Erre vannak a vásárok, kézmûves dolgok, hagyományõrzõk, régi szakik, mesteremberek. Oké, keresni kell õket, meg drágábbak a tucat kacatoknál, de azért még vannak.
Printable View
Nem ígérem, hogy mindig és mindenhol mûködik, de:
elmész a hozzád legközelebb esõ faluba. Irány az elsõ vagy a legnagyobb kocsma, fizetsz egy sört vagy fröccsöt a pultonálló törzsvendégeknek, vagy gyorsan jóba leszel a csapossal, és megkérdezed, nincs-e arra valami szorgos, ügyes kezû ember, aki tudna segíteni rajtad. A kommunikáció csodákra képes, és mivel nem a lakhelyed, nem kell félni a viszhangtól sem, másnapra csak egy városi különc leszel az ottaniak szemében. Esetleg egy próbát megérhet.
Itt a "handmade" (kézzel készített) egy külön kategória és mivel nem gyártósoron készült valami, így általában jóval drágább.
Én is spóroltam, nem Maxpedition-t vettem, hanem mindenki által maximumra értékelt erős airsoftos zsebet. Az lesz az EDC-m. Ránézésre jobban bejön mint a drága és tényleg van benne anyag rendesen. Harmadába került. :)
Én sajna nem tudok :(
Mindent csak úgy tudok nézni, hogy kell ez e a felkészülésre.
Amit lehet azt erre költöm.
Van fejlõdés a családban is, mert az asszony már kevesebb alkalommal szeretne a gyógykezelésrõl beszélni...
És vett 1 csomag rizs helyett három csomaggal..
Aztán azt is mondta: megfertõztem!
Mielõtt elhebeghettem volna, hogy: De drágám én rajtad kívül, belül, senkiben nem voltam... közölte, hogy vett egy karton lisztet is... elfér alapon..
Szóval én nem spórolok a prepperkedéssel !!...
..vagy mi is a topik címe??
Jé, ilyen totyik is van!
Spórolásban én is jó vagyok, fõleg mióta külön költöztem. Ugye míg a családdal él az ember és fiatal, addig hajlamos megfeledkezni az ilyen dolgokról, aztán amikor magára van utalva, jön a pofára esés. Nálam is így volt, elsõ külön töltött hónapom után jöttem rá, hogy az eddigi életszínvonalamat vagy feladom, vagy nem lesz áram/internet/kaja itthon.
Elõször is készítettem egy részletes listát, hogy mik azok a dolgok, amikre tuti költeni kell egy hónapban, aztán mellé írtam, hogy mennyit szánok erre. Pl a "kötelezõ" dolgok nálam havonta a kontakt lencse, egy negyed évre ~15k forint, ugye ha erre havonta félre rakok ötöt, nem egyszerre fizetem ki, akkor már több marad a zsebemben. Kocsi kötelezõ biztosításnál ugyan ez.
Ha mondjuk van üzemanyagra egy hónapban pl 20ezer forintom, akkor ha betankoltam és elfogy, utána megyek gyalog, és minden másnál így cselekszem. Próbálom semmiféleképpen nem átlépni az összeghatárt, persze ha vészhelyzet van nem sajnálom azt a 2-3ezer forintot gázolajra.
A lista után megnéztem, hogy mikre költök rohadt sokat, és igyekeztem azokat meg nyirbálni.
1.
Nálam dobogós helyen van / volt az üzemanyag, ugyanis nekem munkába járásra egy hónapban minimum el megy egy huszas, hiába csak 6-7litert eszik az autóm. És akkor még ez csak a munka, a saját dolgaim után nem szaladgáltam a városban, stb.
Ezt úgy oldottam meg, hogy tavasztól õszig ha nem esik az esõ, mindenhova biciklivel megyek. Egyrészt egészséges, jól karban tart, és bizonyos helyzetekben gyorsabb is, mint a dugóban araszolni délután 4kor. Ha szar idõ van nem megyek sehova úgysem, ha pedig barátnõvel megyek valahova kettesben vagy más a helyzet, csak akkor ülök kocsiba. Így már sikerült megspórolni havi kb 15ezret.
Ne legyetek lusták, bicajozni (vagy sétálni) jó!
2.
