Vagy szalonnás lecsóval...
Printable View
Vagy szalonnás lecsóval...
Nálam nem kelt ki a tök, anyám szerint a 2014-es évben nem értek meg a magok, azért voltak meddõk. Vennem kellett a piacon pár palántát, igaz, azok aztán jól teremtek. Az uborka is ontotta a termést, volt, hogy megijedtem, hova tegyem. A bab viszont minden várakozásomat felülmúlta, zöldbab, szárazbab lett bõven. Nagyon szeretem a földet. :-)
Az idei év üvegezett termései:
http://i.imgur.com/cx6NZ6x.jpg
Balról jobbra: földi eper lekvár, füge lekvár, piros arany, paradicsomlé és csalamádé.
http://i.imgur.com/OpPqWiX.jpg
Balról jobbra(szárítmányok): diólevél, citromfûlevél, csalánlevél, kamillavirág, kaporlevél és bodzavirág.
http://i.imgur.com/bkuE1iS.jpg
Balról jobbra(szárítmányok): gyermekláncfû levél és lestyánlevél. Aszalványok: almaszeletek és felezett szilvák.
A képek minõsége nem kimagasló, de bemutatás céljára ez is megfelel.
A szárító/aszaló berendezésem megkapta a napelemes/ventilátoros fejlesztést, így átlagosan a felére csökkent a szárítási idõ.
A berendezés egy egyszerû sörkollektor segítségével kapja a napenergiával elõállított meleg levegõt.
Speciális szolár festéket nem alkalmaztam egyenlõre.
Tél/koratavasz idején el fog készülni az elsõ nagyobb fejlesztés ami kijavít pár hibát:
-a szárító és aszaló közötti kapcsolatot áttervezem
-a kis helyre koncentrálódó beázást kijavítom
-fixen be lesz építve egy új napelem és 3 pc ventilátor
-újra kell festeni az egész külsõ részt
-új sörcsövek lesznek beépítve lefestve Solkotéval
-a légbeömlõ nyílást kiszélesítem
-a sörkollektor tetejét(régi ablakszárny) újra kell festeni és szilikonozni
- + amit még nem terveztem
Én egy vidéki - magyar viszonylatban nagy - városban élek. Nincs vele bajom, mert amíg a civilizáció jelenlegi formájában mûködõképes, addig ez így rendben van. Itt van munkám, a gyerekek az elérhetõ legjobb oktatást kapják, az orvosi ellátás megfelelõ. Most annyi fejlemény van, hogy veszünk egy családi házat egy faluban. Nem fogunk ott élni, csak nyaralónak vettük. Ahhoz messze van, hogy a család minden nap ingázzon (idõ, pénz). De, ha úgy adódik, akár gyalog is 24 óra alatt elérhetõ, családostul. Közúton három irányból is megközelíthetõ, ennek ellenére nem egy csomópont. Csak az megy oda, akinek ott van dolga, nincs átmenõ forgalom. A fekvése sajátos, ezért érhetõ el három irányból. Egy erdõ közepén van. A telek végétõl tíz méterre már kezdõdik a vadon. A falu nem túl kicsi, nem túl nagy. Az emberek, legalábbis akikkel eddig találkoztunk, számunkra szinte irracionálisan barátságosak és segítõkészek. Még csak háznézõben voltunk, amikor a szomszéd még szinte a köszönés elõtt felajánlotta, hogy lenyírja a gazt az udvaron (ingyen). Az önkormányzathoz írtam két mailt is, mert volt valami kérdésem. Mindkettõre fél órán belül válaszoltak. A ház egy éve nem lakott, ezért a telek végét kiadták egy falubelinek, aki krumplit vetett bele. Párom megkérdezte, hogy mennyiért adták ki. Azt felelték, hogy ingyen, mert itt nem szokás ezért pénzt kérni. Be van vezetve a gáz, de cserépkályhával fûtenek mindenhol, mert hát ez mégis csak az erdõ közepe. Szóval a lényeg az, hogy most már lesz hová mennünk, ha valami történik és jobb elkerülni a várost. Békeidõben pedig van hol felkészülni, raktározni, termelni, stb... :D
Ilyenkor szeretem visszanézni az ehhez hasonló képeimet:
http://i.imgur.com/CPwO0o2.jpg
A szép kiskertem szépen zöldellt, kiváló termést hozott.
Talán itt jó helyen lesz:
http://www.life.hu/csalad/20160225-f...-csaladja.html
érdekes mennyire nem ment ez a topic a télen :D
Nekem 2015-ben sikerült vennem egy új építésû, 70 m2-es tanyát, 5800 m2-es telken. 15000 fõs várostól 5 km, autopályától, fõúttól 2 km. 1 km-en belül 3 horgásztó! Kevés az erdõ a környéken, mert kiváló mezõgazdasági terület! (Nem is akarok fát, mert feleségemnek van 14 ha erdeje.) A tanya udvar kb. 1000 m2, ez tele van nagy fákkal! A fák között kapott helyet a baromfiudvar és ólak. A zöldséges kert 2500 m2. Ide idén tavasszal ültettem 18 db gyümölcsfát! (2 cseresznye, 4 meggy, 4 barack 4 alma, 4 szilva) Õsszel még tervezem tovább bõvíteni a számukat! A szabad területet elkezdtük zöldségekkel bevetni! Ezt a kb. 3500 m2 kerítettük be idén! A maradék ~2300 m2-t a napokban szántatom fel és megy bele a kukorica és burgonya! Az épületet kiakarom bõvíteni egy kazánház, kamra, pince épülettel! Továbbá építek kemencét, füstölõt, kerti wc-t. Egyenlõre kiadtam egy helyi fazonnak, aki dolgozik az ottlakásért cserébe. Fúrott kútról locsolunk. (Nem tudom a mélységét, de kiváló a vize.) Szennyvízakna építése folyamatban van, mert eddig egy bazinagy gödörbe folyt a szennyvíz! Májusban érkezik 100 baromfi és 2-3 kecske! Sertést csak jövõre veszek! A tanyától 7,2 km-re lakunk egy városi házban. Naponta járunk a tanyára. Látok benne lehetõséget. Pár hónapja vettem egy benzin-gázos lada nivát. Azzal még akár a szántáson keresztül is ki tudnék menni. Szeretnék még venni 2-3 ha-t a környéken, állatoknak takarmányt elõállítani, de elõször a meglévõ tanyát alakítom a kedvem szerint! Majd beszámolok, hogy mennyi vetõmagból, mennyi termék lett!
Köszi, hogy leírhattam! ☺
Nekem még nagyjából 6 hét van az erdõbe költözésig. Tartok tõle, aggódom, de várom már nagyon.
Életed legjobb döntésének fogod majd tartani!