Jó kis szett!!
Azt a pici feszítõvasat hol sikerült vásárolni? :)
Printable View
Ezt most lattam a youtube-on:
https://youtu.be/PIhY_lTOiVU
1700 dollar!!! Mondjuk ahogy neztem legalabb nem gagyi cucokkal van tele de szerintem igy is mindent duplan szamoltak!
Elismerésem - ez nekem már inkább a GHB kategória.
Az én EDC-m egyszerûbb, pár dolog a zsebemben / derékszíjon:
- Leatherman Supertool 300
- Fox zsebkés
- Wuben e05 zseblámpa
- pénztárcától külön tárolt kevés készpénz
- parakord, karkötõ formájában
Beszerzésre vár egy szimpla bandana kendõ, valami strapabíró kicsi jegyzettömb + toll, és "egy darab vas" jellegû mini feazegetõ szerszám bármire, amire a Leathermant sajnálnám...
Nekem az EDC legyen minimál. A scavenger kit már izgalmasabb... de azt majd egy másik topikban. ;)
Ha tippet elfogadsz:
A feszegetõnek a Gerber Prybrid, Shard vagy Mullet-et ajánlom, mindkettõ megvan, jól bírják a strapát..(nem is drágák)
Tollnak a Zebra FxMD, vagy 701-et ajánlom, 2500Ft alatt van, és tömör acél....
Nekem ezek váltak be, plusz Rebar, és alkalomszerûen valamelyik zsebkés mellett...
Linkek:
https://www.bladeshop.hu/Gerber-Mull...zam-d12459.htm
https://www.bladeshop.hu/Gerber-Pryb...rey-d20132.htm
https://www.bladeshop.hu/Gerber-Shar...szam-d2388.htm
https://www.papirtar.hu/zebra-f-701-...etet-f-07-1170
Mi az hogy elfogadok... kifejezetten azért vagyok itt. :)
Köszönöm szépen a tippeket, utánuk nézek!
Az EDC-rõl általában még annyit, hogy szerintem ez az egyik legfontosabb eleme a felkészülésnek:
Lassan hozzászokik a pályakezdõ prepper, hogy az EDC-t minden egyes alkalommal be kell tenni a zsebbe, fel kell akasztani a derékszíjra, helyet kell keresni a dolgoknak, télen a kabát - nyáron a rövidgatya zsebeiben...
... és ez a megszokás mintegy "irányba állítja" a gondolkodását, megfigyeli az embereket, az autókat, a történéseket, felfigyel a gyanús elemekre, eseményekre... satöbbi.
Ezért is nem pakolom az EDC-met egy organizer-be, ami egy mozdulattal elpakolható. Minden alkalommal, még ha csak egy rövid sétára megyek is a kisfiammal, egyesével mindent elpakolok a helyére. :)
(Persze emiatt a készlet erõsen minimalizált, például egyáltalán nincs benne FAK. Azt külön tartom, és csak akkor viszem magammal, ha kifejezetten túrázni / gyakorlatozni megyek.)
Nekem nincsen olyan, hogy edc.
Vannak dolgok, amik minden nap velem vannak(iratok, kulcs, telefonok, stb), de a többi eszköz naponta változik...
(Attól függ, milyen munka/pihenõnapra kell terveznem, hova kellhet mennem)
Pl. nem mindegy, hogy aznap autópályázni, meg üzemlátogatásra kell menni, vagy csak sima munkanap lesz...
Emiatt nincsen fix eszközkészletem...
Na ugye, hogy van neked is EDC-d. :)
Na de komolyan:
- iratok: van az a "bevetés", amikor kifejezetten nem szabad magunkkal vinni... de remélhetõleg arra nem kerül sor. Ellenkezõ esetben egy személyi mindig jól jön. Továbbá gondolkdom egy "családi" dögcédula-vásárlásban, akármilyen morbidul hangzik is.
- kulcs: nekem nem EDC, mert a családom alapesetben itthon van... de van egy biztonságos kulcstartóm, szükség esetére. Ott nem az a fontos, hogy "kéznél legyen", hanem hogy ne tudd elveszíteni / ne tudják ellopni.
