Eredeti hozzászóló
P. Dude
Mega Thumbs Up, Alpha!
Zacher 2016 legelején beszélt arról, hogy 800 ezer alkoholista van, és 2,5 millió nagyivó. Amennyire én tudom, a téma oktatásában nem feltétlenül van ilyen különbségtétel, vagyis akár hozzávehetjük azt a 2,5 milliót is alkoholistaként. De ha nem is vesszük hozzá, a 800 ezer akkor is rengeteg, és a nagyivóból egy stressz hatására nagyon gyorsan alkoholista lehet.
Zacher ugyanezt említette, amit írsz: hogy szinte minden család érintett. És évi 30 ezres számot mondott az alkohollal kapcsolatos betegségek miatti elhalálozásokra. (Ebben nincs benne az alkohol miatti balesetek és bûncselekmények száma!) Hozzátette: "olyan utánpótlás-nevelés van, hogy a Puskás Ferenc Akadémia ahhoz képest kutyafüle".
Mostanra szerintem jóval több lehet az a 800 ezer. Pár hónapja hallottam egy alkoholistáról, aki gondolkodott az elvonón, volt is ott beszélgetésen. Aztán neki is mondta a pszichológus (vagy pszichiáter), hogy most a járvány alatt nem nagyon vesznek fel újakat, akadozik az ellátás. Volt is hír, hogy a Nyírõben a covid-osztály miatt elkezdték átszervezni az addiktológiát, átvezényelni a személyzetet, hazaküldeni betegeket.
Mondjuk abban is van valami, amit Zacher a pálinkafõzésrõl mond. Így visszagondolva, emlékszem, hogy 2010-ben az Országgyûlés alakuló ülésén az egyik legelsõ dolog volt, amit a vajda nagy büszkén bejelentett. Eléggé szánalmas...