A táskák típusáról még nem volt szó. Kinek milyen van? Mit érdemes venni? Én is most akarok egyet, de nem tudom, milyen kéne.
Printable View
A táskák típusáról még nem volt szó. Kinek milyen van? Mit érdemes venni? Én is most akarok egyet, de nem tudom, milyen kéne.
Nekem a bundeswehr típusú http://www.obsit.hu/listazo.php?katid=18 ilyen ezt használtam már többször és nekem nagyon bejött.Pár kisebb zseb lehetne még rajta de meg lehet oldani.
Eladban van fent zsák.
Papíron elkezdtem én is összeállítani a BoB-omat.
Elõször is váltóruházatra gondoltam, tiszta alsónemû és mondjuk zokni, kesztyû. A többi dolog évszaktól függõen mondjuk egy meleg pulóver vagy sapka, maradék ruha van a BoL-on. Ja, még egy vékony takaró beleférhet.
Egészségügyi cuccok és gyógyszerek:
-autós elsõsegélycsomag
-erõs multivitamin
-széntabletta
-fájdalomcsillapító
-víztisztító tabi
-alkoholos kézfertõtlenítõ krém (tûzgyújtáshoz is jó)
Élelmiszer:
- 3-4l ivóvíz
- 2-3 napra elegendõ (azért ennyi, mert nagyjából ennyi idõ alatt tudnék eljutni a BoL-ba jármû nélkül, biciklivel egy nap) tartós élelem. Zabpehely, bab konzerv, energia szeletek, esetleg gondolkodtam még a Smack márkájú kínai tésztán is, ugye csak meleg vizet kell rá önteni és kész, plusz nagyon könnyû.
Tûzszerszám:
- vihargyújtó
- gyufa
- szikra alapú tûzszerszám
- gyújtós (pl egy csomag vatta)
- esetleg nagyító
Ezeket még nem döntöttem el, hogy mibõl hány darab is kéne, de egynél mindenképp több pl. a gyufából és a gyújtóból.
Szerszámok és fegyverek:
- egy rövidebb pengéjû túlélõkés, és egy hosszabb "rambókés", önvédelemre.
- fokos / tactical tomahawk
- lõfegyvert ugye az itthoni jogszabályok miatt nem igazán tudok szerezni, majd ha anarchia van betörök a vadászboltba :)
- csajka + kanál
- kézi késélezõ
- iránytû
- ragasztó
- erõs damil, vagy más cucc, amivel lehet kötözni
- faggyú gyertya
- zsebrádió
- karabinerek
Ennél tartok jelenleg, többi dolog a BoL-ban kerül felhalmozásra. Vélemény? Kihagytam valami nagyon-nagyon alapvetõ dolgot? :rolleyes:
Egy lámpa/fejlámpa szvsz még pluszban nem árthat, meg mondjuk egy esõkabát/poncsó. Én még valamilyen kisrádiót is vinnék, fõleg, ha 2-3 nap az út, mert így megadom az esélyt, hogy ha esetlegesen a BOL is közben a SHTF hatósugarába esik, ne sétáljak bele a gebaszba.
Hmm a lámpa és az esõkabát jó ötlet, igen. A zsebrádió alatt a kisrádiót értettem.
Én hurcolok egy régi mobil telefont töltõvel fülhallgatóval pót aksival.Az jó rádiónak világítani számolni.Agyalok rajta hogy térképeket töltsek le rá.Jó Isten tudja még mire jó ha ki vagyok lehet rajta játszani :) meg hozzávágni a rohamozó zombiknak :thumbup
Nekem egy 50 literes van Decathlonból (a képen béna, amúgy használható, bevált), régebben egy nádvázas klasszikussal nyomtam, de egyszer csak elkezdett nyikorogni, muszáj volt lecserélnem.
A vállpántra klasszul felerõsíthetõ a vtõr, és van az oldalán egy gyári puskatartó, aminél figyelni kell a jó súlyelosztásra meg nehéz terepen az ütésekre (távcsõ).
Keresõtávcsõ van nálam, az alsó zsebben egy osztrák poncho, így nem kell kotorászni ha hirtelen kell, és nem is vágja ki semmi.
Klotyópapír összenyomva, popsitörlõ (ezt néha cserélni kell, mert kiszárad), a tetejében egy vizes-tömlõ, az oldalában még egy kulacs, kókuszbevonatos alu, megvizezve kívülrõl a párolgással elég jól hûti az italt. Amerikai kaját már nem hordok, inkább megoldom házi kajával.
Az oldalsó zsebek jók, gumikesztyûm is van (2 pár), borzot, rókát nem szeretek nyúzni nélküle, nem steril, és víztartónak sem rossz.
A szokásos tûzfelszerelésen kívül pár tampon, és régi bringabelsõbõl gumicsík (vizesen is begyullad, és igen erõsen ég). Az alján van hely a polifoamnak, ezt nem használok, barbárabb vagyok.
Tartalék kés, fenõ ceruza, gyémántporos, a szõr hamar kiveszi a kés élét, zseblámpa, fejlámpa, egy könnyû dinamós, nagyon ledöglenek az akkuk hidegben.
Száraz ruha, tartalék sapka, vékony selyemkesztyû - nyár kivételével mindig -, csak a vastagot kell lehúzni, és mégsem fagy rá az ember keze a hideg vasra. Néhány tartalék lõszer, ha otthon maradna, iratok másolatai lelaminálva. Régi ütésálló, vízálló telefon, beépített iránytûvel, GPS sajna nincs benne (lehet, hogy lecserélem egy olyanra, de csakis telepített térképekkel) feltöltõkártyával.
Ezzel már sokszor voltam pár napot egyhuzamban kint.
Lehagytam, hogy a gyufát, és a foszforcsíkot egy régi negatív filmes dobozban tartom, vattával kitömve nem zörög, és vízmentes, és átfagyott kézzel is ki lehet nyitni nem úgy mint a csavarost, akár foggal is.
Fûrészbõl régebben egy Fiskars-t használtam, a kitolható élût, nem vált be, volt, hogy lecsúszott a kezem róla fõleg nagyobb állatnál.
Most egy olcsó bicskaszerûm van, jobb a nyele, vastagabb, és gumisabb, a fogai viszont durvábbak, nagyobbat harapnak, de könnyebben el is akadnak... és ha elveszítem nem nagy dráma.
Multitoolom is volt több is, a Victorinox nem vált be, túl nehéz volt, lecseréltem egy Leatherman-re, az a fogót kinyitva vágta a kezem, aztán vettem egy Wave-t.
Na az szuper, az eddigi legjobb, kár, hogy ellopták, sokat használtam, bár egy õz megnyúzásánál majd leszakadt a csuklóm, mindenre jó, de a célszerszám az igazi.
Nem a hátizsákban ugyan, de az övemen mindig van egy Victorinox, egy pici Maglite-tal egybeépített tokban. A külszolgálatos bevetési honvédségi szett.
Nem láttam a leírásban: varrótû, cérna. Ha erdõn-mezõn kell átgázolni, hasznos lehet.
Illetve a damil nem rossz, de kicsi és vág, ezért kötözésre mindenki által erõsen javasolt paracord kötelet szerintem még dobhatsz bele, nem sok helyet/súlyt foglal.
Kanál helyett katonai evõeszközkészlet (kanálgép), illetve lõfegyver helyett csúzli csapágygolyókkal.
Ja meg nagyító és kullancskiszedõ és/vagy körömcsipesz. Esetleg vatta helyett tampon, elvileg amikor megveszed steril, szóval akár sebre is mehet.