...vagy még annyi sem kell :haha:
Csatolmány 6984
Azért gondolkodni nem árt,de jól írod valójában ez a három dolog kell. A "milyen", az amin el kell gondolkodni.
Printable View
...vagy még annyi sem kell :haha:
Csatolmány 6984
Azért gondolkodni nem árt,de jól írod valójában ez a három dolog kell. A "milyen", az amin el kell gondolkodni.
Elnézést a bocsánatért ha nem voltam egyértelmû! :-D Igen én simán elvagyok hálózsák nélkül is télen (igaz másképpen készülök rá).
Kicsit bõvebben: mivel ezen a télen is folyamatosan terepen volt volt "lehetõségem" kipróbálni melyik ruha mire jó és az a TAPASZTALATOM hogy a csiri-viri texes kabátokat veri az irhabunda! Ennek az oka a hõszigetelõképességben rejlik, a texes kabátok nem szigetelnek megfelelõen és ez napról napra gyöngíti az embert, megfázást és egyéb betegségeket okoz, irhabundánál nincs ilyen probléma.
Próba cseresznye! :-D
Ja és régebben is irhából/prémbõl vagy gyapjúból készült ruhákat hordtak a pusztai emberkék és katonák is ha akkor jó volt most is az.
ez az irhbunda az amit regi fenykepeken lehet latni a pasztorokon, a szur vagy minek hivtak?
ne haragudj de en nem birom elhinni, hogy valaki telen ugyanabba a ruhaba amibe napkozbe tesz vesz este siman elalszik csak ugy mindenfele extra reteg meg takaro nelkul.
mi az amiben te maskepp keszulsz ra?
,,Ja és régebben is irhából/prémbõl vagy gyapjúból készült ruhákat hordtak a pusztai emberkék és katonák is ha akkor jó volt most is az''
regen ez volt nekik de nem csak abban aludtak, azert estere betakarodztak extra retegekkel meg tuzet raktak! nem ugy volt az, hogy na vege a napnak aztan ledolunk aludni ott ahol vagyunk:)
a regi dolgokkal meg ugy vagyok ha annyira jok lennenek akkor meg most is azokat hordanank.
akkor jok voltak mert nem volt mas. ma meg mar sokkal jobb termekeket allitanak elo.
ha a gyapju pokroc annyira szuper takaro lenne nem hasznalna senki halozsakot
vagy ha a gyapju pulover meg mindig a legjobb megoldas lenne senki nem hordana fleece meg polar felsot
ha a bor kabat lenne meg mindig a csucs senki nem hordana helyette mai modern szel meg vizallo kabatokat.
persze lehet ezeket az anyagokat manapsag is hasznalni de vannak naluk sokkal jobb anyagok termekek is.
A pásztorok subát (ez irha) vagy gubát(szõtt gyapjú mint a cserge) hordtak.
Ez az irhabunda: http://www.sovietarmystuff.com/Produ...oat_White.html
Jól látszik hogy szinte a teljes testet és fejet védi + usánka. A lábnak kell védelem és jóság van.
Egyébként alá lehet venni még polár vagy gyapjú pulcsit ez már egyéni hõérzet kérdése.
Nem mondtam hogy mindenben jobb, nyilván kényelmesebb egy spéci sátor és 50 réteges hálózsák de mi van ha nincs? Azon kívül még feltûnõ is, egy jó kis hálózsákért bizonyos helyzetekben simán kibeleznek( van olyan része az országnak ahol most is esélyes). A kabátot jóval késõbb húzzák le az emberrõl. Itt van még a mozgékonyság kérdése is ha csak a ruha van rajtam könnyebben tudok fegyvert kezelni vagy felállni futni.
Mondhatod hogy üldözési mániás vagyok. :D
Az hogy még, nem láttál ilyet nem jelent semmit, arra felé nincs olyan hideg. Ismétlem nekem sem ez volt az elsõ terep kabát sõt elég sokat kipróbáltam katonai és sport kabátokat.
