Ebben a takarmányban még nincs szója.
Jó, hogy mondod a dolgot. Mit javasolnál a szója hõkezelésére? Forrázás, fõzés?
Printable View
Ebben a takarmányban még nincs szója.
Jó, hogy mondod a dolgot. Mit javasolnál a szója hõkezelésére? Forrázás, fõzés?
Háztáji méretekben egyszerûen nem etetnék szóját. Nagyüzemben úgy csinálják, hogy megpörkölik és roppantják, ekkor egy durva szemû, héjas "szójadara" keletkezik, jellegzetes pörkös illattal, ekkor teljes értékû. Másik módszer, hogy az olajpréselés során keletkezõ pogácsát pelletálják, ebben már csak a fehérje a sok, zsír alig van.
Ezt a kettõt igen magas áron értékesítik állattartó telepeknek :)
Ha mindenképpen fehérjepótlás kell a háztájiba, akkor javaslom a borsó, lencse, bab hármast, ezek elég sok helyen kaphatók viszonylag olcsón, és bármiféle kezelés nélkül etethetõk. Ha darába teszed, akkor még könnyebb a dolog, mert a daráló elviszi a törtszemet is, amit pl. hántolómalomban, tisztítóüzemben általában harmad-, negyedáron (szerencsés esetben tizedannyiért) értékesítenek, mivel nagyüzemben az inkább hulladék, de legjobb esetben is csak melléktermék.
Ha ilyen forrást sikerült felhajtani, egyetlen dologra kell odafigyelni. A legtöbb tisztító közös helyre dobja a törtszemet az egyéb hulladékkal, értsd kavics, földdarabka, ilyenek.
Se kavics, se föld ne legyen benne, az egyik a darálót vágja haza, a másik tele van méreganyagokkal.
Köszönöm. Szerintem, amihez hozzá tudok jutni, az a granulátum jellegû, már préselt változat.
Viszont, amit írtál, az azért lesz érdekes számomra, mert ültetni szeretnék jövõre szóját a kertbe.
Ültess inkább lóbabot meg több borsót. Kevésbé kényesek, többet teremnek, keverve már verik a szója minõségét, nem utolsó sorban jóval olcsóbb a vetõmag :)
Tudhatod, mit eszel:
http://www.youtyuk.hu/
Évekkel ezelõtt, szülõvárosomban tartottam szárnyasokat! Volt, amikor több mint száz darab szaladozott az udvaron. Voltak nehézségek, de összességében pozitív a véleményem! Vásároltam 70 db két hetes csirkét. Vettem 10 kg indító tápot és egy zsák vegyes darát. A bekerített helyük kb. 150 m2 lehetett, térdig érõ gazzal. Pár hét múlva nem volt egy fûszál sem a kertben. Szomszéd telken kaszáltam nekik zöldet! Voltak elhulló állatok, de utólag kiderült, hogy valami ragadozó folytotta meg õket. A tyúk kort megért versenyzõk túlzottan elhíztak, mert sok kukoricát kaptak. Tojás rengeteg volt és szépek! A húsuk minõségét mindenki dicsérte! Második évben vettem egy 50 darabos keltetõt! Nagyon jó arányban kikeltek a csibék. Egy rossz fagyasztóládában laktak, amíg kicsik voltak! Reggel kiengedi az ember, napközben megitatja, megeteti, este becsukja. Amikor kitudnak repülni, akkor le kell vágni a szárnyukat! Akkor a fent említett két hibát vétettem el. Túl sok volt a kukorica aránya a takarmányukban és nem volt kellõen zárt az ól! Már máshol élek és májusban kezdem újra a baromfitartást! Ügyelek, hogy ne kövessem el ezeket a hibákat! Igazi mindenevõk, kevés törõdést igényelnek és hasznosak. Mindenkinek ajánlom a tartásukat, akinek van hozzá helye.
Anyámék pont most vettek keltetõt.
Meg találtam ezt a videót. :)
https://www.youtube.com/watch?v=q8ucTYEUxU0
Nekem egy teljesen alap, kínai, mûanyag, kézi forgatású gépem van! A hõmérséklet kijelzõje a kimaradt tamagotchikból lett csinálva. Ez komoly! Majd lefotózom.
Csatolmány 7086
Ezt nem én fotóztam, de pontosan ilyen az én keltetõm is. Aki nem ismeri fel, a fedelén a sárga kijelzõ a három gombbal, az a Kínában indokolatlan mennyiségben legyártott és végül kimaradt tamagotchik újrahasznosításának egy kiváló példája. :)
Hosszú távon akkor igazán kényelmes és kifizetõdõ a baromfitartás, ha akkora helyen tudod tartani õket, hogy gyorsabban nõ a zöld, mint ahogy le tudják enni. Ilyenkor gyakorlatilag minimalizálhatod a kiegészítõ takarmányozást, mert elég, amit szednek maguknak.
Ha van fóliasátrad, vagy a házadban egy olyan viszonylag napfényes, 4-5 m2-es hely, ahol tudsz csíráztatni, akkor egy tipp a téli zöldetetéshez:
Vegyél sima, négyszögletes, legalább 3 cm magas peremû mûanyag tálcákat. A magasság feléig töltsd meg gabonával, majd az egészet öntsd fel színig vízzel. Mikor megszívják magukat a szemek, pótold a vizet, de akkor már nem kell színig önteni. Kb. két hét alatt kinõ a "búzafû" (bármi más is lehet), a vizet érdemes pótolni neki, ha elfogy, mikor eléri a 10-15 centis magasságot, mehet egészben a tyúkok elé. Megeszik a gyökereit is, mindent. Így, ha van helyed, egészévben ehetnek zöldet az állataid. Ráadásul a csíráztatott magokat jobban hasznosítják, mint a sima daráltat. A csírázás során megindul az enzimes átalakulás, és az amúgy kevesebbet érõ lisztes tápanyag gyakorlatilag 100%-ban felvehetõvé válik.
Kiszámolod, hogy mennyit adsz nekik naponta, azt milyen forgásban kell lerakni csírázni, abból meg megvan, hogy mennyi gabona kell. Elég egyszerû fogás :)