Nálunk van a családban, második és harmadik kutyának tartva. Namármost az elsõ egy husky volt, mellé jött a komondor lány aztán megmaradt az eggyik kölök is. Halál jó fejek, soha nem bántottak senkit a családból, a gyerekeket imádják.
Ellenpélda gyerekkoromból a szomszéd kutyája. Kis korától simiztük, hogy jóban legyünk. Imádott minket. Annyira, hogy átjárt a szomszédból hozzánk a mi két kutyánk mellé. Azokat is imádta, a macskákat is, nem bántotta. Gyerekeket sem bár azért figyeltünk rá. Ellenben a mi területünket is erõszakosan védte, két embert harapott meg mire a szomszéd megoldotta, hogy a 2m-es kerítésen ne annyira tudjon kijárni. Nálunk csak kb. 1.6m a kerítés így álló helybõl felugrott a tetejére és onnan már beugrott. Nekem teljesen szimpatikus a fajta, legalábbis amikkel én találkoztam. A komondor "lusta" jószág mint a nagyobb kutyák általában. Kell mellé egy puli (vagy foxi a másik zsánerem) aki felkelti ha akció van. A puli ugatósabb, a komondor csak akkor hallatja a hangját ha kell, mély öblös vauzása tiszteletet parancsol. Tanyára szerintem csak akkor jó választás ha van/lesz idõ gondozni a szõrét, ha nincs tépve és fürdetve akkor nagyon csúnya tud lenni. Lenyírva meg haláli vicces :haha:
Kell vele foglalkozni, igényli de a gazdákkal bújós, igényli a törõdést lelkileg is, cserébe az árnyékoddá válik és bármi áron megvéd. A puli az nem, az elszalad. A tacskó is jó fülelni, ez most jutott eszembe. Csak az még bolond is, valószínûleg nem tudják mekkorára is nõttek mert simán nekimegy sokkal nagyobbaknak is, kinyíratja magát könnyen. Az is volt kettõ, befogadtuk õket, nagyon "hálásak" voltak életük végéig érte, gond nélkül beilleszkedtek a hierarchiába és alárendelték magukat a család többi tagjának.