A szavazásból hiányolom az "Azért készülgetek, hogy ha beüt a ...r, akkor ne érjen felkészületlenül. Bármilyen formában is érkezik." válasz lehetõséget. :)
A szavazásból hiányolom az "Azért készülgetek, hogy ha beüt a ...r, akkor ne érjen felkészületlenül. Bármilyen formában is érkezik." válasz lehetõséget. :)
Akkor mindenki arra szavazott volna, aztán nem lett volna értelme az eredménynek. :)
Ez is igaz. :thumbup
en igazabol csak a hetkoznapi eletre keszulok.
azokra a kis dolgokra amik napi szinten tortennek vagy tortenhetnek.
csak, hogy egyszeru peldat mondjak, nem indulok el bicoval munkaba esokabat meg pot gumi nelkul.
az ilyen aprosagok is igenyelnek nemi felkeszulest es ezek viszonylag gyakran elo is fordulnak a napi elet soran. ezert en csak a napi eletre keszulok.
A válasz egyszerû és komplex:
Az ok:
http://tenydaralo.blogspot.hu/2016/0...-gazok-es.html
De ebbõl lehet:Idézet:
A globális klímaváltozással kapcsolatos tényeket, hazugságokat és félreértéseket veséztük ki a teljesség igénye nélkül.
Alapvetõen három oldalt érdemes a témában külön venni, a sötétzöldeket, akik magukat környezetvédõnek hívõ messiáskomplexusos unatkozó hipszterek. A második csoportba a tudósok tartoznak, saját tényeikkel és tévelygéseikkel. Végül vannak a szkeptikusok, akik nem hiszik, hogy van klímaváltozás, vagy ha van is azt természetes dolognak tekintik. Kinek van igaza? Járjunk utána!
...
Mint ki fog derülni: HAZUDIK MINDENKI. A Klímaszkeptikusok is csalnak, a tudósok is, a sötétzöldek pedig csak most kezdenek igazán belelendülni.
http://d35brb9zkkbdsd.cloudfront.net...2/oilmoney.jpg
Több hónapos vagy még annál is tovább tartó munkanélküliség
Természeti katasztrófa (Hó, szárazság, stb és ezek miatti élelem-, vízhiány, áramszünet)
Gazdasági csõd (kisebb vagy nagyobb)
Társadalmi káosz, bûnözés, erõszakos támadások, közbiztonság hiánya
Háború, polgárháborús helyzet
Én elsõsorban harmadik világháborútól tartok, vagy gazdasági összeomlástól, talán még a klimaváltozást is említeném.
Sokan vagyunk, nem tudok hirtelen évekre felkészülni.
Elsõsorban annyi idõre van szükségem amig fel tudok eszmélni, hogy mi a sz.r is történt...A többit majd megoldom.
De a cél az egy évre elegendõ ellátmány.
Ha tovább tart a parti és ennyi idõ alatt
sem sikerült alkalmazkodni akkor úgyis mindegy.
Jelenleg sok-sok átgondolás után, a tapasztalataimból levonva a konklúziókat, amennyire lehet univerzálisan igyekszek készen állni a váratlan/szélsõséges eseményekre.
Elég csak megnézni az elmúlt 30 év eseményeit a világ minden tájékán. A legkülönfélébb események történtek a világ különbözõ pontjain, leszámítva a nukleáris háborút, de a Fukusimai atomkatasztrófa is épp elég felfordulást tudott okozni és okoz jelenleg is a bioszférában.
Egy természeti/elemi csapást hosszútávon nem könnyû elõre jelezni. A társadalmi feszültségek robbanáspontját szintén körülményes kikövetkeztetni. Ami ennél még inkább kérdéses az az, hogy hol fog bekövetkezni egy ilyen esemény(sorozat) legközelebb és hogy érinteni-e fogja kistérségünket is valamilyen formában?
Éppen ezek miatt egy általános felkészülést folytatok, aminek keretében minél inkább sokoldalúan felhasználható eszközöket és gyakorlati tudást gyûjtök össze.
Tegyük fel hogy összeomlik ismét(de ezúttal teljesen) az egyébként semmi valós értékkel nem bíró pénzrendszer. Ez az amikor meginog a mátrix és az embereknek szembe kell nézniük a valósággal és ez nem egy pár hetes folyamat normál esetben, hanem egy évig is eltarthat mire egy ember ilyen tekintetben elkezd egyáltalán ébredezni. (Persze ekkor sincsen rendesen felébredve, de látja már az alapvetõ igazságokat.) Már ha egyáltalán fel akar ébredni és nem mindenáron ragaszkodni a berögzõdött szokásaihoz.
Ekkor jó szolgálatot fognak tenni a beszerzett eszközeim és a használatukhoz szükséges tudás/tapasztalat is.