Ha ezt túlzásnak érzed a pehely+gore-tex kabát kb. ugyanezt tudja (nem árt ha nomexes).
otthon magyarorszagon se lattam ilyet soha, pedig videken nottem fel.
es milyen ebben a kabatban tevekenykedni. barmit is csinalni benne?
a leiras szerint ez egy nehez or kabat ami arra van, hogy az or aki csak acsorog ne fagyjon szarra. eleg nehez lehet barmit is csinalni.
Az eredeti orosz tényleg nehéz és túl meleg ezért el kell vinni szûcshöz aki megnyírja és méretre alakítja, úgy már tûrhetõ. Nem mértem még meg de nem sokkal nehezebb mint egy jó minõségû texes kabát. Ajánlott széles bõr övvel hordani. Egyébként nem akadályoz jobban a mozgásban mint pl. egy bõrkabát vagy bármilyen bélelt kabát.
Azt meg nehezen hiszem el hogy nem láttál soha irhakabátot vagy irha bomberdzsekit, ez komoly?
http://smileprice.trafficmanager.net...799753-dp.html
ui: A képet csak neked választottam, remélem tetszik!
Még szerencse hogy mar nem divat ezert olcsobban hozza lehet jutni! Nem is ertem miert szorult vissza ennyire az irha es prem ruhazat?
Ilyet honnan lehet vadászi? Mert én még csak nem is találkoztam hasonlóval sem.
OFF
Ez relatíve igaz, mert régebben könnyebben beszerezhetõ volt. Gazdaságpolitika. A gazdasági növekedéshez a gyorsabban termelhetõ és gyorsabban elhasználódó szarabbat kell eladni, azt pedig úgy lehet, ha kinevezik a valójában szarabbat jónak, jobbnak. A GDP-hez csak akkor járulsz hozzá, ha valamit "tönkreteszel".
Alfa
Néha jobb engedni ha ezáltal közös nevezõn mehetünk tovább. Jó érzés megosztani a tudást. Remélem nem köveznek meg ezért.
Vatera vagy helyi ócskapiac esetleg ha ismersz öreg MÁV-ost vagy fuvarost.
A subát, ill. a hagyományos ruházatot (mint amilyen a kicsit újabb féle irhabunda) illetõen teljesen igaza volt, ebben a témában be is vallottad, hogy nem vagy kompetens, mert még nem is láttál ilyet, tehát nem jelenthetsz ki autentikus véleményt errõl a termékcsoportról. A többiben lehet, hogy volt igazad, de az elõbbi volt a feltûnõ. Ilyenkor - ha tájékozatlanságból fakadóan hitetlen vagyok - kérdezni szoktam, nem kijelenteni (meg egyébként is jobb kérdezni, ezt most nem fejtem ki). Most azért szántam erre a pár mondatra idõt, mert téged képesnek látlak a kezdetek óta normális kommunikációra. :)
(Ui: Van a fórumon olyan felhasználó is, amelyiket le se köpném, mert mocskos lenne tõle a nyálam. Többek közt ezért sem erõltetem a fontos infókat nyilvánosan, de szívesen segítek minden rendes embernek, aki kéri.)
,, Most azért szántam erre a pár mondatra idõt, mert téged képesnek látlak a kezdetek óta normális kommunikációra''
koszonom, probalok normalis modon beszelni az emberekkel.
,,A subát, ill. a hagyományos ruházatot (mint amilyen a kicsit újabb féle irhabunda) illetõen teljesen igaza volt, ebben a témában be is vallottad''
nem a hagyomanyos ruhazatrol volt szo reszemrol hanem csak errol az egy kabatrol amit gazda emlitett meg mint lehetseges eszkozt ami hasznalhato ejtszakai kintalvashoz telen!
azert mert nem volt ilyen bunda kabathoz szerencsem az nem jelenti hogy nem tudok rola velemenyt alkotni.
