Köszi, de nekem darabos kéne :(
Printable View
Köszi, de nekem darabos kéne :(
Van közöttük 3 prepper szempontból tárolható konzerv is. (Nyilván hülye lista, ha a tonhal jó, akkor a többi halkonzerv is stb.)
7 ELÕRECSOMAGOLT ÉTEL, AMI IGAZÁBÓL EGÉSZSÉGES
https://divany.hu/lajfhekk/2019/10/0..._campaign=link
Elvileg paradicsomkonzervet a legrosszabb tárolni, mert savas és szétrohasztja a konzervdobozt.
Angolul rengeteg cikk van erről, egy csomó .gov-os információs oldalt is találtam arról hogy a paradicsom korrodálja a konzervdobozokat. Igaz, több féle konzervdoboz van, más-más anyagból, így gondolom hogy van amit gyorsan megesz a savas paradicsomlé, van amelyik meg sokkal tovább eláll vele.
"Then there's can corrosion. In all foods, but especially in high-acid foods like canned tomatoes, natural chemicals in the food continually react with the container. Over several years, this can cause taste and texture changes, and eventually lower the nutritional value of the food."
https://www.fsis.usda.gov/wps/portal...afety/ct_index
Most mit mondjak, 5 éve, hogy kitört a járvány, az emberek 96% odalett, visszajöttem a városba turkálni. Találok egy konzervet, paradicsomos hal. Kedvencem, kinyitom, kicsit mintha foltos lenne az oldala....
Mit gondoltok, hogy fog folytatódni a sztori?
Úgy tudom, hogy a konzervek belsejét már egy ideje valamilyen vékony filmszerû mûanyaggal vonják be, hogy a kaja ne érintkezzen közvetlenül a fémmel. Más kérdés, hogy a mûanyagból idõvel (évek alatt) kioldódik valami, ami a tudomány jelen állása szerint rákot is okozhat.
A napokban fõztem/ettem egy zacskós paradicsomlevesport, kicsit több, mint 1 éve járt le a szavatossága. Simán, konyhaszekrényben volt tárolva. A légmentes csomagolás ellenére (kívül papír, belül fémfóliával) a por össze volt állva kissé, csomókba. Hideg vízbe kellett keverni a leírás szerint, aztán felforralni, és 8 percig fõzni kavargatva. Elsõre nem oldódtak fel a csomók teljesen, csak melegítés hatására. Végül teljesen ehetõ, "újszerû" leves lett belõle. Semmi bajom nem lett tõle, van még egy zacskó lejárt, azt sem hagyom majd veszni.
Mindenesetre elgondolkodtató a zacskós és instant levesporok eltarthatósága a csomósodás miatt, nem hiszem, hogy ezekbõl túl sokáig érdemes raktározni. Talán kísérleti szempontból érdemes évekig túlmenni a lejárat után.
A paradicsomleves nem volt nyerõ, de a többi attól még lehet jó. Amiben több a só, kb. az ilyen instant levesek 90% nagyrészt "vegeta" és tészta, azok simán elállhatnak sokáig, ha nem kapnak nedvességet, mert jól le vannak zárva a levegõtõl mondjuk egy üvegbe mint "befõtt".
Olyankor mi van hogy telerakom a kamrát krumplival, mert én azt akarom enni 6 hónapon át egész télen. Megmondom az asszonynak hogy ő is vehet magának 6 hónapra ételt. De ő nem vesz eleget, majd most hogy mindjárt kezdődik a tél, rákap az én krumplimra. :rolleyes: Na így nem lesz elég télre, csak 3 hónapra. Remélem a szomszéd elvisz minket a boltba decemberben, kap majd érte capuccinot. (Néha viszek neki, az az egy az amit elfogad.) Jövőre azt is be kell majd kalkulálnom hogy az asszony rájár a saját tartalékomra. Ez van...