-
Idén igyekszem olyan modellekrõl írni, amikrõl nem igazán van információ és teszt az interneten, vagy ha van is akkor sem elemlámpás szemmel készült a teszt. Írtam már idén Ledlenser lámpáról, abból is lesz még teszt. Most a Maglite ML25LT elemlámpa került sorra, ami a gyártó legolcsóbb közepes méretû modellje, ami már "baby" méretû "C" elemelt használ. Ez egy mini thrower ami elemmel megy és van egy olyan egyedülálló funkciója is, amit mástól nem láthattunk még, csak a Maglite elemlámpáitól. Ki lehet a célcsoport itthon? Például idõsebbek akiknek van telkük és néha kint is vannak. Ezzel könnyen végéig lehet pásztázni a területet, mert a hatótáv tisztességes, 200 méteren még értékelhetõ fényt ad. Ha elmegy az áram akkor pedig gyertya helyett nyújt fényt az éjszakában, akár másnap reggelig. És akkukkal sem feltétlenül kell bajlódni. Csak kiegészítõ infónak itt hagyom, hogy a "márkás" alkáli elemek közt sok már akár 10 évig is megtartja a töltöttségét és a minõségét, ha száraz, hûvös helyen tároljuk és nem vesszük használatba, hogy a kémiai reakció ne induljon meg bennük. Gondolom ebben látjátok a potenciált, hogy mennyire hasznos tud lenni, pl. ha valamit elásnál, vagy esetleg elzárnál egy kevésbé használt helyre.
-
Egy kis méretû, belépõ szintû fejlámpáról írtam a héten az Olight kínálatából. Az Array nem fanatikusoknak készült, inkább futóknak, vagy olyanoknak, akik az áruházi fejlámpáknál többet várnak, és nem restek ezért a magasabb árat sem kifizetni.
-
Van két darab, alig használt munka akkumulátorom. Az a tervem, hogy a hétvégi házhoz készítek 12 V-os világítást, aminek ezek az akkumulátorok biztosítják az árramforrást. Elkezdtem utánaolvasni a neten és azt találtam, hogy érdemes beépíteni feszültségstabilizátort. Nem értek az elektromos berendezésekhez és segítséget szeretnék kérni. A tervem az, hogy a két akkumulátort otthon feltöltöm hétközben és viszem magammal az erdõbe. Ott rácsíptetek két kábelt, amin van kapcsoló és így igény szerint világítok vele amikor kell.
Van köztünk olyan, aki gyakorlati tudására támaszkodva tudna tanácsot adni az általam megálmodott projekt megvalósításához? Elõre is köszönöm.
-
Szia,
Egy nevlegesen 12 V-os olom aksi teljesen feltoltott allapotban kb. 12.8 voltos, ennel tobbet nem tud leadni.
Szerintem teljesen felesleges barmit beepiteni, ami a tul magas feszultsegtol vedene, mert ugysem lesz tul magas.
Aminek elvben lehetne ertelme, hogy kb 10.5 V-nal teljesen lekapcsoljon, hogy ne tudd veletlenul ugy lemeriteni, amitol tonkremehet.
En magamnak nem tennek, es nem is fogok ilyet tenni, mert ha az elso alkalommal neha ramersz egy egyszeru multimeterrel, akkor latni fogod, hogy a te vilagitasod egy hetvege alatt mennyire meriti le, es ha azt latod, hogy 12 V folott van a vegen is, akkor nem kell aggodni, mert legkozelebb is ott lesz. (Vagy ha nem, akkor mar eleve tonkrement)
Ui. eddig csak 2 fele vilagitast csinaltam tenylegesen aksirol:
-hagyomanyos (auto izzo alapu) vilagitast
-inverterrel 230 V, es arrol LED lampa.
Ha kifejezetten a hetvegi hazban valo vilagitas a cel, akkor egyik sem tokeletes, jobb egy eleve 12 V-os LED hasznalata, de azzal szemelyes gyakorlati tapasztalatom nincs.
Bel
-
Feszültségstabilizálásra szerintem sincs szükség, de mivel két akkumulátort akarsz összekötni (ha jól értem) valamilyen kiegyenlítõ áramkör jól jöhet. A két akkumulátor soha nem lesz pontosan ugyanolyan feszültségû, így közöttük akkor is folyik áram, amikor nem használod a világítást. Ezzel jelentõsen lerövidülhet az élettartamuk. Konkrét megoldási javaslatom nincs, talán érdemes lenne megnézni valamilyen kis teljesítményû szigetüzemû napelemes rendszert. Biztos létezik kipróbált töltõ-, kiegyenlítõ áramkör és felteszem, hogy a lemerült akkukat nem akarod mindig hazacipelni, tölteni. Helyben töltés napelemmel kézenfekvõnek tûnik.
