Ez már sokkal jobb, csak az ára nem túl barátságos. A 72 órás egy színût Opticstól 100 dollárral olcsóbban meg lehet kapni. :)
Printable View
Ez már sokkal jobb, csak az ára nem túl barátságos. A 72 órás egy színût Opticstól 100 dollárral olcsóbban meg lehet kapni. :)
hát nem a legolcsobbak, pedig vennék még egyet meg még pár kiegészitõt...
Nekem van egy ilyenem is : https://www.maxpedition.com/store/pc...CK-109p114.htm
pár dologgal kicsit fel tuningoltam,, majd valamikor teszek be egy képet.
Elõször is, én sem ezt veszem, csak valami hasonlót a külseje miatt (nekem nagyon bejön), de lesznek benne változtatások (például duplán lesz az anyaga és másmilyenek a zsebek a belsõrészen).
Másodszor, a hálózsák kívül, az aljára rögzíthetõ :D
Amúgy, szerintem is egy picit kicsi, de ezért is megy mellé a félvállas oldaltáska ( valamennyi víz és kaja elfér abban is)
Még nagyon az elején vagyok a BOB-nak és sajnos nem is igazán értek én ehhez, ezért inkább csak egy nagyobb túlélõ csomagot tudok összedobni.
Csatolmány 1986
Wannabe
ehhez mit szólsz ? :D
....valaki homályosítson már fel mi az a 24 ill.72 órás hátizsák?...24 órára minek hátizsák?(elég egy reklámszatyor egy szendviccsel meg egy kólával ;) )......a 72 órás meg igen szahar minõség lehet..három napig bírja? :confused:...én ezeket a megfogalmazásokat kissé túl tudományosnak tartom...
Nincs ebben semmi tudományos. A 24 órásban 1 napra elegendõ étel, víz és egyéb dolog van. A 72 órással 3 napra elegendõ.
Ezen mar gondolkoztam én is.
Elvileg 3 napig bírja az ember víz nélkül, valamint 3 hét után várható kritikus helyzet elélem nélkül.
A 24 és 72 órás csomagnak nem inkább a környezeti hatások tulélését (hideg-meleg-csapadék) és az esetleges sérülések ellátását lennének hivatottak szolgálni?
Nem feltétlenül. Próbáltad már milyen 3 napig egyáltalán semmit nem inni és nem enni? :D
Probaltam, mert kellett. Szörnyü egy dolog!
Jo a "Divas! reklam, mert nalam is ilyen szindromak kezdenek jelentkezni, viz es ennivalo hianyakor.
Az asszony ilyenkor a szamba nyom egy darab csokit... es tenyleg helyrejövök. :D
A lenyeg viszont az, hogy ki lehet birni, ha muszaly, söt meg ad egy kis adrenalint is az elejen. Szamtalan pelda van eltevedt emberekre, gyerekekre, kiket napok multan talaltak meg es semmit sem ettek, mert nem mertek enni az erdöben.
A BG filmek azert jok valamelyest, mert megmutatja, hogy igazabol miket is tudnank megenni, ha muszaly volna valamit mar enni. Hangyak, pondrok, fenyömag, hal tojas nyersen, stb.
Rövid tavon tehat nagyobb veszelyt jelent reszünkre a faradsag, az atazas (az ezzel jaro lebetegedes, tödögyuszi), hideg, vagy a forrosag.
A sebek elferözödese is hamar leveri az embert a labarol...
Ha viszont van nálad étel akkor nem muszáj. Ez a lényeg. :DIdézet:
A lenyeg viszont az, hogy ki lehet birni, ha muszaly,
Csak ha van elég sör.
Akkor biztosan bírja. :D
Emlékeim szerint, én eddig minden leírásban láttam a kaja/víz felsorolását. Másrészt a felkészülésnek szerintem az lenne az egyik lényeges pontja, hogy ne kellejen kipróbálnod, hogy milyen 3 napig nem enni. Nálam az esetek 90%-ban azért van víz(kulacsban) és egy-két szelet csoki/mûzliszelet, meg egy kis konzerv. A víz meg a csoki elég fogyóeszköz. Volt már hogy ez tette sokkal kellemesebbé a váratlanul jött túlórát .
