-
Azon gondolkoztam, hogy valaki miért megy el mûvészeti fõiskolára hogy lediplomázzon, ha csak valamit mûvészkedni akar?
Ha valaki tehetséges, annak minek egy papír róla? Aki szépet fest, attól nem diplomát kérek, hanem festményt. Aki zenész, attól nem papírt kérek, hanem azt hogy mutassa be hogy mennyire tud zenélni. Koncertjegyet nem azért vesznek a koncertjére, mert diplomás, hanem mert jó zenész. Ha valaki nagyon tehetséges, akkor a papír elméletileg teljesen felesleges. Ha viszont valaki tehetségtelen, akkor diplomával a kezében is tehetségtelen lesz.
Talán ezért van az, hogy a sok tehetségtelen elvégzi az iskolát, aztán azt hiszik magukról hogy attól tehetségesek lettek, majd egy csomó ócska, értékelhetetlen mocskot zúdítanak a világra, "ez mûvészet" címszó alatt? Ezt takarja a "modern mûvészet", ami egy rakás sz.r, de ha ezt az egyértelmû dolgot mások szemébe mondod akkor csak azt mondják hogy "te csak túl hülye vagy a mûvészetekhez, azért nem érted". :rolleyes:
-
Részben igazad van, de ennél szerintem bonyolultabb a dolog.
Ha te vagy Picasso akkor nincs szükséged diplomára, de ha csak tehetséges vagy és meg szeretnél élni akkor igen. A mûvészek 99%-ának nem az az élete, hogy a képeire a Christies-ben licitálnak vagy a Wembley-ben fellép.
-
Hiszem, hogy a jó iskola, mûvészeti iskola sokat tud fejleszteni egy tehetséges emberen. Michelangelo iparosnak (sírköves) kiváló lett volna. Mert megtanulta a szakma (kõfaragó) minden csínját-binját. Na ez után jön a mûvészet!
Az iskola feladatának tartom még, hogy ismertesse meg mások munkáját a tanonccal úgy, hogy arról önálló véleményt tudjon kialakítani.
Sajnos sokan ezt másként gondolják...
Egy kedves barátom férje rajz tanár volt. Egy reggel azzal kelt fel, hogy "Mûvész úr" vagyok! Erich Maria Remarque Három bajtársából lopta az ötletet. Hozd a halott anyád, feleséged ezeréves fényképét, és én megfestem olyannak, amilyennek szeretnéd látni. Egész jó olaj képeket festett technikailag. Odáig jutott, hogy a végén elhitte azt amivel egykoron felébredt. Beköltözött gazdagékhoz, jöhetett a lovon ülõs kép, meg a feleség, a pia meg a kokó. Csak az ihlet kedvéért. A végén ment az aranylövés, maradt utána semmi, egy meggyötört özvegy meg két még tanuló gyerek. Modern életmûvész volt...
-
Én szakközépbe mentem, több mint 2 évig ott voltam, de csak elméletet tanultunk, a többi bohóckodás volt. Szakmai gyakorlaton többnyire csak takarítottunk. :hogymi:
-
En is szakkozepbe jartam:
Lehet, hogy csak szerencsem volt, de mi megtanultunk 2 szakmat, es az osztaly nagy tobbseget felvettek foiskolara vagy egyetemre.
A 27 fobol egy vagy ketto ember van, aki adminisztrator lett, mindenki mas a 2 szakma egyikeben helyezkedett el (a tobbseg diplomaval).
Az egyetemen adtak egy jo gondolkodasmodot (aminak az volt az utja, hogy megtanitottak sok olyan dologra is, amit kozvetlenul soha nem hasznalok).
E mellett kotelezo volt 3 db "speci"-t elvegezni, ezek nagyon sokfelek voltak (szerintem volt legalabb 100, ami kozul valaszthattunk), rengeteg gyakorlatias, kozvetlenul hasznalhato tudast ado is volt kozottuk. En a kotelezo 3 helyett legalabb 20-t elvegeztem. :-)
Nekem az angoltanitas kivetelevel massal nem volt gondom.
-
Na, ezért ne foglalkozz azzal, hogy milyen jegyek vannak a bizonyítványban
http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/...zonyitvanyban/
-
No, ma Dancsó is elmondta azt amit én szoktam.
2:50 -nél.
https://www.youtube.com/watch?v=PmEGhlO_2h4
-
ilyen amikor a legalis bevandorlas jol mukodik.
london egyik kertvarosaban elek, kimondottan jo kornyeken, felso kozeposztaly tobbsegeben feher angol oslakosokkal.
a tortenet a lanyom iskolajaban zajlott. minden evben van az ugynevezett szuletesnapi gyulekezo. a szuletesnapos gyerekeket felkoszontik az 1-3 osztalyig es a szulok is meg vannak hivva. aranyos kis esemeny.
aminek a vegen a diakok (mindenki: indiai, afrikai, muszlim, zsido) elmond egy kis imat es ament a vegere. es SENKI nem hoborog miatta. a bevandorlo, nem kereszteny gyrekek szulei es szepen mosolyogva vegigulik az unnepseget es a vegen tapsolnak.
ezek a bevandorlok mar 2. vagy 3. generaciosok:) itt jartak suliba, itt nevelkedtek es szocializalodtak. semmi baj veluk. viszon ezt szerintem csak ugy lehetett elerni, hogy: 1., nincsenek gettositva, egy kornyekre letelepitve! 2., nincsenek sokan! a helyi viszokat nezzuk, ahogy en latom a helyi lakosok 85%-a angol.
-
-
"Így megy nálunk egy óra."
https://vk.com/video207753182_456239126
Nálunk is így ment középiskolában. Akkor döntöttem úgy hogy inkább akkor otthon maradok és játszok, mert azzal legalább angoltudást szerzek, ami még mindig sokkal jobb mint egy osztályteremben üvöltözést és trágárkodást hallgatni. És jobban is jártam az otthonmaradással. Fõleg hogy amúgy se kaptam valódi tudást még akkor se, ha épp hallottam hogy mit mondanak a tanárok.
Persze az már régen volt, de gondolom mára már hatványozott lett a probléma.
:huuu: