Elkészítettem életem legegyszerûbb kenyerét.:)
Ír szódás kenyér. Elkészítési idõ: 10 perc a tészta összeállítása és 40 perc a sütés.
400 gr lisztet (én fele teljeskiörlésû, fele simalisztet használtam)
1 tk só
1 tk cukor
1 csapott tk szódabikarbóna (nekem mindig van otthon gyógyszertári, úgyhogy azzal csináltam)
400 ml író (ez utóbbit én 250 ml kefír és joghurt keverékével helyettesítettem felöntve 150 ml vízzel)
Gyakorlatilag az "ötágú villával" összekevered, eldolgozod a hozzávalókat. Nem szabad gyúrni, mert akkor nagyon tömör lesz.
Az írót csak óvatosan adagolom, mert más lisztek más mennyiséget vesznek fel. A lényeg, hogy ne legyen ragacsos a tészta a végén.
Amikor összeállt a cipó, akkor bevágod a tetejét keresztben és mehet a 200 fokon elõmelegített sütõbe. Én jénaiban sütöttem, de kissé ott maradt az aljából. Zsírpapír lehet, hogy jó ötlet alá.
40 percig sütöttöm és kész.
Lehet dúsítani azzal, aki amit szeret. Én is meg is tettem. Az apróra vágott oliva, szárított paradicsom, leheletnyi bazsalikom és oregánó nem rontotta el:)
Elõnye, hogy nem kell hozzá élesztõ és kovász. Emiatt ha jól gondolom mindegy a gabona sikértartalma, amibõl a lisztet darálod. Ez olyankor jöhet jól, ha az állatoknak szánt gabonából õrölnél lisztet. Ráadásul így ténylegesen teljes kiörlésû kenyeret is csinálhatsz ehetõ minõségben.
Szerencsére asszonykám is már mondta, hogy mikor csinálunk legközelebb ilyet, úgyhogy szerintem rá fogunk állni erre. Jövõre úgyis ehetetlenné szabályozzák a pékségek kenyerét, úgyhogy mi átállunk erre.