-
Szia,
A napelemes tolteshez viszont mar fontos valamilyen feszultsegszabalyozo!
A teljesen feltoltott aksit nem szabad egyszeruen (szabalyzo nelkul) rakotni a napelemre, mert attol tonkremegy.
A napelemek sem olcsoak, es a jo minosegu, kifinomult szabalyzok is igen csak dragak tudnak lenni.
Elvileg kis kompromisszummal olcso szabalyzo is hasznalhato, de ezt meg nem probaltam ki.
Nagy kompromisszummal egy voltmeronel tobb nem kell, de ez mar a hasznalhatosag hataran van (folyamatosan figyelni az aksit, es ha 80% korul van a telitettsege, akkor le kell venni a napelemrol, ha 20% korul van, akkor pedig abba kell hagyni a hasznalatat es feltolteni a napelemrol, amikor 20-80% kozott van, akkor jo: akar felhasznalhato, akar toltheto, akar mindketto egyszerre).
Bel
-
az infók jók, de leírta, hogy otthon tölti, majd kiviszi az erdõbe, feltételezhetõ, hogy megint otthon fogja tölteni legközelebb
ha 2 aksi van azt is lehet, hogy sem sorban, sem párhuzamosan nem köti össze, hanem elõbb az egyikkel világít, majd ha az lemerült, akkor a másikkal
nekem meggyõzõdésem, hogy az egyszerû ledekhez nem kell szabályzó, hacsaknem tényleg a túlmerüléstõl kell védeni az aksit, de ha nem alszol miközben világítasz, vagy nem felejted ott, ez nem indokolt
inkább az az érdekes, hogy milyen ledeket, vagy ledekkel összeszerelt alkalmatosságokat jó ráakasztani direktbe ilyen aksikra?
Mert, ha 3 (körüli, a pontosat nem tudom sajnos) volt névleges feszültségû ledet akar meghajtani az ember, akkor 3*1,5 voltos névleges feszültségû gombelemmel jó, 3,7 voltos névleges feszültségû lithium elemmel mintha halovány lenne, de azért egész jól világít. Ez a dolog azért van, mert ha terheled a teleped, legyen az bármilyen mainstreem aksi vagy elem, és már folyik az áram, akkor a mérhetõ feszültség az nem a névleges feszültség, és ez tök oké így.
nincs most idõm végigrágni, hogy megszivatnak-e és kihagyják a 3 led mellé tett ellenállás értékét, de ez jónak tûnik: https://www.anrodiszlec.hu/article_i...rticles_id/107
Annyi, hogy nem feltétlen kell forrasztani, attól függ, hogy milyenek a kivezetések
-
Ez nekem magas, vagy fáradt vagyok hozzá...
Mi lenne ha fognék egy egyszerû 12 voltos autó izzót és azt használnám? Akár a gyári lámpabúrával együtt is felszerelhetném, hogy a pára ne babráljon bele a projektbe. Ez csak egy ötlet...
-
12V-ra építs, azt már a kempingezõk kipróbálták, használják is a mai napig.
12V-os LED-es autós fényforrásokat használj, ne bonyolítsd túl a dolgot. Ha olcsón szeretnéd megúszni és nem sürget az idõ akkor ebay-en nézz pl. daylight COB LED-eket, nekem a kocsinak a csomagtartójában ilyen van feltéve, bevilágítja a gyári fényének ezerszeresével :)
Ajtó fölé mehet 12V LED munkalámpa (work light), ezzel az udvart is be tudod világítani. Ha ügyesen licitálgatsz ezeket is be lehet húzni néha fillérekbõl.
Szivargyújtó aljzat legyen kivezetékelve, abba mehet telefontöltõ adapter, így ez a viszonylag fontos téma is letudható, lehet kapni akár "lengõ" szivargyújtó aljzatot is, de lehet beépíthetõt is, csak egy kötõdoboz kell hozzá és már szép is.
DC-DC konverter szerintem is felesleges bele, mehet akkuról direktben az egész rendszer. Érdemes a kábelezésre figyelni, mert 12V-on jóval magasabb áramerõsségek képesek szaladgálni ha nagyobb fogyasztót kötsz rá. Bírni fogja, de ha vékony a vezeték akkor szélsõséges esetben elolvadhat-leéghet a vezeték burkolata. Egy igazán jó (és sajna drága) töltõ kellene az akkukhoz, amiket rajta lehet hagyni bármeddig, ami folyamatosan karban tudja tartani az akkuid. Nekem a CTEK márkának több típuséval is jó tapasztalataim vannak, évek óta használom és melóhelyen is használjuk. Jó a Mascot is, de az már egy vagyon kategória.
Érdemes elolvasni pl. ezt a cikket az akkuról.
-
A led-es autóvilágításra nem is gondoltam :eek:
probléma megoldva