Valoban emlitik mindenhol, de a kerdes amit kezdtünk feszegetni, hogy valoban kell-e bele, vagy anelkül vegünk?!?! :)
Egy eltulzott pelda:
Mikor egy amerikas csalad elindul ki a termeszetbe a böhöm lakokocsival, akkor abban van minden jo es hasznos dolog.
WC, folyekony szappan adagolo, kenyerpirito, melyhütö fagyasztott elelmiszerekkel, konzervek garmada, frisskenyer-sütö, agyak, asztalok, evöeszközök a fiokban, nagy balta, kisbalta, motoros lancfüresz, gazos grill...
2-3 hetet el lehet-e tölteni ezek nelkül a termeszetben ugyan ott, ahol ezek taboroznak, csupan 1 hatizsaknyi cuccal??
A valasz, igen, csak nem olyan kenyelmesen esetleg es kicsit jobban nelkülözve!
A 24-72 oras BOB zsakbol kimarado "elegendö" viz es elelmiszer is ilyen szerintem. Jo lenne ha lenne benne, de könnyebb es kisebb nelküle a zsak.
Kihangsulyoznam az "elegendö" szot.
A vizböl szerintem max 0,5 liter es az is az esetleges sebek elletasara inkabb. Egy viztisztito, vagy egy szipoka, sokkal kisebb es könnyebb.
Enni (csipegetni) meg utközben is lehet elvileg Magyarorszagon mindenhol.
Doom felvetese nem volt oktalan. A sajat reszemröl lehet atertekelem a cuccok tartalmat, vagy letrehozok mas tipusu csomagolasi tervet.
[Én egy kicsit másképp látom.Idézet:
A 24-72 oras BOB zsakbol kimarado "elegendö" viz es elelmiszer is ilyen szerintem. Jo lenne ha lenne benne, de könnyebb es kisebb nelküle a zsak.
Kihangsulyoznam az "elegendö" szot.
Ha tényleg szükség van a Bob-ra, akkor menekülésrõl van szó, nem tartom valószínûnek hogy lesz idõ / mód ezek külön keresésére. Másrészt ha menetközben beszerezhetõk, utánna úgyis cipelni kell (meg kell lennie a helyének a csomagon), akkor már inkább rögtön legyen nálam az biztosabb.
Egyrészt vízbõl nekem egy fél napra is kevés a fél liter ( az kb. két korty ). A tisztitóval 2 problémám van - az idõ: módszertõl függõen maga a tisztitás (ki/be csomagolás, esetleg fõzés), másrészt ha épppen nincs víz (pl. legalább tócsa egy keréknyomban ) akkor semmit nem ér.
Ennivaló sincs mindig (különösen pl télen, amikor amúgy is több energiára van szükség), a nyilvánvalóbb forrásoknál meg valószínüleg "tömeg" lesz .
Persze ezeken 2 dolog segíthet: útvonal (pl végig patak mellett-akkor tényleg mindig lesz tisztítható víz), elõre elrejtett csomagok.
Szóval szerintem annyi kaja/víz amennyi csak lehetséges :).
F.T. egyet értek. arról nem is beszélve, egy stresszes helyzetben a, sokkal több víz kell a szervezetnek, mint normál üzemmódban, b, gebasz esetén valószínüleg nem teheted meg, hogy csak pihengess és c, a csipegetés az erdõbõl sztem esetleges és ezért csak hiú ábránd. én nem ebben bíznék, hanem a nálam lévõ készletben.
Mizu
köszönöm a korrekt választ. roppant kíváncsi volnék arra az emberre, aki 3 napig aktívan üzemel, teszi a dolgát kint az erdõn víz nélkül. még élelem nélkül, csak vízzel is necces a 3 nap.
Külön kellene valasztani a hadtapos felszerelest, egy A tol B pontig eljuttato felszerelestöl.
Nem a kirandulas, vagy a tajban valo gyönyörködes, valamint a fatörzsön valo lablobalas miközben majszolgatjuk a finom szendvicset a cel.
12 oras menet
Kb. 50-60 km. Ekkor az ember meg az is banja, hogy 2 napja miert nem vagatta le a hajat, mert meg azt is plusz sulynak erzi.
Tehat felszereles a minimalis, föleg idöjaras ellen vedö. Termeszetesen energia szelet, csoki, ami inkabb örömerzet miatt hasznos.
12 orat vegig lehet gyalogolni etlen, szomjan. Nem kellemes, de vegig lehet csinalni.
24 oras menet.
