igen, a vizelet mennyisége és a színe/szaga jó indikátorok.
Printable View
igen, a vizelet mennyisége és a színe/szaga jó indikátorok.
Tegnapi véletlen tapasztalat : Üveges Uncle bens édes savanyú , lejárt 2015.07.10.-én , kinézetre semmi baja ,nincs penész , stb , a lé megkocsonyásodott , a zöldségek megpuhultak , fél tányér után kezdett gyanus lenni .... Ha többször beleszagoltam az üvegbe , lehetett érezni a szagán , hogy az erjedés megindult ...
Baj nincs , nem volt hasmenés , de szavidõ lejárta után túl sokáig nem eltartható .
Talán valaki fel tudja használni a saját készletével kapcsolatban (kamra nélküli mennyiségek). 100 napra 2 felnõtt, 2 gyerek (8 év alattiak):
Száraz szemes (5-5 kg: bab, lencse, sárga borsó, csicseri borsó): 20 kg
Tészta (5-5 kg: spagetti, tarhonya, makaróni, kagyló stb.): 35 kg
Szósz tésztára: 25 üveg (házi bolonyai, édes savanyú stb.)
Konzerv (60 hal, 30 egytálétel, 30 löncshús, 30 gyümölcs, 10 melegszendvics, 20 kukorica, 30 családi májkrém): 210
Lekvár: 140 üveg
sûrített stb. paradicsom: 30 konzerv
Rizs: 15 kg
Liszt: 23 kg
zab: 5 kg
müzli: 4 kg
só: 2 kg
cukor: 15 kg
méz: 10 kg
olaj: 7 liter
nutella: 6 üveg
keksz: 12 zacskó
burgonyapor: 7 doboz (penny)
kétszersült: 7 csomag (penny)
tartós tej: 24 liter
víz: 500 liter
belátás szerinti készlet:
Mustár, kechup, nescafé, tea, citromsav, zsemlemorzsa, sûtõpor, élesztõ, rágcsa (mogyoró), csoki, kakaó, puding, aszalt gyümölcs stb.
100 napra:
nõi higéniai felszerelés, eldobható étkészlet, vitamiok, tisztítószerek stb.
Én nemrég találtam otthon három éve lejárt Penny-s krumplipüré port. Szemre jó volt. Ízre is. Tanulság: A ráírt szavatosság megfelelõ tárolás mellett megnövelhetõ.
Nagyim elrakott vagy 10 üveg lecsót 2007-ben. Elfelejtkezett róla :D
Technológia:
nem ismert
valószínûleg tartósítószer nélkül
nincs benne sem hús, sem tojás, sem rizs
van benne valamilyen zsíradék, talán növényi olaj
valószínûleg szuper precízitással dunsztolva
Állapot:
finom lecsóillat
1-2 paprikadarabkán minimális elszínezõdés
fém fedõ bevonata tökéletes, semmi korrodáció
Íz-állag:
Finom, kicsit olyan mintha szét lenne fõzve, de ez simán lehet, hogy megtörtént
Furcsán nehéz kaja, az én gyomrom mindent bír, de ebbõl nem tudtam sokat enni
Eredmény:
Elég rosszul aludtam, de ebben egyéb tényezõk is szerepet játszhattak
nem volt hasmenésem
:D :D
A tárolhatóság függ a csomagolóanyagtól és technológiától is pl. a szárított dolgok ha el vannak zárva és nem kapnak nedvességet a végtelenségig elállnak. Az üveges konzervnél viszont elõbb utóbb elereszti a vákuumot a lapkagumi gyengülése miatt.
3 köbméter szûrt vizet hosszú távon inox tartályban érdemes tárolni, vagy elegendõ a mûanyag? (Pl.: ibc)
Honnan van egyáltalán ekkora inox tartályod????
A víz fénymentes helyen, egyenletes hõmérséklet mellett, meszes kezeléssel idõtlen idõkig eláll. Tulajdonképpen a földalatti barlangos körülményeket kell szimulálni, ott is elvan évmilliókig.