-
Én nem írnám le a GPS-t teljesen. Ha helyzetmeghatározás nincs is, de elektronikus térképként még használható. A telefonomon van ingyenes GPS alkalmazás Budapest, Magyarország, Bécs térképpel. Útvonalat nem tervez, de utcanévre és POI-ra lehet vele keresni. Így nem kell térképet hordanom magammal a mindennapokban. Természetesen vannak papír alapú térképeim is, de amíg nem muszáj, nem cipelem.
-
Svédországban voltunk, a GPS számtalan esetben dobta el a kapcsolatot a legrosszabb pillanatokban: például városon átvezetõ autópálya bonyolult keresztezõdésében, ahol nagyon kellett volna a pontos kihajtó (ráadásul ugye minden svédül kiírva...).
Bizonyos esetekben persze használható volt, de egy jó térképpel bármikor sokkal jobban jártunk volna.
Illetve volt olyan, hogy direkt tévútra vitt, ez nem egyszer elõfordult, de a második esetnél már nem dõltem be, simán felülbíráltam. Késõbb pedig már térképpel, táblák után is elboldogultam, csak meg kellett szokni a véd neveket... :)
-
Én itthon túrára az OMP és a turistautak.hu térképét szoktam használni navigáción, szerintem részletesebb és frissebb mint a papír.
Az igaz ha nagy gond lesz akkor korlátozhatják, ill. ronthatják a helymeghatározás pontosságát, de attól a térkép és az iránytû mûködõképes marad.
De ettõl függetlenül én is akarok majd valami jó térképet.
-
Hát, nekem van, de nagyon hamar kifogy. aztán lángvágásra nem annyira jó, ahhoz sok oxigén kell. Vékony lemezeknél még el tudom képzelni hogy a vágás mûködik, ha felizzítjuk az anyagot és utána csak oxigénnel kifúvatjuk az olvadékot.(ezt a mini forrasztó/hegesztõszethez)
-
Üdv .
Rácson és biztonsági fólián kívül milyen megoldások vannak az ablakok védelmére ?
Álámíííííínium redõnye van valakinek ? Mennyire erõs ?
-
Én ennél többet hasznos védelmet nem ismerek.
Nálam ablakok P4 üvegezéssel, biztonsági vasalattal vannak a nyithatók, a többi meg fix, kontrollált légcserém van, hõvisszanyerõ egységgel. Az ablakon belül van a rács, amire fel lehet rögzíteni fémlemezt, ha kellene.
Igazából nem ér semmit egyik sem, egy csákánnyal be lehet verni az üveget elõbb utóbb és felgyújtani az egész kócerájt, ha zûr van.
Aluminium redõnyt is pikpakk fel lehet törni egy erõs pajszerrel vagy flexxel kivágni.
Minden csak idõ és észlelhetõség kérdése, ha nyílás van a falon, azon elõbb utóbb bemegy valaki, ha elég nagy.
-
"kontrollált légcserém van, hõvisszanyerõ egységgel."
Írnál errõl némi infót , építkezésen gondolkodom , és beterveznék ilyesmiket .
-
Passzívházak fontos eleme, kevés elektromos energiával biztosítja a folyamatos friss levegõ ellátást, a legkisebb hõveszteséggel.
Hõvisszanyerõs szellõzés alatt keresd a rendszereket, sokan gyártják már, de olcsó kínai szarokat még nem érdemes vásárolni belõlük.
-
Üdv! Ezt egy másik oldalon csináltam, hátha van még, akinek új. Nem hibamentes, de szívesen veszek minden építõ jellegû kritikát:
Szóval tegyük fel hogy nincs lehetõségünk elhagyni a városi (saját példából kiindulva panel) lakást. (Az most mindegy, mi miatt.) Milyen biztonsági óvintézkedéseket tehetünk saját és családtagjaink, valamint vagyontárgyaink védelmében?