70-80 km-s tav. Ha ennek megtetele egyben nehezseget okoz, akkor a tavna be kell iktatni egy pihenö/alvo taborozast.
Celkent kell titüzni a legalabb 2/3-s tav megtetelet az elsö reszben. ez kb 55 km, de ha megtesszük a 60 km-t akkor masnap csak 20km-t kell, ami nem lesz könnyebb, mint elötte a 60. Fog fajni mindenünk, a talpunk tele vizholyaggal es az ideiglenes alvas inkabb felalomba töltödik, mint igazan pihenve. Azert irok masnapot, mert alltalaba nappal halad az ember es ejjel, pihen, nem botorkal, nem lampazik, stb.
Fontos a valtas zoknik, kenyelmes turabakkancs, esövedöponyva, halozsak. Ezek valamelyikenek hianya, mint fizikailag mint moralisan nagyon megtepazhatnak minket.
Ha van erönk egy kis tüzet csiholni, akkor jol esik egy meleg tea, meleg leves (porbol).
Itt is csak 1 x kell es lehet igazabol etkezni rendesebben. Egy ilyen menetelesnel fontos a folytonossag es az eröltetes a mozgasra. Ha megallunk kis idöre is, azonnal merevedünk, es minden pihenessel eltöltött perc utan hatvanyosan nehezebb elindulni, belelendülni.
Menet közben lehet csemegezni az erdöröl, mezöröl gyömölcsösökböl, enni a havat, letörni egy jegcsapot, stb.
2 napos menet
100 km. Ha nem tudjuk biztosra, hogy tudunk enni szerezni, akkor max. 2 etkezesre valo kajat celszerü berakni.
Tovabbra is kiemelten fontos a szaraz zoknik es az idöjaras ellen vedö felszerelesek .
Lehet, hogy 2 nagy pihenövel meg tudjuk oldani a dolgot. Fontos itt is hogy az elsö idökben tegyünk meg több tavot.
Itt mar szüksegünk lehet a labunk kezelesere bizonyos elsösegely felszereles, kenöcsök, kötszerek, fajdalom csillapitok.
Tovabbi km tavokkal egyre növekszik az idö.
Ezek a peldak egy olyan emberek atlagos idö intervallumai, akik nem sportolnak, nem turaznak rendszeresen, atlagos eletet eltek eddig.
ha csoportos a menet a gyerekek, idösek, betegek miatt az idö 3-4 szeresere is növekedhet, plusz nagyobb igenyekkel (többszöri etkezes, pihenes, alvas, ivas..)
A felszerelest tehat gondosan meg kell valasztani, mert minden grammja fog szamitani, minden lepesnel.
Ez az en velemenyem es tapasztalatom. Csupan azert vetettem le ide, mert tenyleg el kell gondolkozni, hogy mi is kerüljön a különbözö felszerelesekbe.
2 malomba örlünk. A felszerelesek fontossagarol es tartalmarol indult ez a beszelgetes.
Azzal hogy beszurtam az "elvileg egy ember kibirja 3 napig viz nelkül " mondatot, onnantol csak erre valo koncentralas tevutat jelent ebben a vitaban/beszelgetesben.
Senkisem allitotta, hogy ha valaki menne 3 napig, azt kökemenyen es spartai modon megtagadva minden lehetöseget az ivasra tegye meg! Ez butasag is lenne!
A beszelgetes arrol szolna most, hogy mennyire fontos egy BOB-bol a kaja, vagy az innivalo. Ezek helyettesithetöek-e utközben, amivel a zsak merete jelentösen csökkenthetö lenne.
Termeszetesen erre sem lehetne egy merev iranyelvet felallitani, mert minden szituacio mas es mas, söt ezek tovabbi variaciokat szülnek az evszakok valtozasaval.
Nagy alltalanossagban viszont lehet agyalni erröl.. szerintem..