Áram fogyasztás, ugye ez is egy necces téma. TV nekem sincs, mert feleslegesnek tartom, anno nálam is 0/24-ben ment háttérzaj gyanánt, ide már be sincs kötve, a neten úgyis mindent megtudok nézni. Apropó internet, ahogy írták, nem fontos a leggyorsabb és legdrágább, nekem 60 megabites netem van és havonta nem kerül 4000 forintba összesen, bármit letöltök így is percek alatt.
A vámpír fogyasztást is említette valaki, ez is egy létezõ dolog. Én amit nem használok azt kihúzom a konnektorból, és kész.
Ha a szobában vagyok, akkor nem hagyom égve a villanyt a konyhában, este pedig ha olvasok vagy ilyesmi akkor elég egy kis asztali lámpa fénye is, ha meg nem akkor a monitor épp eleget világít. Anno próbálkoztam gyertyákkal is, hangulatos, de túl sok kellett belõle, és azért ez már mégis csak a 21. század )
A legtöbb áramot nálam is a számítógép fogyasztja, ha itthon vagyok akkor általában vagy olvasok, vagy a gép elõtt ülök.
3.
A vízfogyasztás nálam nem túl nagy probléma, ugyanis én nem fürdök minden nap. Lehet páran elszörnyednek, ez van. A hajamat nem kell megmosni minden nap, ugyanis kb 0.3 cm. Fogat mosok, odalent is megmosakszom, a testem többi részét pedig áttörlöm és forróvizes törölközõvel, és ennyi. Mennyi vizet fogyasztottam? Kb 5 litert sem. Tiszta vagyok? Igen. Nem nagyon szoktam ezt társaságban említeni, mert mindenki hidegrázást kap, érdekes módon mégsem vagyok soha büdös, még a legnagyobb nyári hõségben sem, sok emberrel ellentétben.
Nyilván ha koszos vagyok, vagy izzadt stb azért le szoktam zuhanyozni (persze nem 10percig a zuhany alatt állva), de nem tartom szükségesnek minden nap. A "fejlett nyugaton" érdekes egyébként, hogy már rég kiment a divatból a mindennapi fürdés.
4.
Fûtés. Sajnos ezen nem tudok spórolni, mivel távhõs lakásban lakom itt ha nincs bekapcsolva akkor is télen nyáron több mint tízezer, ez van.
5.
A legnehezebb következik, a kaja. Szerintem erre lehet a legtöbbet elb*ni, vagy a legtöbbet megspórolni rajta.
Régen mindig ment a pizza, gyros, meki kombó, most már nem. Egyrészt mert egy big mek menü után egy hét kórházban fekvés elég volt, másrészt mert drága. Havonta pár alkalommal megeszek étteremben egy pizzát, esetleg egy gyros tálat, ezek 1000forintos kiadások, bele fér.
Reggelire általában vagy tojást eszek, vagy zabkását. Mindkettõt el lehet készíteni többféle módon, és finomak, olcsók. A tojást ismerõstõl veszem, közepes méretût 35 forintért, így egy reggeli megvan kb 150 forintból. Ebédre általában össze-vissza eszek, ha van kedvem akkor fõzök valami egyszerût (pl hagymás bab, ebbõl is megvan egy ebédre való pár száz forintból), vagy eszek étteremben egy menüt.
Chips, kóla stb-t nem eszek, mert ez is moslék, és nem is kívánom. Édességet szintúgy. Cigizni nem cigizek, piálni kb havonta egyszer szoktam, pár sör vagy egy üveg házi bor elég nekem.
Nagyjából hirtelen ennyi jutott eszembe, sokan gondolhatják hogy ez hülyeség, így minek élni, ismerõsök gyakran "le zsidóznak", de én így boldog vagyok. Egy kis gondolkodás kellett hozzá hogy rájöjjek, a fizetésem több mint felét költöttem el teljesen felesleges dolgokra. Most ezt a pénzt inkább félre rakom, el tudok menni belõle nyaralni, bevásárolni prepper cuccokat, akármi. :thumbup
Nem iszom, nem dohányzom, nem bulizom, nem drogozom.