- Telefonok: sajnos nekem is többesszám :( Ma már egyértelmûen az EDC része, sõt - a legtöbb ember számára EDC = telefon. A jelenlegit elláttam egy bõr flip-tokkal, amibõl a mûanyag betétet kiszedtem, és beleragasztottam egy minimál szilikontokot + még egy kijelzõvédõ fólia, fõ a biztonság. Bírja is a strapát rendesen (a másik céges, az meg csak kopjon-törjön, kit érdekel...). HA egyszer le kell cserélni, veszek egy olcsó ütésálló-vízálló-atombiztosat.
Szóval ezt a "nem is igazi EDC" készletet is lehet fejleszteni, optimalizálni.
Az elején én is cipeltem több mindent magammal.
Most az övtáskámba, van (helikon tex bandicot):
gyors pántoló
kis lámpa
kézfertõtlenítõ
nedves törlõ kendõ
otg kábel pici
usb 8gb
victorinox farmer allox
1 tartalék ceruza elem
kis papír fecnik+toll
kevéske madzag.
Nálam mindig:
Leatherman wave vagy wingman
1 milyen kedvem van bicska/folder
zsepi
Telefont nem az alap úgyis.....
És milyen fura, ragtapasz csak a melós hátizsákomba van...most jut eszembe...lehet kéne tennem máshova is...
És tanmese a gyorspántolóhoz:
Nyáron kint voltam vadász ismerõssel lesen. Én fotózni akartam õ meg nem tom. De puskát azért hozott...
Végül 2 külön lesre kerültünk, de õ végül lõtt "eccerre" 2 sakált.
Bezsákolta mert le kellett adni és kérdezi nincs e mazzagom. Há mondom hogy ne lenne, gyors pántoló jó lesz??
Nézett hogy minek van nálam ilyen...de ha kell akkor legyen! Persze nem a leghosszabb méretûek vannak nálam.
Röviden ennyi.
Köszönöm a remek ötletet - mindenféle méretû gyorskötegelõk mennek is bele a GHB-be. :)
ezt az ötletet átveszem én is, köszi
Ez itt egy 72 órás túlélõzsák két fõ részére:
https://www.youtube.com/watch?v=zI0MWRV0drk
Az árát nem tudom, biztosan nem olcsó. Szerintem jó gondolatébresztõnek, esetleg a saját csomag kiegészítésére. Nekem különösen tetszett a tervszerû, moduláris elrendezés (külön kis feliratos csomagokban pl. a tûzgyújtó eszközök, a víztisztító felszerelés, élelmiszer, stb.).
Szia,
Otletes csomag, de nekem mennyisegileg egy "kicsit" kevesnek tunik:
Kaja: 2x2400 kcal: ez nagyjabol 2 ember 1 napos, es nem 3 napos elelme (sot, pl. az Elitechallenge-en ezt irjak: "Mindössze napi 3500 kalória táplálékbevitel az energiastressz elviselésének tesztelése miatt."). Persze ezt lehet azzal indokolni, hogy 3 napot akar teljes ehezessel is boven tul lehet elni, azonban a teljesitmenyt (pl. menekuleskor) ez nagyon lerontja.
Viz:
-10 literre valo tisztitotabletta: ez az esetek tobbsegeben eleg, de 2 komoly feltetelnek meg kell felelni hozza:
--legyen mit tisztitani, tehat talaljon az ember legalabb 10 liter vegyileg tiszta vizet.
--ne legyen nagy vizigeny (pl. nagy melegben, amikor jelentosen izzad az ember, 1 napra se eleg a fejenkent 5 liter viz)
Mivel ez nagyon kicsi es nagyon konnyu cucc, szamomra erthetetlen, hogy miert nem tesznek bele tripla mennyiseget.
