Elég bátor, aki megfeji a medvét :D
A húsra visszatérve, amit hallottam, aszerint ott vannak ellenõrzött területek, ahol tenyésztik a vadakat, éppen ilyen élelmiszer ipari célból...
Tehát nem a kukákat fosztogató maci kerül a konzervbe...
Printable View
Egyébként Finnország nemzeti állata a barna medve, nagyon sok van az északi, minimálisan lakott tájakon. Vadászható faj, mint itt pl. az õz. Nem hiszem, hogy medvét "tenyésztenének" élelmezési szempontból. Rengeteg ott a vad jávorszarvas is. (A rénszarvast pedig, ugye, tenyésztik is, a vadak mellett.) Meg a farkas. Utóbbi is vadászható.
Vannak ezek az ún. fémtubusos élelmiszerek, legfõképpen ételízesítõk és társaik (pl. piros arany, mustár, ketchup, torma, majonéz, gulyáskrém stb.). Ezek elvileg fémtubusban vannak, alulapkával lezárva, mûanyagkupakkal. A minõségmegõrzési idejük kb. 1-2 évben van meghatározva (emlékeim alapján, most nincs kéznél egy sem). Ahogy okoskodom, mivel ezek fém alapú, átlátszatlan tubusban vannak, ellentétben az összes üveges, mûanyagflakonos változattal, elvileg szintén a "végtelenségig" tárolhatók, megbontás nélkül, megfelelõ raktározási körülmények között. Szerintetek mi lehet a helyzet ezekkel? 10 év múlva? Van esetleg tapasztalat?
Csatolmány 8432
Pénteken ettem egy fél éve lejárt szavatosságú, elfeledett, sarokban megbúvó paradicsomos sprotnikonzervet, és kifejezetten jobb volt, mint a frissebb gyártásúak, teljesen összeértek az ízek benne, állagra sem volt semmi kifogás. Kell az idõ, amíg az ízharmóniák tökéletesebb kölcsönhatása kifejlõdik, nem szabad elsietni a dolgokat, ez a konklúzióm. (A tárolási körülmények: szobahõmérséklet, konyhaszekrény.)
Ma kedd van, holnap május 1., munkaszüneti nap. Csütörtök újra munkanap. Ezen a szinten áll 2019-ben az emberiség nem prepper része, erre lehet számítani vész esetén.
"Lefosztották a vásárlók a szombathelyi Tescót"
https://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/...iCXPK7IjJtelTg
A Tesco és más nagyobb boltok amik zárva lesznek kifuttatják a napi élelmiszert, hogy ne romoljon rájuk és ne kelljen kidobni. Nem hülyék.
Majd ha a liszt és a só lesz így kifogyva, na akkor lehet gond.
Szerintem indítani kellene egy új topikot "Hogyan éljünk túl munkaszüneti és naptári ünnepnapokat" címmel, talán a "Természeti és ember által elõidézett katasztrófák" témacsoportba illene, de nem biztos. :D
Továbbra sem értem, hogy miért nem írjátok a fehérjeporokat. Sok fehérjepor kiválóan záró tasakba van csomagolva. Gyors, könnyû, instant tápanyagforrás.
A másik pedig amin gondolkodtam a fagyasztó.
Mi történik ha egy nofrost fagyasztót telepakolok egyébként is sokáig elálló élelmiszerekkel? Például konzervekkel, dehidratált, vákuumcsomagolt dolgokkal. Megsokszorozódik az eltarthatósági idõ? Tehát amikor elmegy az áram tele lesz a fagyasztóm "friss" kajával? Akár 10 év múlva is.
+ ha veszek egy nofrost fagyasztót és emberesen körbeszigetelem, a hõleadó felületét pedig lebontom a hátlapról és kis ventillátorral elvezetem a meleget gondolom kevesebbet fogyaszt.
Ha mondjuk egy pincét, vagy vermet szigetelek körbe mondjuk 40 centi szigeteléssel, hõtükörrel, és abba kerül valahogyan hûtõ szerkezet elképzelhetõ, hogy nagyon gazdaságosan is tudom üzemeltetni akár egy picike napelemrõl amit elhelyezek mondjuk egy fa tetején?
Liofilezés ?
(fagyasztva szárítás)
Hagyatékból kaptunk egy nagy kupac lejárt szavatosságú élelmiszert: instant kávét és kakaót, kakaóport, gabonakávét. Mivel nincs jobb lehetõség egy tartóssági vizsgálatra, a párommal úgy gondoltuk, hogy használjuk is ki.
Alanyaink a vasfüggyönyön innenrõl és túlról is származtak. Ezek a termékek a kelet-német, cseh(szlovák), magyar és osztrák piacon voltak elérhetõk. Mindet 1986 es 1989 között gyártották és bontatlan csomagolásban kaptuk meg õket. Száraz, hûvös kamrában voltak tárolva, szóval ideálisak egy ilyen kísérlethez. A nemkívánatos hozzáadott értékkel rendelkezõket kidobtuk. Állagra, színre, illatra azok is rendben voltak, csak egy olyan osztrák instant kávéfajta volt, ami kõkemény, tömör hengerré vált a bontatlan csomagolásban.
A teszt eredménye abszolút pozitív lett. Mindennek olyan volt az íze, illata, amilyennek lennie kell. Semmilyen rendellenességet, mellékízt nem tapasztaltunk. Tiszta idõutazás volt az egész :hipnozis: Az is kiderült, hogy a Nesquik a csehszlovák Granko instant kakaóval nincs egy fasorban. E csehszlovák remek aromájában nálunk úgy lenyomta a Nesquiket, mint a rajzszöget. Mi simán ezt választanánk a korabeli nyugati vetélytársával szemben, a mostaniakról nem is beszélve.
Íme pár kép a hangulat kedvéért:
Csatolmány 8510
A Grankon nincs szavatossági idõ feltüntetve, szóval ez az idõk végezetéig tökéletes marad (legalábbis 33 évig mindenképpen) :eek:
Csatolmány 8513 Csatolmány 8514
A hanyatló Nyugat instant kakaója - gyenge íz, rövid szavatosság :(
Csatolmány 8511 Csatolmány 8512
A német precizitás már a múlté :cry:
Csatolmány 8515 Csatolmány 8516
Egy kis jóféle hazai 1988-ból ;)
Csatolmány 8517 Csatolmány 8518
Legalább 24 hónapot vállaltak és tartották is a szavukat :thumbup
A bontatlan cuccokat felraktuk a kamrapolcra, újabb tesztelés következik 30 év múlva (nem) :haha:
Van egy kupac lejárt szavatosságú dobozos söröm is, azokat is nekiálltam vizsgálgatni. Eddig csak egy 2017-es szavatosságú Kilkenny-t ittam meg, az tökéletesen rendben volt minden szempontból. Nem csodálkoztam rajta, hiszen ott a szénsavasságot biztosító gáz külön kis tárolóban van. Sajnos elég lassan haladok ezzel a projekttel, mert az elmúlt fél év alatt csak ezt az egyet nyitottam ki.
Ez a kis kísérlet megerõsített minket abban, hogy a jó minõségû (nem feltétlenül drága) termékeket érdemes vásárolni, fõleg ha raktározna is belõlük az ember a nehezebb napokra.
A FENTI INFORMÁCIÓKÉRT SEMMILYEN FELELÕSSÉGET NEM VÁLLALOK, MINDENKI CSAK SAJÁT FELELÕSSÉGRE HASZNÁLJA FEL ÕKET!