....jó azt értem .hogy a megfogalmazás ( 24-72 órás) valószínûleg a méretre vonatkozik :admire:...de ez szerintem helytelen megfogalmazás( nem szõrszál hasogatásnak szánom,de megtévesztõ lehet...)..pl.télen egy 15 literes (24 órás) zsák kicsi,tartalék ruha(beleizzad az ember fázok ha megáll),melegítõ (nem lehet tüzet gyújtani),vastagabb hálózsák+bivak vagy sátor...és máris egy közel 60 literes zsáknál tartunk...
az ételrõl,vízrõl..a menekülés,erõltetett menet olyan mint a sport ,nem tudom triatlonozott(zik) valaki...nem nagyon eszik,iszik az ember közben (azonnal kijön :hanyas: )..ha reggel bekajál az ember nem megy a mozgás..utána még órákig be van az ember ájulva,minden kell csak kaja nem...szóval nem igaz az a dolog,hogy stessz vagy túlterhelés közben több kell..lényegesen kevesebb....az nagyon igaz,hogy az idõjárásra jobban készülni kell mint kajával (ha pihen az ember a víz nem kérdés azt amennyi van,még ha nem szomjas akkor is...de ha futni kell akkor ne,mert jön a... hallló...),vízhatlan ruházat,tartalék póló,zokni kötelezõ...
..a csokoládé pedig különösen gyilkos dolog ilyen helyzetben...a kávé pedig öngyilkosság az energia itallal együtt...hagyni kell,hogy jelezzen a szervezet,ha becsapja az ember összeomlik hirtelen és vége a mutatványnak...könnyû növényi eredetû táplálék (pl inkább gyümölcs mint hús konzerv)...a természetes zsírtartalék pedig elég,bõségesen három,négy napra...sós könnyû keksz lehetõleg minimális energia tartalommal,sós levespor.....a nagy kánikulában mikor izzad az ember akkor kortyonként a vizet,szünetekkel...a túl sok víz amellett,hogy teljesítmény romlást okoz,az izzadsággal kimossa szervezetbõl az értékes anyagokat......
mizu
miért õrölnénk két malomban? ez a diskurzus nem arról szól, hogy mit kell tenni a bobba? de.
..." A beszelgetes arrol szolna most, hogy mennyire fontos egy BOB-bol a kaja, vagy az innivalo."...
a bob az én olvasatomban egy tipikusan olyan cucc, amit vészhelyzet esetén használok. ergo, ha kell a bob, akkor bizony baj van. akkor meg nem pihizik a pógár, hanem menti a bõrét. akkor meg kell a kaja meg a víz. aki meg máshogy gondolja, az nem rak bele, hanem csipeget, amit talál. ennyi.
A BOB-ot mindenki a saját maga ízlése szerint rakja össze, semmi sem kötelezõ, csak sok minden javasolt. :)
Doom
...".a menekülés,erõltetett menet olyan mint a sport ,nem tudom triatlonozott(zik) valaki...nem nagyon eszik,iszik az ember közben".... akkor a katonák miért esznek-isznak menetelés közben? a Kinizsi 100-on miért esznek-isznak menet közben? a maratonisták miért esznek-isznak futás közben? a tour de france-on miért esznek-isznak tekerés közben? stb.....
..ha reggel bekajál az ember nem megy a mozgás..utána még órákig be van az ember ájulva,minden kell csak kaja nem."...
ha nem eszed degeszre magad, akkor sztem nem így van. legalábbis az én belem nem így mûködik. ezzel szemben egy építkezés egy napja bizony úgy kezdõdik, hogy jól bekajál a nép, aztán mehet a munka.
..."szóval nem igaz az a dolog,hogy stessz vagy túlterhelés közben több kell..lényegesen kevesebb...
errõl beszéltél már pl maratonistákkal, különleges alakulatosokkal vagy pl. túralovasokkal? akikkel én kapcsolatban állok, azok bizony máshogy gondolják. ..."a csokoládé pedig különösen gyilkos dolog ilyen helyzetben"... közismert pl. az alpinisták, falmászók úgynevezett csúcs-csokija, amit szinte kötelezõ megenni a mászás végeztével.
...".hagyni kell,hogy jelezzen a szervezet,"...
túlerõltetés , illetve stressz esetén a szervezet megbízható módon jelzi a szükségleteit? nemááá
...a természetes zsírtartalék pedig elég,....a szervezet saját zsírtartalékaira gondolsz?
Csoki és egyéb édesség minden MRE-ben található. Általában szõlõcukor is. Abban egyetérthetünk, hogy túlzásba is lehet esni vele, az amerikai MRE-ben szerintem túl sok az édesség. Meg aztán én volt hogy 3 napon át csokis energiaszeleteken éltem, lehet tõlük fogyni, az éhség egy kicsit csillapodik -ha nem is múlik el-, de azért ki lehet velük húzni 72 órát, mert adják a szükséges minimális energiát.