vannak dolgok amik allando ervenyuek. mint peldaul az is, hogy ami eleg meleg ahhoz, hogy este melegen tartson az (legyen akarmi is) napkozben szinte hordhatatlanul meleg. ez a kabat egy dognehez, hatalmas meretu kabat ami csak egy dologra jo. arra, hogy telen a k@rva hidegben az este kint posztolo katona ne fagyjon oda az orbodeba (utana kerdezoskodtem ennek a kabatnak, a magyar nephadseregben is volt ilyen rendszeresitve orbunda-kent emlegettek).
erre a celra megfelelt. de, hogy ebbe a kabatba barki barmit is csinaljon az allason vagy ucsorgesen kivul az szinte kizart. mozogni alig lehet benne es 5 perc seta utan patakokban folyik rolad a viz.
szoval van egy kabat ami melegen tart este. de napkozbe hordhatatlanul meleg es nehez. elpakolni is bajos mert marha nagy, sok helyet foglal es nehez. egy halozsak-sator-matrac harmas kevesebb helyet foglal es konnyebb. ( a kabat ugy merult fel gazda reszerol mint a sator-halozsak-matrac helyettesitoje amiben o napkozben is vigan el van)
nem a hagyomanyos oltozkodes ellen vagyok de amit gazda allitott ezzel a kabattal kapcsolatban azt a kijelentest nem birom megemeszteni. miszerint o ezt a kabatot napkozben hordja es este csak ugy elalszik benne. meg ha a masodik resze az allitasnak lehetseges is az elso resze biztos nem az.
remelem sikerult erthetoen kifejtenem az allaspontomat es a vitam lenyeget.
nem a hagyomanyos oltozkodes ellen vagyok csak ez az egy kabat es a neki tulajdonitott kepessegek illetoen vannak ketsegeim
Kevered az almát a körtével! A magyar õrbunda tényleg olyan volt ahogy leírtad de az orosz nem! Az orosz bundán nem volt egy dög nehéz és teljesen fölösleges posztókabát mint a magyar változaton!
Nem igazán érdekel hogy mit hiszel el, használd csak az ûrtechnikás cuccaidat nyilván az mindig nálad van, könnyen javítható és pótolható ha szükséges és senki sem fogja elvenni tõled.
,, használd csak az ûrtechnikás cuccaidat nyilván az mindig nálad van, könnyen javítható és pótolható ha szükséges és senki sem fogja elvenni tõled''
most akkor az urteknikas cuccaid helyere tedd be a irhabunda szot es olvasd el ugy is ezt a mondatot:)
Felesleges szócséplés, van aki a múlt ezredi ruszki teknikát, és van aki modern nyugatit szereti :)
nagyon sok pro es kontra van mindket oldalon.
az, hogy mennyi ideig tervezed hasznalni a felszerelesed azt szerintem nem te/mi dontjuk el hanam a korulmenyek.
a te kabatod valoszinuleg strapabirobb es sokaig megemarad. az en opciom meg konnyen javithato ha serul.
de mint alvo feelszerelest en igy ertekelem a ket dolgot.
en igy latom az en opciomat.
be tudom pakolni egy hatizsakba, nem foglal sok helyet es nem is nehez. tudok valltoztani a fellalitasaon. tudok fozni szaraz fedett helyen! elfer az osszes holmim a fedel alatt szarazon. ha serul valami konnyen lehet javitani. 100% eso es szel vedelem.
ezzel szemben a kabat opciorol ez a velemenyem.
napkozben nem lehet viselni, tulhevul benne az ember es nehez. hatizsakban sok helyet foglal es nehez. nyitott alul es felul tehat nem 100% az eso es szel elleni vedelem. javitani nagyon nehez.
ami az egesz vita inditoja volt az az amit mondtal,hogy te este egy ilyen kabatba telen kint tudsz aludni.
ez szamomra csak egy olyan dolog ami alkami megoldas lehet, egyszer vagy ketszer talan. de semmi keppen se hosszu tavu (4-5 napnal hosszab) megoldas.
Ez egy jó gondolat!Idézet:
Azt kell mérlegelni milyen körülmények között és mennyi ideig kell használnod a felszerelésedet/ruházatodat.
pl mindenki a BOB-ot maxi tartós drága hátizsákkal gondolja...pedig 2-max egy hétre kell,amíg lejut valaki a mamához falura.Erre a legolcsóbb kínai is megfelelõ.