Tegyük fel hogy nem történik komolyabb gebasz itt a Kárpát medencében az elkövetkezõ 20 év folyamán. Történnek kisebb-nagyobb zavargások, áramszünetek, gyakrabban történnek szélsõséges idõjárási események és szétzilálódik még jobban a társadalom. Kivándorlás, bevándorlás és a többi ami ezekkel jár. Idõközben viszont az alulról szervezkedõ kezdeményezések egy része el kezd összeérni(a másik része vegetál, széthullik és/vagy elsorvad), majd ezek elkezdenek lényeges gazdasági tényezõvé válni. Idõvel a rendszer alapjába véve kezd megváltozni ezek miatt. A technológia elõnyeit ésszerû módon alkalmazva, viszont újra emberközpontú társadalom kezd kiépülni. A földi paradicsom még messze-messze van, viszont igazságosabbá válik a rendszer, mert az emberek azzá teszik.
Ez esetben is hasznosak tudnak majd lenni a dolgaim, sõt... Talán csak ez esetben érezhetném leginkább elõnyösnek a többirányú szakosodásomat.
A lényeg hogy minden felmerülõ helyzetben jobbak az esélyeim az átlagosnál, azoknál akik 3 nap áramszünet után már rágják a küszöböt és törik be a kirakatokat az éhségük miatt. Elvégre pont az a célja itt mindenki másnak és a felkészülõ mozgalomnak is úgy általában, hogy jobbak legyenek az esélyek egy ilyen helyzetben és nem mellesleg a mindennapokban.
...gondolatok a témában...(KÉREM NEM KIRAGADNI MONDATOKAT,SZAVAKAT,BETÛKET és arra posztolni,MERT ÚGY ÉRTELMETLEN)
"Felkészülés"..mit is jelent ez a szó?
Elõször gondold át reálisan mi baj érhet!...egy Borsodi kis faluban nem biztos,hogy radioaktív szennyezõdésre kell felkészülnöd(bár ha van kidobni való milliód..tedd meg)
..szóval a kockás füzet és írd...lehetek beteg,lehet a gyerek beteg,messze van a kórház,a cigis 4-kor bezár,ellopták a fûkaszát,ha bezár az üzem költözünk vagy közmunkás leszek,tavaly elõtt elment az áram egy napra,az asszony a városban mûszakozik és fél az esti busztól hazafelé,....szóval a reális valóban megtörténõ dolgokat vesd papírra....
Ha ez meg van...fundáld ki mit tudsz ellene tenni...tedd mellé a pénzt és csináld meg!Jól van..fel is készültél!
..második lap a füzetbe...hallottam,hogy...a videóban fejtegették,hogy...a politikus vizionálta,hogy...a haver,a fórumtárs mondta,hogy...és következnek a belebeszélõ,teljesen hihetõ,alátámasztott konteók,rémtörténetek,paranoiák sokasága....
....csak rettegsz és vásárolsz..rettegsz és vásárolsz....és azt hiszed Ez a felkészülés...,hogy majd kimész az erdõbe õzike,hogy majd számszerrel mészárlod a zombikat,hogy majd a lázcsillapító kúpot megtermeled a kiskerbe,---
....és gyûlik a kacat...a kereskedõ pedig dörzsöli a kezét...(ez is vett 3 ezeré egy szikra vetõt...mert elfogy a gyufa ugyibár...)..egyébként ha már mindenre felkészültél,úgyis fogsz találni egy újabb fenyegetést,amire lehet költeni a netes áruházak kifogyhatatlan ,évente megújuló kínálatából..
Pár dolog amit nem árt ha tudsz..
-nem vagy vadállat...sem az immunrendszered,sem a környezeti hatások elleni védelmed,sem a testi erõd..nem alkalmas arra,hogy a társadalom által biztosított javak nélkül tartósan életben maradj! (filmek,videók,történetek...ugyan már..gondolkodj!)
-társadalom....nem vagy egyedül(még akkor sem ha együl élsz)..élvezed a boltok kínálatát,a törvény biztosította magántulajdont,a szolgáltatásokat,a lehetõségeket...ha ezek nem lennének?...(de képzeld el ha nem lennének..minek kellene történnie ahhoz,hogy ne legyenek?)
-jogrend...képzeld el ha nincsenek többé törvények...a tulajdoni lapjaid gyújtósnak jók csupán,már nincsen semmid...csak amit elbírsz és meg tudod fizikailag védeni(nincsen 107 és nincsen bíróság)
-egészség...30 éves korod után gyakorlatilag haldokolsz,mesterségesen az egészségügyi rendszernek köszönhetõen maradsz életben...már ha nem ér baleset vagy nem leszel beteg(szervezett egészségügy nélkül?)gondolkodj reálisan!
-élelem..gondold át ha leáll a szervezett,nagyipari élelem termelés és majd 8 milliárd ember rászabadul a készletekre és a kiskertben megtermelt kajádra....meddig tart ki a kaja?...Te meddig tartasz ki?..meddig tudod védelmezni a dolgaidat?
