21 én este melozok mászkálok a városban megpróbálhatjuk csak kellene a freki akkor
Printable View
21 én este melozok mászkálok a városban megpróbálhatjuk csak kellene a freki akkor
Balaton deli partjarol (majd keresek valami dombot ) vetelen leszek. Frekit beszeljunk meg valmilyet, uhf es vhf is lehet...vagy legyen az a ket freki, amit itt korabban mar javasolt valaki. Mobilrol nem tom gyorsan visszanezni, de a radiomba már akkor beprogramoztam.
Ha felmegyek a hegyre, akkor onnan valószínûleg egész pestet be lehet rádiózni. De autóból jól fel lehet térképezni a vételi lehetõségeket.
Ha nem megyek fel, akkor valószínûleg irány a Zselic, onnan pedig a Balaton déli partja elérhetõ. Pestrõl is meg lehet próbálni, de nem sok reményt látok rá, hacsak nem irányantennával próbálkozunk.
Megoldás lehet még a tapolcai papagájon keresztül, azt talán mindketten el tudjuk érni.
Ha erre gondolsz ez nekem simán megy:
Csatolmány 3135
http://pmrradio.hu/articles.php?article_id=93
Nem is az a kétséges, hogy te eléred-e. Hanem az, hogy én elérem. Elég kicsi a kép, de talán van sötétkék pont a megcélzott hegytetõn.
Akkor maradjunk annyiban, hogy szombaton 15 órától vételen vagyok 145.300000-on és 446.300000-on, fél óránként (00-kor meg 30-kor) szerintem elég egy-egy felszólítás az éterbe.
Azt majd késõbb megyek valami dombra is csak érjek majd rá meló miatt! Bár otthon is elég jó a vételem Tapolcához, de ott nem mindig tiszta...
Rendben! Addigra úgyis tisztázódik hol és merre leszek és a részleteket is egyeztetni tudjuk.
Szombaton este rápróbálok a 446.300-ra ( meg a szokásos átjátszók...... )
Maradtam Pesten, holnap délután megyek a Nagy-Kevélyre. Vételen leszek több frekvencián. Elsõsorban a 446,300, 145,300, PMR15 (446,18125), PMR8 (446,09375) frekvenciákat figyelem. A domborzati viszonyok miatt elsõsorban Budapest és az ország keleti fele, Gyöngyös, Szolnok, Dunaújváros vonalig jó terjedési körülmények között. De próbát fogok tenni a Balaton irányába, Picsogit elérni.
Akinek kedve és ideje van, meglátogathat vagy csatlakozhat a kitelepüléshez.
18:00 tól bent mászkálok a városban. 446.300 on leszek figyelek és ráprobálok én is.
Tihanyban vagyok, füleltem délután a 446.300MHz-en, de nem hallottam senkit.
Eredményes volt a tegnap este. Sikerült összehozni egy DX-et a Tubesre kitelepült csapattal, ami 178 km távolságban volt. Az Alföld felé is volt egy sikeres és egy majdnem sikeres. Jászkarajenõ 103 km távolságból sikerült, Cibakháza 118 km csak részben. Engem hallottak, de az ellen állomás adóteljesítménye kevés volt.
Próbálkoztam a Balaton felé is, de süket volt az éter mind 2m-en, mind 70 cm-en.
No meg ne feledjük el a szintén fontos DX-eket a fórumtagokkal......:thumbup
Az nem DX, hanem remélhetõleg hagyományteremtõ éteri diskurzus volt. De jogos az észrevétel, az este kellemes eltöltéséhez nagyban hozzájárult a jó rádiós társaság is. Olyannyira, hogy a DX vadászat háttérbe is szorult. :beer:
A másik hasznos tapasztalat, a Nagy-Kevély megfelelõ lenne egy ismétlõállomás vagy átjátszó elhelyezéséhez SHTF esetére. Astonferi segítségével igen sok helyrõl lepróbáltuk az összeköttetést, ami apróbb kihagyásokkal, de sikeres is volt. Az autonóm áramellátást kell megoldani és a készülék rejtését, igen nagy lefedettséget lehetne vele elérni
nos igen szerintem is jó tapasztalat volt és olyan helyeken is volt adás ahol nem gondoltam volna kocsiban kézi rádió nagolya 771 antennával. kodály körönd, keleti pu. melletti utcák, kossuth tér környéke, nyugati pu. m3 kivezetõ része, hösök tere.
nagyon szívesen tesztelek még akár úgy is rajzolok térképet a mûködõ részekrõl.
voltak helyek ahol én tisztán vettem Alias-t de Ö nem hallott viszont kordinálás esetén segítségként az is ha csak vételem van szerintem.
legközelebb autó antennával is megpróbáljuk mi az eredmény úgy.
Néhány tanács.
http://www.youtube.com/watch?v=2rAwk-4mrMM
Moderáltam magam, és nem írok semmi vulgárisat, csúnyát a videón szereplõ személyrõl, és az abban foglaltakról.....
akkor fogalmazz finoman ahogy az isiben tanitottak :haha:
Miért? Csak ironikusan fogalmaznak benne. Gondolom hogy a sok szerencsétlen folyamatosan olyat csinál amivel tönkreteszi a rádióját és emiatt a rádiók javításra szorulnak. (És ha megnézed hogy kik rádióznak, akkor tudni lehet hogy a javítást és a cserét az adófizetõk pénzébõl fizetik ki.)
De lásd meg a videóban az enyhe szarkazmust, ezt félig viccnek szánták egy kis orra koppintással. :)
Élettartalmát! :)
Az adófizetõk pénzébõl már rég edr rádiót vesznek, kicsit más kategória.