De a "végleg elromlottak a dolgok" cucc viszont már ,brutál felszerelést igényel.
Kirándulni,egy bob mellé a decás cucc tökéletes.....a komolyabb dologra bizony az irha kabát és a surranó....
Amúgy mióta szó van róla figyelem...sokan járnak irha bundába,fõleg a hölgyek.Két hajléktalant is láttam egyszerûbb,de hasonló kabátba,mint az orosz(Õk tényleg a kabátban alszanak minden este)
Doom
Akartam még folytatni az irhabundás képzelgéseimet de nem tudom érdekel e valakit?
A kabátom nyilván rajtam van mindig anélkül kicsit huzatos lenne az élet. :-D Javítani könnyen lehet nem tudom a szûcs szakmáról hallottál e vagy az sincs a környékeden? :-D Egyébként szükség esetén meg tudom varrni a kabátot én is de még a késtokot is.
Szerinted mit fognak hamarabb elvenni a szép színes sportfelszerelést vagy egy régi lezsírozott bundát?
nem tudtam, hogy te is szucs vagy:) vagy mindig van egy szucs a kozelbe amikor javitani kell a kabatod. a bor kabatot azt meg nem fogod soha olyan egyszeruen es gyorsan megvarrni mint egy halozsakot vagy satrat az biztos:)
https://www.youtube.com/watch?v=oHBeQfFpMao
de azt is nehezen hiszem, hogy kint a terepen csak ugy barki nekiall bor kabatot varrogatni es azt normalisan meg is tudja csinalni.
az meg a masik, hogy nem eleg egy tu meg cerna ehhez a fajta javitgatashoz.
satrat, halozsakot sima tuvel cernaval mindenfele komolyabb tudas nelkul barki kepes osszevarrni. de ha nagyon nem megy a varras ott a ragasztoszallag.
az hogy meg mit fognak elobb el venni azt senki nem tudja. de az biztos,hogy az en cuccomat senki nem latja amig a hatizsakban van (ami ugyanugy mindig nalam van mint veled a kabatod). a kabatodat viszont mindenki mar messzirol kiszurja:) es akinek epp egy ilyen kabatra faj a foga az majd ...
Látod nem vagy benne a témában, csikón csak erõs vastag száraz bõröket kell varrni pl. késtok. Bõrt lyukasztani sok mindennel pl. patkószeg és balta foka vagy mi is van a svájci bicska hátsó részén? :-D
De viccet félretéve a vékony krómbõröket fõleg ha zsíros könnyen lehet varrni 3 konvex élû tûvel.
Ez idáig érthetõ? Tudod mi a különbség a króm és a növényi cserzésû bõr között? Bõrvarró tûket ismered? Azért kérdezem hogy közös nevezõn legyünk.
Azért megnézném hogy ezeket a spéci mûszálas anyagokat hogy varrod meg fõleg ha nem szõtt anyagból vannak vagy a cellás anyagot? Ja és a gore-tex kabát is könnyen javítható ha elkezd leválni a hegesztés a varratokról vagy patentot/tépõzárat is könnyû cserélni! Természetesen kint a pusztába a membrán sérülése nélkül bárki ki tudja cserélni. :-)
en nem vagyok szucs se bormuves de google es az internet a baratom es mindenhol azt talalom a bor varrassal javitassal kapcsolatban hogy:,,. Ám a bõrruha javításhoz precízebb szakértelem szükségeltetik, mint a megvarrásához'' meg hasonlok. gondolom te profi bormuves vagy, meg mindenki aki borkabatot hord.
a speci muszalas anyagok, sator, halozsak anyagok a legkonnyebben javithatoak:)
halozsak javitas:
https://www.youtube.com/watch?v=VQDRwcEO-4Y
sator javitas:
https://www.youtube.com/watch?v=NNObiVk3Zn8
nem azt mondtam, hogy a borkabatot nem lehet javitani hanem azt, hogy nem lehet olyan egyszeruen javitani mint a sator vagy halozsak anyagokat!