-Pénz..remélem jegyzeteltél a kockás füzeted második vagy ezredik lapjára és összeírtad mennyi baj érhet...és tedd mellé a pénzt!....van annyi?????
Ezekkel a gondolatokkal Kívánok mindenkinek katasztrófa mentes Boldog Új Évet!
Ha megnézed, nincs olyan aki rádioaktív katasztrófára készülne, bár a világon itt-ott felmerülnek problémák, és Magyarországon is van erõmû. Amúgy a jódtabletta az amivel készülni szokás rá, esetleg egy alap mérõmûszer és hasonlók, nem milliós összeg.
Amit írtál, az mind arról szól, amit megjelöltek mások. Házi és országos gazdasági csõd, az tulajdonképpen egyszerû munkanélküliség, pénzhiány. Abból következhet a megromló közbiztonság is. De van aki csak kevésbé akar függni a rendszertõl.
Nincs rettegés és vásárlás, én se vettem semmit már régóta. Megvettem az alapokat, talán jó lenne beruházni valami napkollektorba, olcsóbb kis szélerõmûbe, de az is a mindennapokhoz szükséges dolog, nem feltétlenül "prepperkedés". A rettegés se tudom honnan jön elõ mindig. Ja, bárkibõl lehet munkanélküli, bárkit kirúghatnak, megszûnik a gyár, befuccsol a vállalkozás. Ezt valóságnak hívják. Ha meg Magyarországon élnék, mindig azon járna az agyam hogy hogy védjem meg magam az utcán, mert ott állandóan azzal volt gondom. (Itt már nincs olyan problémám, szerencsére.)
Mikor ideköltöztünk nem volt gyufánk, se öngyújtónk. Szikravetõnk volt. :)
Akinek mindene megvan, az hobbiból vásárol. Van aki cigarettára költ, van aki alkoholista, van aki drogos, van aki megveszi a legújabb iPhone-t, méregdrága ruhákat. És van aki meglepi magát egy új bicskával, multitool-al, egy minõségibb hátizsákkal. Perzse igaz, az árából be is rúghatna, de az mivel lenne jobb? A család szerintem jobban örül annak hogy "apa vett valami kis izét és most boldog", mint ha "apa már megint részeg". Az elõbbi azért csak jobb.
Nem tudom a vadállat mit akar jelenteni. Szerintem megint kevered a bushcraftot és a prepperkedést. A bushcraft szól arról hogy valaki erdõben van és kint alszik meg ilyenek, aki csak prepper az otthon alszik, csak tele van a kamrája tartós élelmiszerrel és van egy hordó ivóvize.
Ha szerinted képtelenség társadalom nélkül élni, akkor mi van azokkal akik hetekig, vagy hónapokig ki se mozdulnak a tanyáikról?
Minek kellene történnie ahhoz hogy ne legyenek dolgok, ne legyen szolgáltatás? Egyszerû a válasz. Kirúg a fõnök. Hirtelen se munkád, se pénzed, villany kikapcs, víz kikapcs, étel semmi, boltokról, vásálásról nem is álmodhatsz. Vagy ki se rúg a fõnök, egyszerûen csak súlyosan lebetegszel, vagy balesetet szenvedsz és nem tudsz dolgozni. Minden megszûnik, fõleg ha valaki egyedül él és nincs senkije, akkor az egy valódi SHTF. Ha nincs tartalék, akkor annál nagyobb gebasz nem is kell.
És mi van ha valaki 30 éves kora után már lefelé épül? Most ez jelentse azt, hogy aki 30 az pusztuljon el és ne is akarjon már semmit az élettõl? Nem igazán értem a felvetést.
Meg hogy ne termelj ételt, mert úgyis ellopják? Vagy nem értem. Miért lenne baj ha valaki kertészkedik? Az nem prepper téma, a nagyanyám is ültet paprikát, az akkor baj vagy nem baj? Szóval nem értem mi a gond.
Én takarékos vagyok, így van egy kis pénzem, kis ezüstöm, ha már az üzletem gyenge lábakon áll az elmúlt 1-2 évben. Csak a legszükségesebbeket veszem, ami hasznos, aminek az ára esetleg visszajöhet. Víztartalékunk nem volt mikor a kút-szivattyúnak baja lett, pedig NAGYON jó lett volna ha van 2 hektónyi ivóvizünk. De jóval kevesebb volt. De arra is emlékszem hogy Magyarországon kis falvakban voltak ivóvízproblémák, mérgezõ anyag a vízben, aztán kocsik jártak a falvakban hogy palackozott vizet osszanak.
(Nem emeltem ki mondatonként, szerintem a szöveg így nagyon kevéssé átlátható és mindent más szavakkal kellett leírnom, de gondoltam így teszem ha már kérted.) :)
..nem tényleg nem érted...ergó nem Neked szólt....BÚÉK!