-
Még jobb. Mondom nekik hogy mi a helyzet, néznek rám, nem értik. Aztán talán megértik, de mondják hogy "de mi nem árulunk ilyet" (de az miért az én problémám?). Meg "mi nem tudjuk mit mond a posta weboldala" (akkor meg kellene nézni, nem?). "én ilyet még nem is láttam" (oké, de ez miért befolyásolja az én problémámat?). "Esetleg felhívhatják Önt telefonon". (De az nekem miért lenne jó?) "Majd jöjjön vissza akkor holnap 9 és 11 között.)
Most tényleg minden nap tekerjek le több mint 15 kilométert?
És a múltkor is ez volt. Kérdeztem hogy a postafiókomból miért nem továbbítják hozzám a leveleket. Erre mondják hogy nem tudják hogy miért nem. Mondom nekik hogy a papírokat kitöltöttem, mégse jönnek a levelek és be kell jönnöm értük a postára. Mondják hogy fogalmuk sincs, de majd menjek be hétköznap. (Viszont ma hétköznap volt, mégse tudtak a másik ügyben se segíteni.)
Az milyen már hogy lassan már én is jobban tudom hogy mûködik a posta, mint azok akik ott dolgoznak.
:duhos:
-
Meg a szomszéd is pont most jött. Mondja hogy mi van, meg jól vagyunk-e, meg iszok-e sört, meg ilyenek. Én meg most értem vissza a biciklivel, épp csak nem szédülök el, mert persze szembe fújt a szél is.
Meg persze megkérdezte hogy katona vagyok-e Könyörgöm, citromsárga pólóban vagyok, meg sportcipõben. :-/ Csak mert van rajtam egy kopott szakadt terep színû nadrág, attól még nem leszek katona.
http://s2.quickmeme.com/img/bb/bbfc5...87b5fe9068.jpg
-
Az asszony ma kapott egy újabb számlát a kórháztól. 650 dollár. (Elõtte már befizetett nekik 100 dollárt). Egy fillérje sincs, nekem meg a következõ néhány hónapban 2500 dolláros kiadásom lesz, adók, vállalkozás, gázt kell venni hogy meg ne fagyjunk, meg egyebek. Szóval honnan lesz 650 dollár a kórháznak? Nem tudom. :( De a k anyjukat hogy egy alap vérvételért képesek 750 dollárt elkérni. Az több mint 200.000 forint! + a mentõsök is lehúzták 750-el! Úgyhogy nagyjából $1500-nál tartanak. 450.000 Ft kb.
-
Ott nincs tb semmilyen szinten? Mindenért külön kell fizetni? :eek:
-
TB? Nincs. Egy 90% -os egészségügyi biztosítás évi 12 ezer dollár. A legolcsóbb amit találtunk az kettõnknek évi 5000 körül lenne. :( Az állam leszed 2-3%-ot, de az úgy tánik hogy semmire se jó. + az állam meg is bünteti azt aki dolgozik de nincs biztosítása. Aki persze hajléktalan, segélyes, vagy illegális bevándorló, az nem kap büntetést, mivel adóvisszatérítésbõl vonják le. Arról nem is beszélve hogy aki csöves, vagy hajléktalan, arról azt se tudják hogy hol lakik. A segélyeseknél meg elnézik, mert úgyse fizetik ki. Úgyhogy bevasalják azokon akik tisztességesek. És 2-3x -osára nyomnak minden árat, hogy így megfizettessék a rendes emberekkel azt, amiért a többi nem fizet.
-
Ok, viszonyítási számokat is írj, mert így nekünk ez nem mond sokat. Éves fizu mennyi átlagban kint? Mondjuk valós átlag, nem a papírforma szerinti? Mert ha 100000$ akkor nem sok az a 12000$ TB-re de ha mondjuk 20000$ akkor viszont irreálisan magas.
-
Minimálbér átlag 7 dollár körül van. Tehát olyan 1250 dollár a havi pénz. Esetleg lejön belõle 200 / hó, az adó miatt. Úgyhogy mondjuk 1050 dollár. Eleve ha valaki 90%-os egészségügyi állami biztosítást akar, akkor a fizetésének majdnem a 100%-a ugrik. 100.000 dollárt nem hinném hogy túl sokan keresnek. Az évi 15.000-18.000 / fõ sokkal valószínûbb. Minimálbér, vagy kicsivel felette. Annak aki boltban eladó, pénztáros, takarítónõ, vagy hasonló átlagos munkája van. Az átlag mindegy, mert aki átlag alatt keres, minimálbért, vagy valamivel felette, az úgyse engedhet meg magának egy normális egészségügyi biztosítást. Vagy egyáltalán nem. Aki meg átlagon felül keres, 50-60-100.000 dollárt fõleg ha nettóban, annak meg mindegy ha ki is kell neki fizetni belõle 12.000-et, mert megéri neki.
Irreálisan magas. Az egyik hogy az államnál azért magas, mert az államnak nincs se orvosa, se kórháza, se semmije. A magánbiztosítás meg azért magas részben, mert a biztosítók lehúzzák róla egy nagy részét, mert nem a kórházakkal kötnek biztosítást az emberek, hanem a biztosítókkal, akik fizetnek a kórházaknak.
Meg persze amit mondtam, aki hajléktalan, vagy 20-30 millió illegális egyike, vagy aki segélyes, az úgyse fog fizetni, a hiányt meg bevasalják azokon akik fizetnek. Ahogy Magyarországon az áramszolgáltató csinálja. Nem baj ha sok az áramtolvaj, majd kifizeti a tisztességes polgár azt is ami el lett lopva. :hogymi:
Csak viszonyításképpen, sokkal drágább az amerikai egészségügy mint a németországi. Ha megmentenek németben úgy hogy nincs biztosításod, sokkal olcsóbban megúszod. Holott Németországban jóval magasabbak a fizetések.
-
Megjött egy kis fizetés, használt bútorra lesz. :)
https://www.youtube.com/watch?v=zMV67jGkiaY
-
Csak érdekességképpen tenném hozzá, hogy a magyar minimálbér adózás+áfa után jelenleg 53885 Ft (havi 188$).
Na most ADÓZÁS UTÁN az kolumbiai minimálbér 190$, tunézia 175$ a jordán 220$, a libanoni 300$, panama 200$, SZLOVÁKIA 238$, ROMÁNIA 230$, marokkó 210$, a bulgár 170$, kína 167$, türkmenisztán 175$, DAK 133$, Zambia 73$.
Szóval a magyar fizetés az nem európai, hanem latin-amerikai, balkáni és nyugat-afrikai szinten mozog, kicsivel középázsia fölött.
Persze hozzá kell tenni ez KÍNÁBAN és mondjuk Tunéziában NÕ. Nálunk meg megeszi az infláció. 10 év múlva majd a kínai és venezuelai vagy türkmenisztáni munkás jobban keres mint most a magyar.
-
Szia,
Szomoru helyzet, amit leirtal. De szamomra hihetetlen a kinai minimalber resze a dolognak.
Azt gondolom, hogy valoszinuleg valami teljesen mas jelentesu szot forditanak le igy, amit ez a cikk is alatamaszt (a mi fogalmaink szerinti minimalber 59% nem lehet az atlag ber egy nagyvalallatnal).
Mar lassan 20 eves info, egy akkor szemelyesen ott jart baratomtol: havi 1 USD-t kerestek a gyari munkasok (a szallas es az etkezes arat ebbol mar levonta a gyar), es az olyan jo kereset volt, hogy messzirol is jartak be munkasok.
Bel