Az alkohollal van a gond vagy a pálinka töménységével? A másodikon lehet segíteni, egy kis hígítással. Az almaecet sem 50%-os.
Printable View
Az alkohollal van a gond vagy a pálinka töménységével? A másodikon lehet segíteni, egy kis hígítással. Az almaecet sem 50%-os.
Sziasztok!
Mi henna festéshez vásároltunk "gladoil" márkájú eukaliptusz olajat.
Barátnõm ajánlására párnára szoktuk csepegtetni néha, illetve késõbb öblítõszerként is használjuk majd, viszont vannak kifejezetten fogyasztható olajkeverékek.
Ha valóban 100%-os tisztaságú (itt kitérnék arra, hogy én valamiféle fémes illatot érzek ki belõle, talán a lepárló edény illata) akkor valószínûleg fogyasztható is.
Ennek örömére pár perce belecsöppentettem (ennek a topicnak az olvasására felbuzdulva) egy mentateába egyetlen cseppet. Tulajdonképpen citromlé volt benne, a kertbõl szedett menta, valamennyi barna cukor.
Az eukaliptusz csepp hirtelen úgy feldobta, hogy olyan illata lett mint valami citromos szénsavas üdítõnek, az íze is megváltozott. Finomnak tûnik és intenzív. De nem tudom valóban fogyasztható-e biztonsággal.
Valószínûleg ezekkel az olajokkal sütni is lehet. Például levendulaolajban rántott csirkemell, krumpli? Jó lenne nem?
Össsze kellene keverni valami tûzálló anyaggal, például benzinnel :D
Viccen kívül:
Szerintetek mehet teába, üdítõbe, limonádéba pár csepp ezekbõl az olajokból, vagy tartalmazhatnak mégis egészségkárosító anyagokat, vagy elképzelhetõ, hogy mégsem olyan tiszta a forrásuk? Ahogy fentebb írtam, egy csepp eukaliptusz olaj körülbelül fantát csinált a mentás citromlevembõl (szénsav nélkül)
Nem a paraffinról beszélek, Isten tudja mi lehet benne ami mérgezõ, néha még a márkás élelmiszerekben is olyan dolgokat találnak (ásványvíz, fûszerpaprika, babaétel, akármi) hogy rögtön vissza kell hívni a készletet.
Most akkor mi lehet még egy illóolajban, akármi lehet benne. Nem vagyok vegyész, így nem tudom pontosan mik fordulhatnak elõ benne nagy kockázattal, de pl ólom, permetezõszerek, DDT ilyeneket el tudok képzelni. Mondom, az eukaliptuszos olajom illatában én valami fémes illatot is kiérzek, ami valószínûleg a tárolóedények, vagy lepárlók fémes illata lehet. Ez is épp elég. Ki tudja mit szállítottak a tárolóedényekben korábban. Hallottam olyan történetet régen, hogy azért volt gázolaj íze a röviditalnak, mert a tartálykocsi azt vitt az ital elõtt. (még a 90-es években) nos illóolajnál ki tudja mik keveredhetnek bele.
Értitek? Ezt a kérdést jó lenne tisztázni, mert akármit is írnak rá, bármi lehet benne a 90-99%-os illóolajtartalmon felül. 1% cián is elég hozzá, hogy mondjuk megöljön, még inhalációs úton is. De ha gyöngébb mérgek vannak benne, csak 2-5 év alatt lassan megnyomorít. Vizsgálják ezeket?
Szerinted az indiai gazda foglalkozik vele, hogy EU szabvány permetszerekkel és fõleg nem eu szabvány mértékben gyógyítja a gyógynövényeit? Nyilván nem. Olyan mennyiségû és minõségû szereket lõhet rájuk amiket be se lehetne hozni az EU-ba. Élelmiszerként végképp. De az inhaláció is valamilyen szinten belsõ felhasználás. Raádásul Indiába egy csomó kétes vegyipari üzem kivonult gyártani, a talajvízet is szennyezik, senki sem biztosíthat arról, hogy az az ültetvény amin az indiai tea, fûszer, vagy épp illóolajnövény nõtt, nem ilyen helyre van telepítve.
Szia,
Az illoolajok nem sutesre valoak.
Egyreszt a nevuk is mutatja, hogy "illo", valoszinuleg mar 50-100 fok kozott elparolog a lenyeg beloluk, nem hogy a sutesnel hasznalt joval magasabb homersegleten.
Masreszt az illoolajok tobbsege (az altalad emlitett levendula epp nem) olyan eros hatasu, hogy higitatlanul meg a borre sem szabad kenni, nemhogy sutesnyi mennyisegben megenni.
Harmadreszt nehany olajar, az osszehasonlithatosag kedveert literre megadva, kb. a kaphato legolcsobb elfogadhato minosegu:
Etkezesi olajok:
Napraforgo: 700 Ft
Oliva (extra szuz): 1400 Ft
Szolomagolaj: 2400 Ft (ugyanez masszazsolajboltban: 20 000 Ft)
Illoolajok:
Narancs: 79 000 Ft
Levendula: 105 000 Ft
Teafa: 210 000 Ft
Kamilla: 975 000 Ft
Rozsa: 3 650 000 Ft
Bel
Ha megveszed az illóolajat és rá van írva a dobozára, hogy "gyógyszerkönyvi minõség", akkor max 1-2 cseppet. Vigyázni kell a belsõleg alkalmazásnál, mert még a citromolajból is halálos lehet néhány grammnyi egyszerre, rövid idõn belül történõ elfogyasztásnál. Ez gyakorlatilag mindegyikre jellemzõ túladagolás esetén. (Emlékeim szerint 10-60 gramm a tuti anyóselrendezõ mennyiség /TAM/ egyszeri, rövid idejû felvétel esetén, de 1 g-ot se vegyen be senki, mert már az is brutális közérzetet okozna.)
:haha:Idézet:
tuti anyóselrendezõ mennyiség /TAM/