https://index.hu/kulfold/2020/04/04/...avirusos_lett/
Printable View
Jó néhány cikk és fórumos hozzászólás elolvasása után még mindig ugyanaz a véleményem: senki nem tud semmit.
Egyrészt azért, mert ez egy új vírus. Másrészt azért, mert még a járvány elején járunk. E két okból kifolyólag természetes, hogy bizonytalanok, ellentmondásosak, és szó szerint napról-napra változóak az információk. Nem szabad elfelejteni, hogy a híreket általában olyanok írják, a fórumokon általában olyanok fogalmaznak meg véleményt, akiknek nincs ehhez a területhez kapcsolódó végzettségük, képzettségük. És jellemzõen nincs személyes tapasztalatuk a koronavírusról.
Tudomásul kell venni, hogy egyelõre mindenki tippelget, és a saját laikus véleményét fogalmazza meg. Tízbõl tíz ember mást mond, és tízbõl tíz orvos is mást mond. Még egyszer hangsúlyozom: egy új vírusról beszélünk, és nagyon a járvány elején vagyunk még. Lehet téma a munkanélküliség, a halálozási ráta, vagy az érettségik lebonyolítása, mindenki el fogja mondani a véleményét, és mindenkinek más lesz a véleménye.
És még ha a nyilvánvaló hülyeségeket ki is szûrjük, gyakran találhatunk rációt egymásnak ellentmondó véleményekben is. Mert az a helyzet, hogy mi magunk is bizonytalanok vagyunk. Mert most az egész világ az. Azért írják a publicisztikákat, azért dübörög a facebook, azért nyüzsögnek a fórumok, mert az emberek egy kicsit a véleményükbe kapaszkodnak. Én is. Mert úgy vagyunk "kódolva", hogy nehezen viseljük a bizonytalanságot.
Most viszont egyelõre ez lesz. Ebbõl próbálunk valamilyen állásfoglalást összerakni az eddigi élettapasztalatunk, az intelligenciánk, a hozzánk eljutó hírek, stb. alapján. Nincs ezzel semmi gond, csak arra figyelni kell, hogy ne most akarjunk megmondóemberek lenni. Mert jelenleg nincs senki, aki átlátná a helyzetet. Egy virológus sem. Pláne Józsi, a pék vagy szobafestõ.
Az "átlagember", akinek nincs bunkere, otthonról végezhetõ munkája, és minimum fél éves készlete mindenbõl, az sokat nem tud tenni.
Oltás egyelõre nincs. A meleg majd vagy árt a vírusnak, vagy nem - ezt sem tudják még a virológusok se, nemhogy mi. Itt Magyarországon rég nem kapni FFP3-as maszkot, és úgy látom, ez határozatlan ideig így is marad. A multivitamin és ásványi anyag annyira fontos, mint eddig. Nincs valamiféle "speciális", kifejezetten koronavírus elleni szerepe. Eddig is szedni kellett nagy dózisban, most is szedni kell nagy dózisban. Eddig se csak télen kellett szedni, most sem csak télen kell szedni. Nekem a Scitec Multi Pro Plus vált be, abból most félretettem 4 havi adagot. Persze vitamin témában is két tábor van, akik soha nem fognak egyetérteni, úgyhogy ezt nem is ragozom tovább. Illetve még annyi, hogy a glutamint mindenkinek jó szívvel ajánlom, nagyon fontos az immunrendszernek (én a Scitec G-Bomb 2.0-át tartom a legjobbnak).
A higiéniai ajánlások jelentõs része az átlagember számára betarthatatlan. Rengeteg embernek kell napi szinten használnia a tömegközlekedést. Rengeteg embernek kell bejárnia a munkahelyére, emberek közé - például nekem is. Rengeteg ember nem kap a munkáltatójától semmilyen védõfelszerelést - például én sem. Örülök, hogy van munkám, márciusban már valami 30-40 ezer ember lett itthon munkanélküli. Rengeteg embernek nincs otthon fél éves készlete mindenbõl. Rengeteg nyugdíjasnak nem fog bevásárolni senki, és rá se fog nézni senki. És közel sincs annyi pénze, hogy nagyobb mennyiségben tudjon vásárolni.
