:thumbupTovábbá mind a palackjából, mind a dobozából több tucat túlélõcucot lehet összehozni semmi perc alatt..pl vízszûrõ, denszeszes fõzõ, mécses...stb..stb
Printable View
:thumbupTovábbá mind a palackjából, mind a dobozából több tucat túlélõcucot lehet összehozni semmi perc alatt..pl vízszûrõ, denszeszes fõzõ, mécses...stb..stb
Mi nem rágtuk meg, hanem csak a kis virágocskákat egyenként kiszedegettük és a hegyesebb végük felõl kiszívtuk a nektárt:)...úgy emlékszem maga a virág nem ízlett
És aki szereti a csípõset, kereshetett méheset vagy darazsasat... :)
Az én számban is megkeseredett a nyál attól a jellegzetes szagtól.
Érdekes én sosem éreztem a poloskák szagát :D
Viszont ha már cukorról van szó, a méhek remekül legyártják. Nem is bonyolult a tartásuk (néhol alig lehet õket kitenni padlásokból, stb) utána kell nézni és persze nem a profi méhészetek hozamára csorgatni a nyálat, csak 1-2 család jólétét és szolíd mézvételezést kipróbálni.
Állítólag egy család 50 kg mézet lehoz úgy, hogy a másik 50-et nem számoltam amit õk elfogyasztanak. tehát kb 100 körüli lehet az éves mézhozam.
Ehhez hetente kétszer rá kell nézni a családra és kell nekik egy jó hely. De mivel mûködik ez az "urban beekeeping" dolog (városi méhészet) egy kertvárosban nem jelenthet problémát. Be kell jelenteni a méhtartást, de külön engedély nem kell hozzá.
Áruk 30-40 körül van családonként, ez elsõ évben már megtérülhet.
Amatõrként szerintem évi 10-20 kg tehát havi 1-2 kiló méz lefejhetõ a családról, de ha ügyesek vagyunk 4-5 is. Heti 1 kiló meg csak elég.
Szerintem egy közepes családnak két méhcsalád mindenképp kellene, de ne felejtsétek el, hogy a sok cukor is méreg, ugyanúgy ahogy az édesítõszerek. Felborítja a szervezet energiaháztartását. (diabetes)
Én 10 méhcsaláddal számoltam magamnak, mert bármi bejöhet (mérgezés, egymás rablása, rossz év, stb.) És mivel a méz eláll, ha elveszteném a családokat (tolvajok, méhpusztulás), akkor is lenne tartalék.
Én azért nem számolnék 50 kg-mal családonként, ahhoz nagyon erõs családok, jó év és hozzáértés kell. 40 kilót viszont átlag meghozhatnak. Az nem igaz, hogy annyit elvehetsz, és még marad is nekik, sajnos. Nálunk 10 éves tapasztalat és gondos szelekció után sem hoztak 40 kilót egy átlagos évben, és bizony még vissza is kellett adni nekik. Ami a fedelezéskor visszamaradt, az etetõméz lett, és a kereteket sem pergethettem én, nehogy túl sokat szedjek ki, azaz jusson a családoknak is. És még így is cukrozni kellett az etetõmézet, mert nem lett volna elég. Úgyhogy amit Te írsz, az a lehetõ legideálisabb eset, de szinte lehetetlen elérni.