-Ihato viz: napi 3.75 deci. Ertem en, hogy elmeletben ott a tisztitotabletta, es hogy a viz nagyon nehez, de nekem ez borzaszto kevesnek tunik. En erre meg ratennek 4 db 1.5 literes palack rogzitot, ez napi 1 literrel megdobja a vizmennyiseget. Ami az esetek egy reszeben eletmento lehet, egy reszeben meg siman lecsatolhato, es akkor nem kell a plusz 6 kg-ot cipelni.
ui. 385 USD a tervezett ara.
Bel
Szerintem is. Kicsi a hátizsák, nincs benne elég cucc. Mondhatnánk hogy oké, de lehet hozzárakni dolgokat és ez lesz az alap. Hát, alapnak túl drága, mindamellett a hátizsák kicsi, tehát nem fér bele más. Akkor új hátizsák is kell, viszont akkor már miért ne venne valaki mondjuk Aliról egy hamis de minõségi 72 órás Rush hátizsákot vagy 70 dollárért, és rakja tele mindenfélével, fele áron? 2x2400 kalória tényleg nem sok. Simán bele lehetne dobálni 30 darab vastag energiaszeletet is az MRE mellé és azzal úgy 2 ember valóban kihúzná 3 napon át.
$369 -ból csoda-EDC-t lehetne összeállítani. :)
Jogos észrevételek. Vízbõl és ennivalóból én is többet vinnék. Most dolgozom a saját zsákomon, ez a video juttatta eszembe, hogy kesztyûket is rakjak.
Varég: Teljesen igaz, ráadásul évszak- és eseményfüggõ is, hogy mi kerüljön a zsákba.
https://www.youtube.com/watch?v=5EJQQPKHtJw&t=925s
Érdemes átnézni, és végiggondolni.
Ha van hova menned, akkor kis felszerelés is elég, ha nincs, akkor úgysem tudsz elegendõ cuccot vinni magaddal.
A kis súly elõnye a mozgékonyság, ami nem hátrány bizonyos esetekben...
Mutatok egy képet a saját EDC-rõl. A holmikat egy övtáskában hordom. A nagy zsebben van a tárca, benne bankkártya, igazolványok, kp. és a tetején látható lapszerû multieszköz. Ezen kívül a telefon (azzal készült a kép), a toll és a taktikai toll. A kulcsok egy Key Ninja kulcsrendezõn vannak, ehhez kapcsolódik egy Nitecore Tube kislámpa. A nagy zsebbõl nyíló belsõ kis zsebben van egy karabiner, egy Cold Steel Minipal, egy öngyújtó (egyébként nem dohányzom) és egy síp. A külsõ zsebben van egy Fenix E18R lámpa és egy Leatherman Wingman. A gázspray a zsebemben szokott lenni. Ha elegánsabban kell megjelenni valahol, akkor a laptop táska zsebeibe csoportosítom át a felszerelést.
Csatolmány 9023
Itt a sajátom:
Napicucc Pakk (EDC - Every Day Carry) - Preppertéma
https://www.youtube.com/watch?v=64Ip6NrHgzk
https://www.youtube.com/watch?v=64Ip6NrHgzk
Mindenekelőtt 3 kép az én EDC készletemről:
Csatolmány 9557 Csatolmány 9558 Csatolmány 9559
Na most hogy ez mi: hát, a kés, az egy APO-1S survival knife, egy „Survival Lilly” nevű opsztrák hölgy tervezte, vélelmezem hogy ismerős nektek. vagy legalábbis sokatoknak. A kés AUS8 acélból van. (ausztenites). Nekem irtómód tetszik, nagyon elégedett vagyok vele!
A képeken látszik a kés eredeti tokja, ami ugyebár fekete, de én ehhez hozzábarmoltam egy terepszínű... izét... mondjuk hogy egy használt katonai övtáskaféleséget. Ebbe igazán sok minden belefér! És kevesebb mint 10 dolcsiba került... A kés, az már persze sokkal többe, százvalahány dollárba, de istenbizony nem sajnálom a kiadott pénzt rá mert annyira jó és annyira tetszik...
