Hú, akkor a kormányt elnézve még nagyon jól állunk! :D
Printable View
Hát nálam nem jött össze a dolog, de csak egyelõre. Kitöltöttem a nyomtatványokat, erre nem csak hogy elutasították, de az egész bankfiókom letiltották. Szétvágott az ideg teljesen, most sikerült nagy nehezen visszaszerezni egy hosszú telefonhívásos azonosítgatás után. De a nõ villámgyorsan le is lépett, nem tudtam kérdezni tõle semmit.
Majd az asszony is utánajár. Talán csak az összeg nem tetszett a banknak, vagy a franc se tudja... Kb. 10 napot várnom kell a befektetõs dologgal. :hogymi:
Szia,
Aki tudja a valaszt, az nem itt forumozik, hanem a tozsden shortol. :-)
Eredetileg viccnek szantam a fenti mondatot, de jobban atgondolva _hatalmas_ penzt er az, ha valaki pontosan tudja elore, hogy mikor lesz gazdasagi valsag. Szoval nem tudja senki, de ha megis tudna, akkor meg nem mondja meg, csak par milliardert (marmint par milliard dollarert).
Ged jol leirta a dolgokat.
A krach 99%, hogy nem ugy fog kinezni, hogy kedden rendben van a vilag, szerdan meg mar az emberek a szomszedot eszik.
Bel
Múltkor említettem hogy lakatos csoportokban panaszkodnak hogy folyamatosan emelkedik a vasanyag ára, hetente-kéthetente emelnek.
Most találtam hozzá grafikont, durván meredek: https://www.thesteel.com/hu/arindex
Vajon ekkora lett a kereslet?
A faárura azt mondták hogy azért duplázódott, meg triplázódott meg az ára, mert leginkább Kanadából jön a fûrészáru, ott vágják gerendákra és deszkákra. Viszont amikor a Covid indult, akkor a kanadai miniszterelnök és politikusi köre gyorsan bezáratta a fûrésztelepeket. Innen egyenes volt az út a hiperinflációs árrobbanáshoz. Nincs deszkautánpótlás = ami van az méregdrága.
Ilyen mértékû:
Pedig pont most kaptam kedvet hegeszteni tanulni, "vasazni"... :(Idézet:
Novemberben 4200 forintért vettem a 40x40x2mm zártszelvénynek szálját. Most ugyanaz 9700 Ft lenne
Vastelepen szoktam. Egy-egy helyen még valaki tudott venni olcsóbban, lehet a kisebb forgalmú helyen még van az olcsóból.
Ezt külön idézném itt:
"...még olyan egyszerû kérdéseket sem igazán lehet feltenni, hogy egyébként milyen gazdasági kárt okoz a koronavírus? Ténylegesen annyit, amennyi éppen beteg munkaerõ kiesik, azaz kb. annyit, mint egy gyenge-közepes influenzajárvány, meg a kórházba került, a lakosság pár ezrelékét kitevõ beteg ápolása. Ha cinikus akarok lenni, akkor hasznot is hajt, mert a betegségben meghalt idõsek és munkaképtelen krónikus betegek segélyezése, nyugdíja nem terheli az államkasszát, de ennyire még én sem vagyok bunkó. Mert minden mást nem a covid csinál, hanem a covid-intézkedések, melyek 99%-a a vírus ellen nettó semmit se ér, ért. Miért is kellett leállítani világszerte a turizmust és a légiforgalmat, ha a vírus mindenhol jelen van? Ja, tudom, hogy >>ne utazzanak a vírusmutánsok<<. Emlékezzünk: sziveszterkor komplett lezárták Nagy-Britanniát, kamionok tízezreit kárhoztatták veszteglésre, hogy ne jöjjön a >>brit mutáns<<. Még le sem fékezett az utolsó kamion Doverben a csatorna szélén, január 3-án a >>brit mutáns<< már megjelent Franciaországban és Hollandiában."
Ez egy olyan olvasata a mostani gazdasági nehézségeknek, hogy ezt a helyzetet szinte kizárólag a járványügyi korlátozások idézték elõ - amiknek amúgy számottevõ hatásuk nem volt a járvány terjedésére. Így a funkciójukat nem töltötték be, viszont gazdasági válságot eredményeztek.
És akkor tegnapi cikk a hvg honlapján:
Zsiday Viktor: Elkerülhetetlenek az újabb intézkedések az indiai variáns miatt
"A gazdasági szakember szerint ezért elengedhetetlennek tartja, hogy a kormányok elõbb-utóbb a gazdaságot is lassító intézkedésket tegyenek"
Én továbbra is elképzelhetõnek tartom, hogy akik ezt az egész kabarét generálták, azok már soha nem is akarják befejezni. Persze Zsiday is mantrázza a faszságot:
"A szakember szerint a megoldás az lenne, ha minél több embert minél hatékonyabb vakcinákkal oltanának be"
Mint akiket felhúztak, és már örökké ezt fogják ismételgetni, teljesen függetlenül a valós helyzettõl.
Várható volt valami gazdasági válság. Erre jött egy koronavírus, amivel lehet tompítani, elnyújtani a hatásokat és nem gazdasági válságnak hívjuk a gyereket, hanem korona vírus gazdasági hatásának. Piaci átrendezõdés, koronavírus utáni gazdaság újraindító csomagnak nevezett pénzügyi támogatások, egyes szektorok felpörgetése, mások elsorvasztása, stb. Nyáron hagyják "keresni" az idegenforgalomból élõ államokat. Ahol a gazdaság megigényli, ott jön egy minden korábbinál pusztítóbb mutáns vírus. (Pl.: Anglia - nagyon nehézkes miniszterelnök választás, brexit, lassuló gazdaság és egy pusztító vírus variáns, ami miatt 20 százalékkal csökkent a gazdaság)
Szerintem a "vírus" akkor ér véget, amikor a piac rendezõdik. Addig jönnek az újabb mutánsok.