De az is csak egy rádió :)
Szerintem nem mi vagyunk a célközönsége a videónak. Egyszerû, ipari rádiókról beszél, amik fix frekvenciákra vannak programozva. Ráadásul unatkozó rádióhasználókról beszél. Nem prepper jellemvonás. :) Nem is állami rádióhasználókról, õk unalmukban nem a rádiót baszkurálják. És a rádióhasználati tudnivalókat nem a gunmagazinból szerzik.
Nem tudom ki a célközönsége, csak megnéztem és gondoltam nem árthat ha idegeszem. :)
Szemét és vagonõr
No akkor leírom, visszafogottan, hogy miért megy el a halál kóchengeres ipari motorolla rádiós faszára ez a takonyképû buzi:
Egy "ótvar" kínai baofeng rádiót gyûrök 2 éve! Legalább 500-szor kicsavartam az sma csatlakozót, és helyére
meg be a BNC-t. A BNC csatira meg egyéb antennát, kábelt, swr mérõt, meg mindent, rángatva a beépített sma famele-t. A rádió csavargatható
gombajait minimium milliószor csavartam oda-vissza, amikor egy-egy rádiós bushcraft kitelepülésen szinte folymatosan
álítok frekvenciát, Ct kódot, scannelek, stb. És kérem, ez az " ótvar" kinai rádió bírja! Ellentétben a "profi ipari" rádiókkal.
Ennyi.
Mossátok meg a lábatokat véreim, és menjetek aludni.......
Mossátok meg a lábatokat véreim, és menjetek aludni.......[/QUOTE]
parancs értettem :D
Ha a Balatonon nyaralnátok:
http://www.vizimentok.hu/pictures/do...ajekoztato.pdf
A VHF 22-es csatorna az a 161,7 MHz, a VHF28 az pedig a 162,00 MHz.
A VHF 16 (általános segélyhívó a balatoni hajózásban) a 156,8 MHz-en van.
Tud valaki ajánlani jó antennát 70 centire?
Van egy Aszódi 3m-esem, de villámveszélyes a hely és nem merem feltenni oda, valami alacsony nagy nyereségû nem erõsen irányított kellene.
Egy 180fokos (esetleg 120fok is elég) szektorsugárzó lenne ideális...
Ezt használjuk egy páran, nagy nyereségû, baráti árú(asszem 5-6 ezer huf) antenna:
http://www.carant.hu/TETRA/Fixen_rog...html?Nyomtat=1
Ez eléggé irányított, de nem olyan vészes az ára, kéne keresnem egy forrást rá.
Volt egy acy12-m, sajnos megváltam tõle :(.
Keresem az antennát, közben olvasom egyiknél:
450MHz-en van internetszolgáltatás?Idézet:
A FREEDOM CDMA-10 antenna egy nélkülözhetetlen eszköz a rendszert használók számára, amely lehetõvé teszi a korszerû adatszolgáltatásokat javítani a 450MHz-es sávban a széles sávú internet hozzáféréshez.
Széles sávú drótnélküli internet hozzáférésre tervezték a 450MHz-es sávban (CDMA),
http://www.antennak.hu/index.php?kat=5&id=865
A világon több helyen, ha nem is a lakosság internetellátására, nálunk is most tervezik.
Ha veszel kettõ Carant Acy 7-et felakasztod õket egy antenna közösítõre, akkor még mindig beljebb vagy árban ( 4500 Ft/db)
mint egy aszódi, és a 10 dBi nyereség egészen komoly ( az aszódi többszöri módosítás után sem megy fel 7 fölé)
és duplázva elég széles az átfogás is.
Egyébként a 180 km-es PMR rekordunkat ilyen antennával értük el ( 0,5 W-on)
A gyártó kisker. forgalmazójától kell rendelni. Segítõkészek és postáznak is:
http://www.carant.hu/BELFoLDI_FORGALMAZoINK.html
Vannak náluk kábelek és csatlakozók is, kérésre komplett cuccot küldenek.
Köszönöm.
Látom itt két változata is van, egyiknek tömörebb a reflektora.
Mindkettõ egyformán jó? Mert nekem a szeles helyre lehet a ACY7NE20 jobb lenne.
Ha meg tudsz alkudni kisebb nyereségben, akkor inkább az ACY4NE20 megfelelõbb lenne. Minél kevesebb direktor a elem, annál nagyobb az irányszög. Nem tudom mennyire szeles helyre kell, de nem biztos, hogy megér egy nagyobb árkülönbözetet. Az országban sok helyen látom az ACY antennákat felszerelve és azok sincsenek agyongyötörtve. Olyan helyen érheti meg, ahol ipari felhasználásra vannak telepítve, 10-20-30-50 km távolságra. Oda megérheti a drágább, de strapabíró antenna, mint kijárkálni ellenõrizni viharok után.
Én egybõl beleszerelmesedtem az ACY16NE20-ba. Igazi kitelepülõs hullámvadász. A reflektor strapabíróbbnak tûnik, jobban hátizsák álló, mint az alu lemez.
Ok, meggyõztél :).
A jelenlegi terv szerint 2 antenna lesz feltéve, egy nagoya770 helyi és egy yagi kicsit távolabbi kommunikációra, persze külön rádióval.
Jelenleg H155-ötöt használok, jó lesz olyan vagy van már jobb és nem nagyon drága kábel?
Attól függ milyen hosszú lesz a tápvonal. Rövid távon 3-5-10 méteren szerintem elég a H155. A fölött már elgondolkodnék kisebb csillapítású koaxon. Amire inkább oda kell figyelni az az UV állóság. Kültérre csak UV álló kábelt tegyél vagy sûrûn kell cserélned, mert elöregszik, repedezik és oda az impedancia. Vagy használj védõcsövet.