Az ember nyilván betartja az alapvetõ higiéniai elõírásokat (már aki), de ahol már tartanak az okos nyilatkozgatók, az rég elrugaszkodott megint a mindennapi emberi élettõl. Olvastam, hogy az új gyõri polgármester, a szívsebész is elkapta. Õ ne tudná, hogy mi a higiénia? Ha mindent betartanánk, amit az okos nyilatkozatok ajánlanak, akkor az biztosan védene. Csak éppen reggeltõl estig nem csinálnánk mást, mint zuhanyoznánk, törölgetnénk meg fertõtlenítenénk. Nyilván a népet akarják ezzel nyugtatni, elmondanak elméletben jól hangzó ajánlásokat. De én úgy látom, hogy a mindennapi rögvalóságban sima lutri, hogy ki kapja el a koronavírust, és ki nem. Véletlenszerû.
Az is tiszta sor, hogy az emberek úgyis mászkálni fognak addig, amíg el nem kezdenek itthon is telni a kórházak. Sajnos a modern embernek mondhatnak bármit, akkor sem tud megülni a picsáján. Kínába is azonnal visszahurcolták a fertõzést külföldrõl. Ez van, ezt is kár ragozni. Majd elkezdenek telni a kórházak, aztán akkor jobban otthon maradnak az emberek.
Én azt sem értem hogy kormányok mit csinálnak.
Olyan "nefürgyéle" stílusban mondják a lakosságnak hogy "maraggyáotthon". De nem mutatják be hogy miért.
Megtehetnék hogy a kórházban a betegek jóváhagyásával dokumentumfilm/vlog stílusban mutatnák be a fertõzést. Jelenleg senki nem lát se beteget, se haldoklót, csak a kormány mondja hogy léteznek valahol. Kórházi ágyon, lélegeztetõgépen lévõ betegrõl is csak hallott a lakosság, de halottat se látott még senki akiket a vírus vitt volna el. Attól beszélnek a kormányok hogy "láthatatlan kór". Persze, láthatatlan ha a látható részét nem mutatják meg. Elvárják hogy mindenki otthon legyen és komolyan vegye a helyzetet, de nem mutatják meg hogy miért is kell komolyan venni. Nem csoda hogy annyi ember elméleteket gyárt a kormány-összeesküvésekrõl meg 1984-rõl, amikkel tele van a Facebook.
Én biztos hogy a kormányok helyében szólnék a médiának hogy kezdjék el bemutatni a valós helyzetet. Anélkül hogy is várhatják el a lakosságtól hogy komolyan vegye a dolgot? Az utasítást hallják, de ami meggyõzné õket azt meg elrejti az összes kormány.
Más:
Magyarország: Újabb 55 fertõzött, 678 összesen. Újabb 6 halott, 32 összesen.
Na igen. Erre is utaltam: az emberek úgy kommunikálnak, úgy véleményeznek, hogy igazából kevés az, akinek személyes tapasztalata van a koronavírusról. Elolvassuk a híreket, a számokat, meghallgatjuk az operatív törzset. És nem lehet megtippelni sem, hogy ki mit hallgat el, miben hazudik. Van, aki szerint titkolják a járvány súlyosságát. A másik tábor pont az ellenkezõje mellett érvel: szerintük inkább mesterséges pánikkeltés zajlik.
És nem nagyon lehet eligazodni, mert valósággal ömlenek ránk az információk, hírek és álhírek, igazságok és féligazságok.
Ma voltam fegyverboltban. Ha már itthon mást nem lehet, feltankoltam még némi gázpatront és gázsprayt. Érdekes dolgot mondott a fegyverboltos. Azt mondta, hogy Olaszországban is elkapkodták volna a fegyvert/lõszert, csak ott még erre sincs jogi lehetõség, amire nálunk. Tehát, hogy az olasz fegyverjog még a magyarnál is jóval szigorúbb, pl. gumilövedékesre sincs lehetõség. Még nem néztem utána, úgyhogy ezt nem tudom megerõsíteni. De ha tényleg így van, akkor ez megint egy érdekes adalék lehet. Hogy pont azt az európai országot küldte padlóra a vírus, ahol a lakosságnak tényleg szinte semmi lehetõsége nincs az önvédelemre.