E megoldás roppant előnye, hogfy egy EDC készletben okvetlenül illik hogy legyen egy strapabíró vágószerszám! Egy túlélőkés NYILVÁNVALÓAN az. Ennél jobb igazán nem kell... Épp csak nálam a kés nem az EDC készletben van BENNE, hanem azon kívül, mert a késen van az EDC készlet, hehehe... Persze ettől még tömve van a zsákocska is mindenféle Roppant Okosságokkal, íme a lista:
Mindenekelőtt, van benne egy „Emergency Thermal Blanket”, azaz egy olyan izé, amit a hidegben magunkra kell ölteni, beleburkolózni mintha pléd lenne, s bár sokkal vékonyabb mint egy pléd, alig van súlya, de mégis remekül tartja a meleget. Pláne ha úgy burkólódzunk bele, hogy a tükröző oldala legyen belül, mert az fokozottan veri vissza a testhőt.
Emellett, van benne egy jókora fekete, kültéri kukákba való szemeteszsák (de tiszta, sosem volt még benne szemét). Ez is menedékkészítés céljára van, leginkább természetesen az eső elleni védelmül. Kifeszíthetjük magunk fölé, vagy beburkolhatjuk ezzel is a testünket, vagy alul kilyukasztjuk és átbújtatjuk rajta a fejünket, s akkor máris olyan, mintha esőköpeny volna rajtunk...
Van aztán benne néhány sebtapasz, pár biztosítótű (ha a ruhánk elszakadna). Van benne csipesz és körömcsipesz is, meg egy műanyag nagyító, amivel napos időben tüzet gyújthatunk. Tettem bele természetesen egy igazán jókora ferrocérium rudat is, magyarul „szikravetőt”, mert hátha mégsem napos időben akarok tüzet gyújtani... Van mellette egy külön bicska is, amivel kényelmesebben lehet elvégezni a finom munkákat, mint a nagy túlélőkéssel. E bicskát és az említett ferrorodot egy narancssárga cipőfűző köti össze, hogy könnyebben észre lehessen venni, ha leesik a sötétben az avarra. Na meg, az a cipőfűző végülis egy remek kötél, ami akármire is jól jöhet. Van benne egy fejre rakható moszkítóháló, ami igazi áldás bizonyos esetekben, amikor alkonyatkor megjelennek a szúnyogok...
Végül pedig van 2 ajakrúzs is. Ez nem amiatt kell mintha férfi létemre hímringyó lennék aki rúzsozni akarja magát, hanem mert az ajakrúzs remek anyag tűzgyújtásra! Mindegyik ilyen ajakrúzs kupakjába tettem bele egy kis adag vattát (amit gyógyszeres dobozok tetejéből mentettem ki, azaz ingyenbe' vóóóttt), na most ha e vatta egyik végét egy kicsit bekenjük az ajakrúzzsal, a másik részének meg adunk egy kis szikrát a ferroroddal, akkor máris megvan a tűzgyújtó lángunk, ami meglepően soká ég, azaz ha tudtunk viszonylag száraz fadarabokat szerezni valahonnét, akkor meg van oldva a tűzrakás!
És van benne egy olyan izé is, ami úgy néz ki, mint valami kis konyhai reszelő... Jelen pillanatban az ára 13 dollár 36 cent az Amazonnál. Na most hogy mi a fene ez az egész, mire jó? Hát, ez elvileg egy tűzgyújtó szerszám lenne. Van benne egy ferrocérium rúd (szerintem nagyon pici, de - kipróbáltam - mindazonáltal mégiscsak használható, ha nem is igazán kényelmesen, szóval működik). Van hozzá egy „scraper” is, de azt kidobtam a készletből, nekem nem kell, mert ott van helyette a túlélőkésem is és a bicskám is. Na de nem is ez a lényeg, hanem a DOBOZ! Én emiatt vettem meg. A doboz miatt, aminek a teteje úgy néz ki, mintha tökreszelő volna...