Azt hiszem ezt hívják passzív spórolásnak :)
Jár a cégnél ásványvíz: mindig hazaviszem
utántöltõs kéztörlõ papír: 1 csomag haza ha hozzáférek
kesztyû: 2 féle-mindegyikbõl van raktáron....otthon
szigetelõszalag: az is
jár m.védelmi cipõ: nem adtam el ...raktáron
kajajegy: veszek kaját
Víz:
Nekem a következõ a hosszútávú vízrezsi tervem.
Esõvíz ciszternába kerül:
- idõnként uszodai klórtablettát kap esetleg
- onnan többlépcsõs szûrés (természetesen pl direkt wc öblítésnél a szûrõk nem kerülnek bekötésre)
- x mikronos szûrõ után jön az aktív szén.
Utána elvileg akár még iható is.
Felhasználás:
- pl van egy 200 literes kádunk.
- lefürdök a párommal.
- a fürdõvízet átszivattyúzzuk a mosógépbe, lemosunk vele (japán módszer) akár több adagot. (mivel a mosógépbe meleg fürdõvíz kerül, kevesebb áramot használ melegítésre) (a rendszereket napelemekkel mûködtetném)
- a lemosott víz klórtablettával esetleg bekerülhet egy újabb tartályba, amivel wc-t öblítenénk.
Az igazi az volna, ha teljesen eco tisztálkodószereket tudnánk használni (növényi, stb) így az így keletkezõ tápanyagdús szürkevizünkkel öntözhetnénk.
Amennyiben wc helyett alomtálat használunk, nincs szükség öblítésre.
A vízelet vízzel higítva kiváló tápoldat a konyhakerti növényeknek. (több hónapja, mióta tart az építkezés, a vízeletemet a kertbe öntöm ki, nagyon sok vízet spórolhattunk már vele)
Spórolás - nemrég láttam, hogy ilyen téma is van.
Írok én is:
Fûtés:
- Vegyes tüzelésû kazán és kályhához tippek (itthon az utóbbi van):
Itt falun megvalósítható az hogy nem kell alágyújtóst hasogatni mert van a legtöbb helyen szõlõ, gyümölcsfa, fenyõ, bokrok, ecetfa, bodza metszése amibõl vannak kisebb.nagyobb ágdarabok/rõzsehalom.
Van még lehetõség idõnként tüzelni a következõkkel: kukoricaszár és csutka, napraforgószár, csicsókaszár; romlott takarmányok megszárítva(kukorica megpenészedve, napraforgó megavasodva stb.) ez utóbbi nyilván ritkán fordul elõ, de ha mégis akkor...; dióhéj, mogyoróhéj, babhüvely, esetleg, ha valaki hozzájut ocsúhoz (kevés benne a magféle, de sok szármaradvány van benne, terményszárítók/tisztítók mellékterméke) persze elõtte a tyúkok kiválogathatják belõle a magvakat és utána kerül a tûztérbe fával vegyítve, hogy tartsa a parazsat.
Ezen kívül más forrás is létezik: papírfélék(újság, karton, szórólap); barkácsolás utáni fadarabok, forgács, fûrészpor; hulladékfák bontásból, raklap(ha másra már nem alkalmas) esetleg használt sütõolajjal átitatni fûrészport/papírt, csak ha nem kell máshová (pl: olajlámpa), nem tudunk mit kezdeni vele.
Személy szerint a legkisebb mûanyagot sem dobom bele a kályhába, mert kátrányosítja a kéményt/kályhát, szennyezi a levegõt és a kiszórt hamuval a földet is. SHTF esetén szükségszerûen megengedhetõ, de a hamut nem juttatnám ki a földre annyi biztos. Tiltólistán van még a bútorlap, kõolajszármazékok. A ruhák, cipõk nem csak a környezet miatt hanem mert többségük még használható, a cipõk lábbelinek a ruhák öltözködésre vagy géprongynak is.
A felsoroltak közül néhány ismerõs lehet, csak gondoltam hogy leírom a helyi tapasztalataimat/tippjeimet. A tüzeléstechnika meg egy külön fejezet, majd legközelebb.
Frissítés: Kiválóan alkalmasak tüzelésre a csonthéjasok (barack és szilva magja, dió, mogyoró, pisztácia) csontburka és ha pl penészes vagy fekete a beltartalma akkor remek tüzelõ lesz abból is, hacsak nem komposztba tesszük.