Van ötletetek könnyen javítható mechanikus szivattyúra ( kézi erõvel mûködtethetõ ) ? Vagy amit házilag el lehet készíteni ? 12-13 méter mélyrõl kellene felszívnia a vizet . CSak kis átmérõjû slagot tudok leengedni .
Printable View
Van ötletetek könnyen javítható mechanikus szivattyúra ( kézi erõvel mûködtethetõ ) ? Vagy amit házilag el lehet készíteni ? 12-13 méter mélyrõl kellene felszívnia a vizet . CSak kis átmérõjû slagot tudok leengedni .
Mit jelent a "kis átmérõjû slag"? Hány collos a béléscsõ?
A hétköznapi norton necces ezen a szívásmélységen, én ugyan azt használok (van több is), de csak 4m mélységrõl.
Az inercia szivattyú esetleg alternatíva...(Errõl azonban sajnos nincs személyes tapasztalatom... :(
Tipp: 12V-os kis átmérõjû búvárt se tudsz leengedni?
A szivattyúk maximális elméleti szívómagassága 10 m. Gyakorlatban 8-9 max. Ha mélyebb a vízszint akkor vagy a szivattyút kell lesüllyeszteni, vagy búvárszivatyú kell, ami a vízet már "nyomja", így több tíz méterrõl is mûködik. Nekem egy sima 5 ezer forintos membrános szivattyúm van, 12 méter a kútban a vizszint és 1/2 colos csõ van rajta(a gyári 3/4col lenne). Viszont ezek a szivattyúk nem szeretik ha leszûkítik a kimenõ ágat, de nekem szerencsére 5 éve mûködik. Ha Neked csak a csõ fér le és a szivattyú nem, akkor max egy aknát tudsz ásni a kút mellé, hogy csökkentsd a szintkülönbséget, ami nem lehet több 8-9 méternél. Pl. az Én kutam mellett van egy 4 méter mély akna, mert annak ideján mikor ásták a kutat, nem volt még elérhetõ búvárszivattyú, ezért lesüllyesztették a szivattyút.
Az hogy egy norton milyen szívásmélységgel rendelkezik (bizonyos határokon belül) azt a szívócsõ átmérõje és a munkahenger tömítettsége szabja meg.
Minden pumpáláskor az erõkar egyik végén a felemelt víz súlya, a másik végén a mi húzóerõnk dolgozik.
Norton kutaknál "általában" gyárilag 5/4 collos a becsatlakozó csõ átmérõje, és ehhez az átmérõjû vízoszlop súlyához számítják a maximális szívásmélységet.
Ha csökkentjük a szívócsõ átmérõjét, csökken a felhúzott víz súlya és növelhetõ a szívásmélység. Persze a csõ átmérõje nem csökkenthetõ a végtelenségig :) hiszen a pumpa egyre lassabban és problémásabban szívja a vizet. Valójában 3/4 coll alá nem érdemes menni, de a 12-13m szívásmélység szerintem elérhetõ, jól tömített kútnál.
Mivel ilyen mélységbõl nem próbáltam szivattyúzni (8m volt a max), kérdezném hogy Te próbáltad és nem jött össze? Minden érdekel norton témában!
A mellé ásott akna nagyon jó ötlet, már csak azért is, mert nem fagy el a kútfej...
A folyadékoszlop 9-10 méter körül megszakad, ez az elméleti határa a szívásmélységnek (mindenféle dugattyús és örvényes szivattyúra érvényes, persze vannak kivételek...). Ha ettõl mélyebbrõl kellene szívni a vizet, hát az nem fog menni...a folyadékoszlopot valójában a nyomáskülönbség kényszeríti bele a csõbe. Amennyiben a Norton-rendszerrel mélyebbrõl akarunk vizet felhúzni, akkor bizony közelebb kell vinni a Norton-dugattyúját a kút üzemi vízszintjéhez...
Most egy 2 zoll-os slag van lent csavarszivattyúval , az mûködik . Ez mellé szeretnék betenni valamit áramszünetes idõszak esetére , ami simán kézzel mûködtethetõ , a béléscsõ 200-as , de benne van a 2" slag , elektromos kábel , tartókábelezés , az egész középre beállítva , ezt nem bolygatnám meg .
Igen, a csavarszivattyú felnyomja Neked a vizet 12 méterrõl simán, de ha szívni szeretnél vizet , norton kúttal vagy elektromos szivattyúval is max 9m-rõl tudod. Én még nem próbáltam ilyen mélyrõl, nincs benne tapasztalatom, de a gyártó is ezt a mélységet adja meg max. Tehát ahogy elõttem is írták, vagy lesûllyeszted a szivattyút vagy esetleg aggregátoros megoldás jöhet szóba áramszünet esetén. Léteznek olyan elektromos szivattyúk amikhez van kézi pumpa is. Aggregátorral fejlesztett áramot pedig nem csak a szivattyúhoz tudod használni , viszont ez drágább megoldás lesz, mint egy kézi pumpa, amire gondoltál.
OK mindjárt megérted, ha mûanyag fecskendõbe (tû nélkül) 1 cm3 vizet szívsz levegõ nélkül.
És befogod a lyukat, majd másik kezeddel kihúzod a dugattyút láss csodát a víz felforr, a vízgõz már nem is szivattyúzható.
Hát ez történik a túl magas vízoszloppal. Kavitációnak hívják ezt a jelenséget, ugyanis a víz nem nyomható össze, de széthúzható. :)