- MINÕSÉGI FÉMAJTÓ (sokpontos biztonsági): sajnos vannak silány utánzatok, a neten keringenek videók, hogy kapja szét egy 8 éves kislány egyetlen szerszámmal az egészet kb 10 perc alatt… Szóval érdemes kerülni a legolcsóbbakat (60-70e) és inkább MABISZ által sokra értékeltet választani (kb. 120-150e). Ilyenkor elég idõt nyerhetünk odabent felkészülni, mielõtt ránk nyitná valaki az ajtót. Én annak a híve vagyok, hogy hiába hisznek mögé vagyont, értékeket, mindenképpen hanggal és komoly erõfeszítéssel jár átjutni rajta, tehát inkább legyen, mint ne.
Elõnyök/hátrányok:
+ nehéz átjutni rajta
+ az illetéktelen bejutás zajjal jár és idõigényes, esélyt kapunk fogadni a látogatókat
+ békeidõben is biztosít egyfajta pluszt, kb mint a kerékpároknál: ha van mellette gyengébb záras, valószínûleg inkább azt viszik.
- mivel nehéz átjutni rajta, a tûzoltók is nehezen hoznak ki, ha ránk ég a lakás
- nem tudom, hogy lehet pótolni a speciális kulcsokat, fõleg ha nem lesz áram (elõre beszerezni többet?)
- FÓLIA ABLAKON : autóknál, iskolai tornatermeknél szoktak használni egy mûanyag fóliát, ami bizonyos erõhatásig nem engedi széttörni az üveget, csak szilánkosodik, de egyben marad. És nem csak az üvegdaraboktól véd, hanem nehezebb is átütni. Léteznek belõlük hõ és fényvisszaverõ típusok is, emisszivitás címszó alatt lehet keresni.
Elõnyök/hátrányok:
+ nehezebb betörni
+ véd a szilánkoktól
+ nehezen észrevehetõ
- az árán kívül nem tudok
- REDÕNY AZ ABLAKON: már most is elég sok helyen látni, mert véd a melegtõl, jégesõtõl, gyakorlatilag az anyatermészet különbözõ hatásaitól. Áram nélkül, mechanikusan mozgatható, lehet résnyire nyitva hagyni, vagy teljes leengedni illetve felhúzni. Létezik rengeteg típus: mûanyag, alumínium, belsõ tokos, vakolható.
Elõnyök/hátrányok:
+ védi az üveget, vagy ha kitörik, bizonyos értelemben helyettesítheti is azt (csak nem fúj be úgy a szél vagy ver be az esõ…)
+ ha jó minõségû/anyagú, nem engedi ki a fényt (ha nincs áram, világíthatunk)
+ plusz védelmi szint, hallható ha felhúzzák
- a hagyományos kívülrõl bontható (esetleg eszkábálható rá lakatnak pánt)
- egy egész lakást körbefedni nem olcsó mulatság
- PÁNTOK AZ ÖSSZES NYÍLÁSZÁRÓN: puha falba nem látom túl sok értelmét (vályog, szilikát) de betonba, téglába jó szolgálatot tehet. Lényege, hogy lehetõség szerint az összes, de legalább a kritikus bejutási pontoknál (pl emeletes háznál a földszintre) az ajtók és ablakok belsõ oldalaira „L” vagy „U” alakú pántokat rögzítünk, amik elõre ki vannak fúrva, hogy szükség esetén az addig titokban, rejtve tartott rácsokat, lemezeket viszonylag gyorsan tudjuk rögzíteni hozzájuk. Persze azokat elõre legyártva otthon kell tartani, nem a három utcával odébb lévõ garázsban.
Kb úgy képzeld el, hogy van az ablakod, annak bent egy befogadó „kerete”. Alul-fölül, jobbról-balról 2-2 vagy 3-3 vasdarabot, hasonlót a mezei polctartóhoz belefúrsz a falba. Ha beüt a baj, és veszélyeztetve érzed magad, csak hozod a farost/fémlemez vagy rács elõre méretre odagyártott elemeket, és vagy lakattal, vagy csavarokkal+anyákkal rögzíted õket.
