazdaság, addig lesz hol elkölteni, és addig lesz értéke. Azt pedig tudjuk, hogy az elit környékeket, a luxusipart, és a nagyon felkapott üdülõhelyeket egyáltalán nem érintette a 2008-as válság. Szerintem a bitcoin és a kriptoipar bedõléséhez olyan világméretû gebasz kell, ahol már nem lesz prioritás, hogy van-e bármilyen megtakarításunk, mert az már a teotwawki helyzet lesz.
Ha ennél kisebb lesz a baj, akkor a kriptó felfelé fog menni, egyszerûen azért, mert az ember fogja, ráteszi egy kiskörömnyi memóriakártyára a kulcsokat, vagy megtanulja fejbõl, és a világ túlsó végére elutazva is egy okostelefonnal hozzáfér a pénzéhez. Ezt semmi mással nem tudod megtenni, csak kriptóval.
Ettõl függetlenül a terület még "éretlen", bent van a nagy bukó lehetõsége. Ha valaki inkább biztosra menne, akkor csak a bitcoinnal érdemes foglalkozni. Sosem állt le, sosem törték fel.
A többi coin egyelõre kétesélyes. Még ha szerintem egyik-másiknál csak 1% körüli a bukó esélye, akkor is ott az az esély. A btc stabil. Ha a btc-nek vége, az azt jelenti, hogy az ismert világunk megszûnt, apokalipszis van.
De jelenleg a tendenciákat figyelembe véve, mikor ezermilliárd dolláros alapok kezdenek beszállni a kriptóba, én azt mondom, hogy bízok a jövõben.
-
Köszönöm az inputot!
Azt gondolom, hogy be kell tartsam az örökérvényût: maximum akkora része legyen a pénzednek kriptóban, amit, ha elbuksz nem rokkansz bele.
Namost erõsen gondolkodom a fájdalomtûréshatáromon, de biztos, hogy a végére nem egy olyan összeg jön ki, amibõl elmehetek a francia riviérára és vígan ellustálkodhatok néhány évet amíg lecseng egy válság :)
Még a ha válság hatására megötszörözõdik a BTC árfolyam akkor sem :D
Szóval kicsit szívás, de azt hiszem diverzifikálnom kell és ez az egyik irány.
Ilyen célra én is arra jutottam, hogy csak a BTC.
-
Ugye itt is arról van szó, hogy mit akarsz vele. Ha biztonsági tartalék kell, diverzifikáltan, akkor btc, aztán szépen lassan gyûjtögeted.
Ha kereskedni, befektetni, spekulálni akarsz, az teljesen más történet. Értelemszerûen ott a kockázat is teljesen más.
Nekem pl. van viszonylag kockázatos befektetésem kriptóban, ami nem btc. Ténylegesen befektetés, ilyen részvény-jellegû projekt. Osztottam, szoroztam, napi 0,6% "kamatot" fizet, de persze van pár százalék esély a teljes bukóra. Ettõl függetlenül a bankinál sokkal magasabb kamat miatt bevállaltam ezt a kockázatot. Meggazdagodni én sem fogok ebbõl, ahhoz tízmilliókat kéne lekötnöm, az meg távoli és elérhetetlen álom jelenleg.
-
Zuhanórepülésbe kezdett a bitcoin árfolyama
"A kriptovaluta értéke a cikk írásának pillanatában 3875 dollár alá esett, ami 40 százalékos csökkenés a két héttel ezelõtti árfolyamhoz képest. Az árfolyam 2013 áprilisa óta nem zuhant ekkorát.
Az árfolyam beszakadása óta ismét megerõsödtek azok a hangok, amik arra figyelmeztettek, hogy a bitcoin talán nem a legmegbízhatóbb befektetési forma. Pedig 2017-ben az egységenkénti árfolyam meghaladta a 15 ezer dollárt, és decemberben alig maradt el a húszezertõl. Azóta az árfolyam folyamatosan csökken; idén januárra már a csúcsérték felét elveszítette, és az elmúlt hetekben drámai mértékben lezuhant.
Az árcsökkenés alighanem az új forkok (az eredeti bitcoin leágazásai) bevezetésének köszönhetõ, ami párhuzamos valutákat eredményezett, mint például a Bitcoin Cash. A CoinDesk jelentése szerint a Bitcoin Cash és más bitcoin forkok értéke több mint 10 százalékkal csökkent 24 óra alatt." (The Verge)
https://index.hu/techtud/2018/11/26/...ben_a_bitcoin/
https://memegenerator.net/img/instan...s-not-good.jpg
-
Nyilván nem örülök, csak annak, hogy nem annyi pénzt tettem bele, mint amennyit eredetileg terveztem :D
De amúgy, ha elbukom az egészet, akkor sincsen semmi...
Egyáltalán nem tervezem most realizálni a veszteséget azzal, hogy kivegyem, inkább azon agyalok, hogy milyen árszinten tegyek bele még egy kicsit, hátha megindul felfelé.
Természetesen abszolút olyan összegrõl van szó, amit nem félek elbukni.
-
Igen, ilyenkor merül fel bennem is a kérdés, hogy vajon most megéri-e beszállni egy viszonylagos gyors nyereség érdekében? Én még mindig félek ettõl, még 20-30e Ft-ot sem szeretnék elbukni, nem még többet :nemnem:
-
Kicsit szerencsejáték feelingje van
Másrészt viszont diverzifikál az ember...
Mert a megvett cuccod az tuti, hogy meglesz, de nem biztos, hogy ér bármit is.
Mint egy BOL ahova nem tudsz eljutni
-
Én a 3000 usd árfolyamot céloztam meg, ha alá megy, még veszek egy kicsit, egészen pontosan egy kicsit többet.
Illetve a téli eszementen felpumpált árfolyamokon nem vettem, de amúgy egy ideje minden hónapban veszek egy kicsit, ahogy minden hónapban fizetek életbiztosítást meg egyéb megtakarítást is.
Sajnos én nem tudok kereskedni, szóval nekem a gyors nyereség nem játszik, viszont 5-10 éves idõtávon (ez az egyéb befektetések idõtávja is) van olyan jó, mint bármilyen állampapír vagy részvény, vagy még jobb is.
A fork is közre játszott, de ami sokkal valószínûbb, hogy azzal pont egy idõben az egyik online kulcs-szolgáltató adatlopós kódot tartalmazó frissítést adott ki, amelyik amúgy már hónapok óta bent volt a nyílt forráskódban, és senki sem vette észre. Megbecsülni sem lehet, hogy mennyit loptak el tõlük, de úgy van megírva a cucc, hogy a náluk tárolt, 100 btc-s egyenlegnél többet tartalmazó cimeket az összeset fel tudták nyitni. Ezeket tõzsdére vitték, és azonnal váltották fiat pénzre.
Ez persze felveti a kérdést, hogy ki az a hülye, aki 100 btc-nél (félmillió dollár, több, mint százmillió forint a két héttel ezelõtti árfolyamon) nagyobb összeget tart egy online elérhetõ címen, ahol nem õ kezeli a privát kulcsokat...
Mindettõl függetlenül az osztalékfizetõ kriptopénzem minden egyes nap adja a hozamot. Ami most kevesebb, máskor meg több. Ilyen ez a popszakma, az otp-árfolyam is változik, meg a kukorica ára is.