Látom oltjátok egymást ezerrel....
Én személy szerint Tulelo-vel értek egyet, miszerint:
"A BOB-ot mindenki a saját maga ízlése szerint rakja össze, semmi sem kötelezõ, csak sok minden javasolt. "
Van pár cucc, amiket én is feleslegesnek érzek ( van akinek pont az kell )
De vannak olyanok is, amik nélkül eléggé hiányérzetem lenne ( pedig felesleges is lehet)
Nekem jól jön mások szemszöge az ügyben, anélkül, hogy leharapnánk egymás fejét :)
....ha Te úgy érzed jól magad,hát nasizd végig az utat...jó étvágyat!...amiket írtam a saját tapasztalataim,nem másoké....ez is azt erõsíti amit mond mindenki,hogy a bob egyén függõ...van aki teli hassal,sörözve és még becsomagolva a a vájling töltött káposztát él túl...van akinek elég egy leves meg egy mûzli....mindenesetre én úgy vagyok vele,ha hideg van és elõttem lesz az út inkább viszek egy melegebb hálózsákot,váltás pólót mint sok ennivalót..ha oda értem ott vár a készlet és a segítség....nekem a hely ahová menni tudok,kocsival 87 km-re van,természetesen ez több,mert lehet,hogy gyalogosan kerülõket kell tenni(veszély,útlezárás,természeti katasztrófa,frontvonal,stb). ezt három napra tervezem ,hogy oda érjek..mivel nyáron 10,télen15 kg-ban maximalizáltam a csomagot(nekem ennyi,másnak több vagy kevesebb),így át kell gondolni mit viszek..mivel nem számíthatok háttér logisztikára (-mint a hegymászók,katonák,maratonisták) és nekem kell cipelnem,nem a serpáknak,az élelmiszeren tudok súlyt spórolni,bízva abban,hogy talán menet közben csurran-cseppen valami...ha semmi,hát akkor tûröm a dolgot és elképzelem a sült csirkét ha oda értem.....ezért ,ahogy elõrébb a fényképeken látható 3 db NRG-5 -öt és pár levesport pakolok...ennyi....Csatolmány 1992
.a vízrõl pedig....annyit úgysem tudok vinni ami elég...így többféle módszert alkalmazok a tiszta vízre,mivel ismétlem magam nincs logisztikai háttér ,nekem kell megoldani mindent....Csatolmány 1993
Jogos!
Akkor pl. nem kellene arra hivatkozni, hogy azert kell bele kaja, mert minden ismert csomagban van kaja.
Ahogy mar irtuk, mindenkinek mas es mas az izlese, igenye, türökepessege, tavolsag -amit meg kell tennie-, stb.
Celszerü lenne nyomatekkal hasznalni a javasolt szot, mert egy idetevedt kezdö prepper ketsegbeesik az eddigi lista lattan es esetleg le is mond arrol rögvest, hogy ezt mind összeszedje.
A lenyeg, kedves erdeklödök, hogy a BOB lehet akar mar fel liter viz, 1 db sal, papircsepi, öngyujto, bicska! Ne add fel! :thumbup
Doom, írnál a tartós ételek topicba egy rövid leírást errõl a Milleneum szeletrõl?
Ide:
http://magyarprepperforum.org/showth...ll%F3+%E9telek
Hogy milyen az íze, mennyire ehetõ, nem túl cukros-e (külföldi fórumokon ez volt rá az egyik panasz), kalóriaérték, összetevõk. Láttam egy csomó helyen ezt a szeletet, de még nem vettem, csak kíváncsi vagyok hogy milyen lehet. :)
Én régen ezeket mindenhová vittem magammal, úgyhogy inkább mondanám hogy ezek EDC tartozékok. Legalábbis nekem annak számítottak. ;)
Palack víz, öngyújtó, néhány csoki, rágó, papírzsebkendõ, kisbicska, napszemüveg, egy pulóver, ceruza, toll, papír, néhány alapvetõ gyógyszer és még néhány egyéb dolog.
Én 46 évesen, foteltúlélõként nem vagyok edzésben, tehát a reprezentatív mintának csupán kis szegmensét fedem le, de azért leírnám, mert ez saját tapasztalat, nem szakirodalom, tv mûsor stb...