A doboz teteje (a reszelős része) ugyanis elhúzható. És úgy működik, hogy fogod az egész dobozt, s azt többször (szálirányba!) végighúzod egy száraz deszkán vagy közönséges száraz fán. Aztán pár húzogatás után kinyitod, azaz leszeded a reszelős tetejét, és a doboz belsejében összegyűjt finom fareszeléket használod gyújtósnak, azaz ezt próbálod lángra lobbantani a ferrorod szikrájával... (de előbb szedd ki a dobozból!!!) Én kipróbáltam, és sikerült!
Nagyon kényelmes eszköz. Mondom, a ferrorod nem egy híres valami (bár az a haszna legalább megvan hogy épp a mérete miatt belefér az üres dobozba, annak mérete ugyanis 3.6 x 1.55 x 1.5 inch, azaz eléggé kicsi. De legalább így könnyen megmarkolható amikor a fát reszeled vele, és ez a méret is elegendő, mert bőven elég ennyi finom gyújtós a „kezdőláng” előállításához). Szerintem a reszelős doboz egymagában is megéri az árát, én azt mondom!
Na nem mintha nélkülözhetetlen lenne. Illik hogy tudjunk gyújtóst kapirgálni a késünkkel is, efféle reszelős huncutság nélkül! Szóval ez a termék NEM LÉTSZÜKSÉGLET. Ez a termék LUXUS, én amondó vagyok! Luxusként azonban szerintem nagyon remek, mert olcsó, kis helyen elfér, s az árához képest hatalmas kényelmet biztosít!
Ha valakit érdekelne e termék hogy megvegye, íme a link rá az Amazon webshopban:
https://www.amazon.com/Smiths-50562-...9hwM_JKDIPoVBv
Na de természetesen nem követek el olyan böszme bárgyúságot, hogy ezt a dobozt úgy teszem be az EDC készletbe, hogy semmi ne legyen benne csak levegő... a helyet ki kell használni! Mindenekelőtt az említett picike ferrorod, amit a reszelős dobozzal együtt adtak; aztán betettem ide egy tollkés pengéjéből egy kis szegmenst, ez remek acél scrapernek, de különben is nagyon okés, ha valami egészen finom vagdosós munkát akarunk végezni, amihez nemhogy a túlélőkés de még a bicska is túl durva volna. Van benne egy ceruzahegyező is, ez remek cucc arra, hogy egy száraz ágból finom nyesedéket készítsünk, gyújtós céljára. Végül pedig a maradék helyet vattával töltöttem ki, ami egyrészt szintén remek gyújtós ugyebár, másrészt akkor is jól jön, ha egy sebesülést kell ellátni.
E kis készletnek nyilvánvalóan vannak hiányosságai, például evidens hogy nincs benne tartalék ruha, helyhiány miatt... Kaja sincs benne. De ilyesmit nem is szoktak elvárni egy EDC készlettől. Van viszont benne egy jókora fém pohár, az oldalához hajlítható fülekkel!
És még mindig nincs vége a tokba belepakolt cuccoknak, mert beleszuszakoltam egy szárazon is használható Spyderco fenőkövet is!
Nyilván, ez az EDC kit túl nagy ahhoz hogy a zsebünkben cipeljük, ellenben könnyedén a derekamra szíjazható. És ha hosszú ruhát öltök magamra, például a kedvencemet, az Arktis B211 Mountain Smock-ot, akkor azalatt nem látszik... De ha valamiért még így is aggályos volna a testemre kötni, akkor sincs semmi baj, mert egyszerűen a vállamra kanyarítok egy válltáskát, és abba teszem bele, aztán kész, ennyi...
Művészi vénájú sztoikus kollégánkkal szemben én rövid leszek. Az EDC, BOB , INCH -ről mindig eszembe jut egy "impozáns lista" . Nálam ez képezte az alapot: eléggé alapos, rendezett, átgondolt. Erre építettem a saját igényeimnek megfelelően (+ / - ) , figyelembe véve a súly-szükségességi-fontossági arányt.
https://varositulelo.blog.hu/2012/02...a_menekulozsak ...... A kommentek vége felé található az "impozáns lista"