Elõnyök/hátrányok:
+ elõre gyártott, méretre szabott, viszonylag gyorsan, csendben felszerelhetõ
+ plusz védelmi szint, csak zajjal lehet átjutni rajta, ráadásul idõt nyerünk vele
+ ez a kedvencem: mivel az ajtó mögött nem látszik, érheti kellemetlen meglepetés a peches betörõt, ha be akarja rúgni az ajtót. Ráadásul ha le is bontja az ajtót, még mindig csak félúton jár…
- súlya van, 80 éves mamika nem valószínû, hogy mozgatni fogja
- minden nap fel-leszerelni idõigényes és fárasztó lehet (ha pl nem világvége van, csak lázongások, és csak éjszakára kell)
- rács esetén át lehet látni, nyúlni, lõni, dobni
- az elõkészület, gyártás viszonylag idõ és pénzigényes
-BIZTONSÁGI LÁNC: régen sajnos csak dísz értéke volt, de ma már kapni igen komoly darabokat. Lényeg, hogy minél kisebb rést adjon, masszív legyen, kívülrõl ne lehessen hozzáférni. Akár házilag is elkészíthetik vállalkozó szellemû barkácsolók, csak fúrni kell, meg pár szem lánc.
Elõnyök/hátrányok:
+ olcsó
+ kis helyet foglal, nem feltûnõ
- ha már nyitva az ajtó, és nem tudjuk becsukni, csak idõ kérdése, mikor jönnek be
-KUKUCSKÁLÓBA SZERELHETÕ HALSZEMOPTIKA: (Létezik olyan videórendszer is, amit a helyére építenek be, és a tv-n nézhetjük a képét, de ehhez ugye áram kell, szóval csak megemlítettem, hogy van olyan is.) Kb 170°-os látószöget adókról tudok, elég nehéz rejtve maradni elõtte, csak kiugrók mögé bújva van esélye a behatolóknak.
Elõnyök/hátrányok:
+ viszonylag olcsó
+ ajtónyitás nélkül láthatjuk szinte az egész folyosót
- lefújható/ragasztható, ezáltal hatástalanítható (persze ha ilyen történik, érdemes azonnal felkészülni valami rosszra)
- igen, ha amcsiban lennénk, félhetnénk, hogy lelõnek rajta keresztül. De erre általános másodikban készítenek 2 tükörbõl meg pár fadarabból periszkópot.
-KÖTÉL: min 2X olyan hosszú, mint amilyen magasan lakunk. Nem árt, ha tisztában vagyunk pár csomózási technikával, pici hegymászási ismerettel, és leküzdjük a tériszonyunkat.
Elõnyök/hátrányok:
+ nem sok helyet foglal, kicsi, könnyû (5. emelet kb 14 méter, 10. emelet kb 28 méter)
+ ha nem használhatjuk a lépcsõházat, legalább esélyünk van lejutni (békeidõben is jól jöhet egy tûz esetén, persze csak ha nem a mi oldalunkon csapnak fel a lángok)
- meg kell tudnunk tartani saját súlyunkat lefelé (plusz felszerelés, gyerek, miegymás)(Itt jön jól, ha a magasság kétszerese van, mert nem kell fixen kikötni, hanem miután mindenki lejutott, le tudjuk húzni és magunkkal vihetjük.)
- tanulni kell a használatát (viszont ha már tudjuk, bárhol, bármikor jól jöhet)
-CSAPDÁK: millió féle fajta van, én annyit szeretnék leszögezni, hogy csak akkor érdemes a telepítésükbe belevágni, ha
- mindenki, álmából felverve is tudja a pontos helyüket, hatásukat, és hatástalanításukat
- kisgyerek, idõs (fõleg szenilis) ember, alkoholista esetén csak korlátozottan és nagyon körültekintõen
-FEGYVEREK: amit a törvény és a pénztárcánk enged, mindent és mindenbõl pótlást, meg szerszámokat javításhoz, karbantartáshoz, tisztításhoz. Amire talán nem gondolna elsõre az ember, mert zárt tér: szálfegyver, pl. lándzsa. A rácsokon, vagy biztonsági láncra nyitott ajtón keresztül kinyúlva jó szolgálatot tehet.
És ami talán a legfontosabb: fizikailag és mentálisan is felkészülni elõre, ne akkor kapkodjunk, amikor már késõ…
-
Jó kis összefoglaló.
A mi ajtónkon volt egy ilyen: http://www.zaruzlet.hu/images/egyszarnyu_hevederzar.jpg
Ha van ilyenbõl 2 vagy 3, akkor ha az ajtó és a keret is erõs, biztosan nem tudnak bemenni rajta.