Tavaly bükki túrán kb nyolc órát mentünk hegynek fel, hegynek le. Nem siettünk, de szerintem rendes tempót mentünk.
Kb. 5-6 kilós csomagok voltak nálunk, hõmérsékelt ideális 15 - 16 fok. 1 liter vizet vittem magammal, amibe izotóniás italport töltöttem. Nekem kevés volt. Kb. fél lityi kellett volna az ideálishoz. Ha teljes egészében ivás nélkül kellett volna megtenni, esetleg hosszabb útra kényszerülök, nehezebb csomaggal, szerintem a végére gond lett volna. /szédülés, rosszullét, stb./ A három nap erõltetett menetben átlagembernek kizárt víz nélkül. Lehet, hogy nem hal meg, de mûködésképtelenné válik. (Barlangban fizikai tevékenység nélkül viszont simán el tudom képzelni)
Ugyanakkor a csapat tagja volt egy húsz év körüli jó formában lévõ srác is, õ összesen fél litert fogyasztott ugyanezen a távon és a vége felé felajánlotta a két öregnek a maradék egy liter vizét. /na jó, elvettük tõle! :) /
Én egyszer lenyomtam nyári hõségben vagy 20 kilométert, víz nélkül. A végére rosszul lettem és 2 héten át betegeskedtem. Ezzel szemben volt olyan is hogy majdnem 20-at legyalogoltam, szintén nyáron, szintén a legnagyobb hõségben, de vízzel. Semmi bajom nem lett tõle. :) A vizet én alapfelszerelésnek tartom.
..egyszer végig csináltam az Acélszív triatlont...hát mit mondjak..soha nem érte ekkora sokk a szervezetemet...a holtpont után még van tíz...iszonyatos túlterhelés,egy rémálom...a végén a futásnál már csak vánszorogtam...kérdezgettem utólag a segítõktõl..na milyen voltam?...én azt hittem futottam...mint kiderült csak gyorsan mentem :(..bár sok részlet kiesett...minden esetre a "harckészségem" napokig nulla volt utána.....tehát csak finoman az erõvel,jól be kell osztani..a csábító,kényelmet szolgáló dolgokat ki kell kukázni,az alapokig le kell csupaszítani a batyut....
..jó hosszú kutyasétáltatás volt az erdõben,közben a bob-tartalmáról gondolkodtam..
...fontossági sorrendben erre jutottam..
1, baleset,állatok-emberek által okozott akkut trauma (agyonvernek,széttépnek,elvérzel),a leghamarabb ez okoz harcképtelenséget vagy halált,itt percekben mérünk
2,kihûlés,hypothermia,hõguta a következõ a sorban,a második leggyorsabb ami végez veled,gyakorlatilag órák kérdése és annyi
3,vérhas,mérgezés nem kell magyarázni,jó ha van egy napod
4,alváshiány,fizikai túlterhelés..36-40 óra alvás nélkül és vége,bár nem halsz meg,de halott vagy csak már nem tudsz róla
5,kiszáradás kb két nap,extrém melegbe kicsit kevesebb,hidegben,kis mozgással,talán három nap
6,betegség,tüdõgyuszi stb 3-4-5 nap és gyakorlatilag a kezeletlen megfázás,gyomorrontás,ha nem is öl meg,de cselekvés képtelen állapotba hoz
7 alultápláltság,éhezés kb egy hét mire a riasztó tünetek fellépnek,addig a szervezet magát eszi meg,mikor a belsõ tartalék elfogy gázos kezd lenni a helyzet
...lehet nem túl pontos,és lehetnek átfedések valamint a körülmények is befolyásolhatják...de érdemes átgondolni mit cipeljünk.....
Ügye nem véletlenül látom azt, hogy nem csak A-ból B-be készültök?
Nézegettem itt a jól összerakott takaros BOB-okat és arra jutottam, hogy ha a BOL-t el is foglalják, akkor is lesz esély a természetben.
Mivel nekem nincs BOL-om, egy kicsit másként látom a BOB-okat. Lehet, hogy csak ez zavart be
Szerintetek így ez e megoldás mennyire helytálló?
Maxpedition hátizsák és egy Magyar málhazsák ( kézben cipelve )
Csatolmány 2056
Vagy egy nagy 55 vagy 70L hátizsák?
pl : ez? http://hidegfem.eu/item.php?tid=2608