Pontosan miben látod másként?
Printable View
Szia,
Pontosan miben látod másként?
"Szoval en celoxot akkor se vennek, ha kevesebb mint 9000 Ft lenne 6 gramm."
Azota vettem. :-)
A legnagyobb tevedesem a hozzaszolasban, hogy osszekevertem a 60-as es 80-as evekben hasznalt hemostatikus kotszereket a modernekkel.
Vagyis amit leirtam (tonkreteszi a szoveteket, mert osszeegeti a sebet, es igy nagyon nehezen gyogyul), az igaz VOLT, de mar jo ideje nem igaz, illetve konkretan a celox ceg sosem gyartott "egeto" hemostatikus kotszert, e helyett kagylokivonatot alkalmaznak, aminek hatasara zseleszeruve valik a ver.
A hozzaszolasban emlegetett 6 grammos kiszereles (amit egyebkent eddig meg nem vettem meg, de varhatoan elobb-utobb ez megvaltozik) szinte az egyetlen olyan megoldas, amivel egyszeruen el lehet latni egy atlott torzsu embert, mivel minden mas megoldas olyan, hogy egy 9 mm atmeroju lukon keresztul nem nagyon lehet betuszkolni, ez viszont egy injekcios ture hasonlito "applikator"-ba szerelve van, kozvetlenul a seb belsejebe (kb 15-20 cm melyre) lehet bejuttatni az port.
A hozzaszolasomban nem emlegetett (de azota ilyet mar vettem) celox kotszer a torzson levo nagyobb seruleseknel hasznalhato: a kotszert be kell nyomni a sebbe, ahol a belso verzest is elallitja gyorsan.
Az izraeli kotszerrel kapcsolatban targyi tevedest nem irtam, inkabb a hozzaszolasom hangulata nem tetszik.
Vagyis abban igazam volt, hogy egy autos/otthoni elsosegely csomagba, ahol a legfontosabb szempont az alkalmazhatosag utan az ar, nem logikus ezt valasztani, mert sokkal olcsobban lehet majdnem ilyen jot osszeallitani. Ellenben egy gyalogosan hurcolt felszerelesben (kulonosen abban, amit minden nap visel az ember), az arnal fontosabb a tomeg es a terfogat, vagyis hogy konnyu es kicsi legyen a felszereles. Es ebben nagyon jo az izreali kotszer: nagyon konnyu, nagyon kicsi, es megis lehet vele kivalo nyomokotest csinalni egyszeruen. Egy egyszeru "kesz kotszer" nagyon olcson jo arra, hogy csinaljunk vele egy jo fedokotest, de hogy abbol nyomokotes legyen, azert meg kulon meg kell kuzdeni. Es amikor igazan fontos az elsosegely (vagyis amikor ellatas nelkul varhatoan meghallna a serult, mire kier a mento), akkor a fedo kotes keves, nyomo kotest kell csinalni.
A 65-os hozzaszolasban a "combat medic" kifejezest ugy hasznaltam, ahogy Magyarorszagon gyakran hasznaljak (amikor azokra az emberekre hivatkoznak, akiknel nem csak van egy zseb meretu IFAK, de tudjak is hasznalni). Ezzel szemben az USA-ban a combat medic egy nagyon sok hetes igen alapos es intenziv kikepzes, egy _hatizsaknyi_ felszereles van naluk (amit tudnak is hasznalni).
Bel
Errõl a kütyürõl vélemény:
https://www.papirdepo.hu/egeszsegmeg...ferer=argep.hu
Egy elsõsegély nyújtónak az oxigén szaturáció kevésbé releváns információ, de a pulzus mérés funkció
segítség lehet olyan beteg feltalálási helyzetben amikor 3-as észlelés ( érzem-látom-hallom) légzés funkció
megállapítása nehézkes, vagy lehetetlen, illetve az egyéb vitális paraméter ellenõrzéshez nincs rutinja az
ellátónak ( tehát nem tudja egybõl 3 ujját az artéria carotisra tenni pulzus megállapítás miatt.....)
Ennyiért lehúzás, az ebay tele van ugyanezzel a készülékkel 3-4000 Ft közötti áron.
Pedig a három ujj a nyakra a legegyszerûbb dolgok egyike. Valakinek megmutatod egyszer, és attól kezdve tudja. Saját magán is gyakorolhat... Igaz ehhez nem kell eladni senkinek semmit!
Van még ahova 3 ujj kell?
Valóban.... de amikor gyakorlott mentõ szakápoló ismerõs beleszaladt egy 100kg és 65+-os nénibe bizony tologatta a tokáját
rendesen percekig mire biztosan tudta, hogy a carotison van az ujja.
És egyébként a vicces az, hogy saját magadon találod meg a legkönnyebben :thumbup
Sziasztok,
Egy kis gyakorlas sose art (igaz, most rajtam gyakoroltak):
http://foto.belse.hu/171208/pm640.jpg
Bel
Paprikás pacalpörkölt volt a "gore"? :) :beer:
Csúnyán benyomhattál, ha így ébredtél! :)