Az is érdekes volt amúgy, hogy ahogy elkezdtem a mondatot, a boltos kapásból azt hitte, hogy riasztópatront akarok venni, és már mondta is, hogy abból kifogytak. Aztán mondtam, hogy gázpatront, és abból meg simán volt nekik bõven. Az emberek riasztópatront vásárolnak fel, és azzal tömködik meg a gázpisztolyaikat?
Ja, most ugrott be, lehet a gumilövedékesekhez vittek annyi riasztót.
A kormányok célja - szerintem - most az, hogy lassítsák a terjedést annyira, hogy a betegeket még úgy-ahogy el tudják látni. De közben arra is figyelni kell, hogy túlságosan ne lassuljon a terjedés, mert amíg nincs oltás, addig a természetesen kialakuló védettség lehet a megoldást. Közben persze arra is figyelni kell, hogy a korlátozó intézkedések, amelyek visszavetik a gazdaságot nem legyenek szigorúbbak a kelleténél. Tehát nem akarják leállítani a terjedést.
Információ áramlás: a vírus lassítása miatt be kell szaratni az embereket, hogy maradjanak otthon, ehhez pedig homályos utalások kellenek, nem pontos információk. Pontos információ meg tényleg kevés van.
Szia,
Osszesegeben az olasz fegyverjog joval kevesbe szigoru, mint a magyar.
Van nehany hulye szabalyuk, pl. mivel a rendorok es a katonak elloptak es eladtak a szolgalati loszeruket, ezert a 9x19-es loszer nem lehet civilnel, de Olaszorszagon belul a 9x21-es loszer ugyanolyan jo (mas orszagokban ritkasag, ezert draga), pont ugyanolyan hatasos, es az van rengeteg embernel.
A "tomkodos" gumilovedekes fegyverek egy magyar joghezag, kulfoldon ilyet sehol sem hasznalnak. A legtobb EU orszagban a sokkal megbizhatobb egybeszerelt gumilovedekes fegyvereket hasznalnak, Francia orszagtol Romaniaig (Csehek kivetelek: ott senki se vesz ilyet, helyette eles onvedelmit vesznek inkabb).
Jol mutatja, hogy mennyivel jobb az olasz fegyverjog, hogy nalunk kb 0.5% (fel %) tart legalisan fegyvert, az olaszoknal 12%.
Nalunk meg a rendoroktol is visszavettek az onvedelmi fegyvereket, az olaszoknal egy egyszeru ekszerbolti eladonak is lehet.
Bel
Szia, köszi az infókat! Magyar nyelven egyelõre csak egy tavalyelõtt novemberi cikket találtam, ami arról szól, hogy Salvini lazított a fegyvertartás szabályozásán.
Most arról olvastam, hogy az NRA pert indított New York állam kormányzója ellen. A fertõzésveszélyre hivatkozva Cuomo már korábban szabadon engedett 1100 rabot a börtönökbõl. Most nemrég újabb ötvenvalahány elítéltet engedett ki. Utóbbiak közül nyolcan szexuális bûnelkövetõk, hárman gyerekeket erõszakoltak meg. New York polgármestere szintén szabadon bocsátott 375 elítéltet.
Itt a link: https://magyarnemzet.hu/kulfold/new-...edett-7944878/
És mindeközben Cuomo nem engedélyezi a fegyverboltok nyitvatartását, ezért perli most az NRA. Annak ellenére bezáratta a fegyverüzleteket, hogy az amerikai védelmi minisztérium ennek az ellenkezõjét kérte a kormányzóktól.
Az NRA-s cikket az indexen találtam, nem vagyok hajlandó belinkelni az álságos és gusztustalan fegyverellenessége miatt. (Mondjuk nem meglepõ, elég megnézni a szerzõ fizimiskáját.) Itt az eredeti link angolul: https://www.businessinsider.com/nra-...-closed-2020-4
Magyarország: 55 új fertõzött, 733 összesen. 2 új halott, 34 összesen.