A medve nem játék.:D
Printable View
A medve nem játék.:D
Ezek közül melyikeket fagyasztottad le??
A múltkor kicsit Élneztem Azt akartam kérdezni hogy az elején írtak a rizs, bab, tarhonya tarolasat és hogy zsizsik ellen le kell fagyasztani! A kérdésem hogy tényleg jó módszer a fagyasztás? És ha igen akkor ezt a rizzsel és a babbal és a tarhonyaval is meg lehet e csinálni? És pl hogy rakjam be a fagyasztoba simán úgy zacskostul és kész? Még meg annyi hogy lisztet hogy érdemes tárolni és meddig áll el?
A fagyasztás nem csak jó módszer, hanem átlagember számára az egyetlen. Mélyhûtõbe kell rakni, -20 fokra, mert a hûtõk fagyasztórésze sokszor ezt nem tudja. Három hetet, egy hónapot bent hagyod, az elég neki. Ha olyan helyen tárolod, persze utána is belemehet a rovar, de azt észreveszed, mert már a spájzban repked, mire ivarérett lesz, és petézni tud :)
Simán a zacsi elég neki, de arra figyelni kell, hogy néhány mûanyagtípus nagyon rideggé válik a fagyasztástól, és mikor ki akarod venni, egyszerûen szétnyílik a kezedben. A celofán-szerû zacsik szinte mind ilyenek. Érdemes belerakni egy sima nejlonzacsiba még (akár több csomagot is egyszerre), és úgy betenni a fagyasztóba.
A tarhonyával nem szükséges, mert az tészta, és ha olyan a technológiája (szinte mindnek olyan), akkor úgyis forrólevegõs szárítása van, ami megintcsak megöli az amúgy nagyon-nagyon ritkán belekerülõ rovarpetéket.
Lefagyasztva a liszt is sokáig eláll, illetve, ha le tudod zárni viszonylag légmentesen, az is jó. A liszttel az a baj, hogy az alkotórészei (fõleg a teljes kiõrlésû a csírában lévõ olajjal) nem túl stabilak, szóval ami igazán értékes benne, az hamar lebomlik, és marad a sima keményítõ. Shtf helyzetben persze ez elég a túléléshez, de sima, hétköznapi életvitel mellett nem érdemes nagyon betárazni belõle.
Ha liszt kell, érdemes venni kézi vagy gépi kismalmot, és mellé a búzát. Az komolyabb óvintézkedések nélkül is évekig eláll, és mindig annyit tudsz õrölni, amennyire éppen szükséged van.
Ráadásul az esetleges rovarkár után a búzát át tudod rostálni, szelelni, és szétválasztani a jó meg a rossz szemeket, ezt a liszttel esélytelen megtenni.
Köszi sokat segitettel. De azon meglepodtem hogy ilyen sokáig kell fagyasztani! Én is gondolkodtam hogy saját kezûleg kellene örülni a lisztet csak nem tudtam hogy lehet õrölt venni. Esetleg tudod hogy hol? És mennyiért lehet beszerzni?
http://kezimalom.hu/products-page/
Nem olcsók, használtakat nem néztem.
Nem kell ilyen sokáig fagyasztani, de jobb a biztonság :)
Elméletileg egy éjszaka alatt meghal a cuccban a pete, de azért ha van helyed egy éjszakára a fagyasztóban, akkor egy hónapra is van :)
50k körül lehet venni elektromos kismalmot is, ami elsõre tényleg nem olcsó, de viszonylag hamar bejön az ára.
A sima liszt 250 körül van, a teljes kiõrlésûnek mondott, valójában sima korpával felütött fehérliszt olyan 300, az igazi teljes kiõrlésû pedig 350nél kezdõdik. Valamint nem tudod, hogy esetleg nem két hónapot állt-e a raktárban, mire kikerült a polcra.
Búzát tudsz venni termelõtõl 10-12 ezer forintért egy mázsát (ez a sima, a bio talán drágább).
Gyakorlatilag ha beleszámolod az utánajárást meg az egyéb apró költségeket (telefonálás, el kell menni a cuccért, ilyenek), akkor is legfeljebb a 200. kilónál már egálban vagy (50ezres géppel számolva). Ha pedig valaki otthon süt kenyeret, gyúr tésztát és csinálja a süteményeket, a 200 kiló liszt egy átlagos családnál bõ egy év alatt összejön. Az elektromos malmok élettartama kb. 5 év (utána is elsõként az õrlõkövet kell cserélni, nem az egész gépet), a kézi gépé meg ennek a többszöröse. Szóval ha valaki azt tervezi, hogy amúgy is tovább élne még egy évnél, akkor már megéri beruházni :)