Holnapután lesz némi szabadidõm, összeszedem a gondolataimat, és megosztom veled :) Amúgy szerintem jó ötlet!
Printable View
Köszi a válaszokat!
Valamelyik nap én is összeszedem a gondolataim rendesen ezzel kapcsolatban s leírom ,hogy hogyan gondolom ezt a hírlevelet.
No akkor hírlevél.
Kinek szeretnéd írni, és milyen célból? Más-más célközönségnek máshogy kell írni.
Mit is szeretnél, hogy a témáid között legyenek? A prepperkedés rengeteg, sokszor egymától is távol álló témakört tud felölelni, általánosat akarsz-e vagy tematikusat?
Milyen idõközönként szeretnéd? Egy heti-kétheti hírlevél más tészta, mint a havi, negyedéves.
Milyen formában szeretnéd? Interaktív vagy sima tartalomközlõsen? Emilesen, vagy online kiadványban?
Mennyi munkát szeretnél belefektetni, mennyire akarod komolyan csinálni?
Milyen jövõt tervezel a dolognak? Ha nem látod, merre visz az út, vagy hová akarsz eljutni, akkor nehéz lesz az elõrehaladás :)
Így elsõ nekifutásra ennyi, nem akarom szétspamolni a témád, azonban, ha szeretnéd, jóval konkrétabb dolgokat is tudok neked írni :)
Preppereknek, prepperkedés iránt érdeklõdõ emberknek, természetkedvelõknek,-járóknak,túlélés és bushcraft szeretõknek szólna.
Vagy egy, vagy két levelezõlista lesz. Ez egyik leginkább a jelenlegi honlapommal (ha csak nem váltok) lesz kapcsolatos és az új most készülõ oldallal új cikkek, hírek, néha videók érdekességek; a másik az zártabb lesz ott is lesznek érdekességek, videók, néha hírek,hasznos letölthetõ tartalom pl.: listák; könyvajánlók, jelszavak a hozzáféréses cikkekhez stb..
A formát még nem tudom, megpróbálkozok egy ingyenes online kiadvánnyal megnézem hogy mûködik, de szerintem kinézetre olyasmi lesz mint egy általános hírlevél.
Kb: heti egy levélre gondoltam.
A többin még nem gondolkoztam. Nyugodtan írd le az észrevételeidet, véleményedet.:beer:
A célközönség fontos, ha több embert szeretnél megszólítani, akkor az egyes hírleveleket érdemes elkülönítve kezelni.
Pl. ha bushcraftosoknak írsz, akkor az csak bushcraft legyen, esetleg más témákból az, ami belefér, mondjuk speckó eszközökrõl; ugyanígy a természetjáróknak más vonalon kell felépíteni a cikkeket, és a speckó eszközök is mások.
Más megközelítést igényel, ha teljesen kezdõknek (vagy a témával egyáltalán csak ismerkedõknek) írsz, esetleg haladóknak, vagy olyan tartalmat adsz, amitõl a hardcore olvasó is elérzékenyül :) Ez utóbbit össze lehet fûzni, mondjuk egy alkalommal egy kezdõ, egy haladó, meg egy profi szintû írás.
Ha mindenbõl szeretnél, akkor a hírleveleket érdemes más-más hétre ütemezni, hogy ha valaki mondjuk kettõ-háromra is feliratkozik, akkor se egyben kapja meg az egészet.
A munkával kapcsolatban az a lényeg, hogy mennyire mondasz újat. Ha egy hírlevélben megírod azt, amit amúgy 10 másik helyen megtalálni a neten, akkor nagyon profin kell csinálnod, különben csak a 11. leszel :) Ellenben ha saját tartalmat készítesz, akkor meg azon kell elgondolkodni, hogy mennyire van idõd, lehetõséged rá, mert azt is lehet nagyon komoly szinten csinálni, csak akkor az meg már több lesz, mint egy sima hobbi. Ráadásul az igazán ütõs cuccokat (mondjuk elmész, és készítesz egy videót a polgári védelmi egyesület segítségével egy m-zárolt készletrõl, meg körbejárjátok, hogy miért is jó az) sokszor kiadványban nem is tudod megjelentetni, csak webes felületen.
Mennyire fontos, hogy mit mondanak az olvasók? Szavaztathatod õket, hogy mirõl szeretnének olvasni, mi az, amit tesztelj mondjuk, meg hasonlók.
A különbözõ cikkek, hírek másodközlése jó, mert esetleg valaki nem találkozott vele, de ezt tovább is lehet gondolni. Mondjuk van egy katasztrófahelyzet valahol külföldön. Ezzel kapcsolatban lehet interjút készíteni egy hivatalos szervvel, aki mondjuk illetékes lenne, ha itt történne hasonló. Ki lehet hegyezni kifejezetten prepper témára a dolgot.
Ugyanezt meg lehet csinálni mondjuk egy mozifilmmel is, gyártani a teóriákat :)
Ha összejön egy adag cikk, levél, akkor érdemes összeszerkeszteni, és letölthetõ (esetleg szerkesztetten kinyomtatható) formában megosztani. Ezt rögtön az elsõ negyedév után érdemes megtenni. Látod, hogy hányan töltik le, hogyan nõ az olvasottság, és te is látod magadon, hogy hol tartasz, mennyi munka után.
A kiadványt nem kell túlspilázni, simán egy pdf-be kell betenni, hogy mondjuk valaki offline is tudja olvasgatni. Persze megint más szerkesztést igényel egy szép pdf, mint mondjuk egy blogfelület, még ha nem is posztként, hanem levélként megy ki a tartalom :)
Köszi a választ! Sok jó ötletet leltem benne.:beer:
Most megpróbálom utolérni magam a terveimmel, addig is, itt lesz az új blog: http://peregrinus.tk/ .
Ma és tegnap hostot cserélek, így talán gyorsabb és jobb lesz.
A host cserélése megtörtént, ide költöztem: https://www.grendelhosting.com/ , gyorsabb lett valamivel, és itt unlimited hely van.
Ma átrakom az összes bejegyzést az új oldalra.
Na, át lett téve az összes cikk az új honlapra; nemsokára vagy megszûnik a többi oldal, vagy át lesz irányítva.