a borkabatot nem fogod igy pikk pakk beragasztani az tuti!
en nem vagyok szucs se bormuves de google es az internet a baratom es mindenhol azt talalom a bor varrassal javitassal kapcsolatban hogy:,,. Ám a bõrruha javításhoz precízebb szakértelem szükségeltetik, mint a megvarrásához'' meg hasonlok. gondolom te profi bormuves vagy, meg mindenki aki borkabatot hord.
a speci muszalas anyagok, sator, halozsak anyagok a legkonnyebben javithatoak:)
halozsak javitas:
https://www.youtube.com/watch?v=VQDRwcEO-4Y
sator javitas:
https://www.youtube.com/watch?v=NNObiVk3Zn8
nem azt mondtam, hogy a borkabatot nem lehet javitani hanem azt, hogy nem lehet olyan egyszeruen javitani mint a sator vagy halozsak anyagokat!
a borkabatot nem fogod igy pikk pakk beragasztani az tuti!
Kezd már kicsit parttalanná válni ez a vita de még teszek egy kísérletet hátha megérted.
1. Nem tudom mi van a neten de hidd el egy kibomlott varrást, vissza tudok varrni vagy egy szakadást is meg tudok varrni sõt akár még egy foltot is meg fel tudok varrni. Az hogy nem az lesz a legszebb javítás a világon és nem felel meg az EU szabványnak az meg qvára nem érdekel.
2. Ezek a vidik átmeneti javításokat mutatnak amit késõbb szakembernek le kell javítani rendesen vagy új terméket kell venni. Mind a 2 esetben spéci dolgok kellenek hozzá amit nem kapsz meg egy világvége helyen. Nehéz helyzetben amikor sáros,zsíros, koszos a felszerelésed nem fogod tudni így elõkészíteni az anyagot, hogy rátedd a foltot ha van nálad.
Ja és ugyanezt meg lehetett volna oldani egy erõsebb ragasztószalaggal is. ;)
1., had idezzem magam: ,,nem azt mondtam, hogy a borkabatot nem lehet javitani hanem azt, hogy nem lehet olyan egyszeruen javitani mint a sator vagy halozsak anyagokat!
a borkabatot nem fogod igy pikk pakk beragasztani az tuti!''
2., mindket esetben allando megoldast emlitenek:) es elmondjak, hogy ezt sima ragasztoszalaggal is meg lehet oldani (az az ideiglenes megoldas)
,,Nehéz helyzetben amikor sáros,zsíros, koszos a felszerelésed nem fogod tudni így elõkészíteni az anyagot, hogy rátedd a foltot ha van nálad.'' ez ugyanugy ervenyes minden masra is.
amit mondok az az, hogy ezeket a dolgokat (sator, halozsak) egyszerubb es gyorsabb javitani mint egy borkabataot, ennyi.
Erõs ragasztószalag megfogja a bõrt is de nagyon igénytelenül néz ki. :-D Bõrvarráshoz sem kellenek napok, fõleg ha le van szakaszolva az eredeti varrás mert akkor max 5-10cm-et szakadhat ameddig nincs leszakaszolva. Ennyit egy laza ebéd utáni pihi közben lejavítok.
Ami nincs körbevarrva az nem végleges javítás. Ha nem volt egyértelmû amit leírtam még egy ilyen átmeneti javításhoz is spec ragasztó és ideális körülmények kellenek, mindkét vidin asztalon csinálják szép napos idõben száraz zsákot. Na pont ezek a körülmények nem lesznek meg ha megsérül a felszerelésed.
miert ha kabat serul az csak ,,egy ebed utani pihi kozben'' fog serulni? az is a szar idoben fog serulni ha a logikadat kovetjuk. azt, hogy varrod ossze ha elgemberedtek az ujjaid a hideg esotol?
a videok csak peldak voltak, hogy lehet foltot is feltenni, gyors megoldas. de ha varrogatni akarnek az is gyorsabban menne mintha a borkabatot allnek neki varrni.