Háát az is jó kaja csak sok legyen belõle. :D
Printable View
..mindig az aktuális legnagyobb veszélynek megfelelõ cucc.....nyáron sok vÃz,könnyû és sok ruházat a sûrû csere miatt, könnyû étel,törölközõ,egyszerû sátor,vékony hálózsák.....télre....inkább meleg étel,gázfõzõ,tea,cukor,kevesebb vÃz,több meleg ruha,vastagabb hálózsák,a kétrétegû horgász sátor,lapát és bélelt gumicsizma....a hely adott...úgyhogy kaja kevesebb ....pacal,csülök pöri babbal,energia csokik...
Komáim!
Tele a piac birsalmával!
Indulhat a sajtgyártás!
Találtam a padláson 2011.01.31.én lejárt datolyát 2 kistálcás csomagot.
Már 1et betoltam. Simán jó még, pedig ott télen hideg van nyáron meleg.
Ebbõ lérdemes párat vennem, mert igenbÃrja.
nincs ami megromoljon benne ....ja és Boukha a datolya "pálinka" neve
Hát a sokáig elálló tartós élelmiszerekhez nálam hozzátartozik a saját pálinka is.
KészÃtettem már Naspolya pálinkát (nézzétek meg a neten aranyárban mérik nagyon kevés jött le belõle) Datolya pálinkáért elutaznék a szomszéd faluig, mert ilyent még nem kóstoltam. :D
A meggyet már letisztáztam, a málna jön hamarosan.
Tavaly a téli gyümölcs inséges idõkben készült banán, és narancs is.
A szobában, radiátoron való aszalásról mi a véleményetek? Próbálta már valaki? Ha jól tudom akkor 3-5 napig is aszalni kell a zöldséget, gyümölcsöt.
OFF:
Én fahamut használok ilyen célra. Néhány évvel ezelõtt, ónos esõ közben, terepjáróval álltam egy domb aljánál és a négykerék, difizár, felezõ ellenére egy helyben pörögtek a terep gumik. A csomiban mindig van egy mûanyag tárolóedénnyi szemcsés fahamú. Kiszórtam a kerekek elé-alá, indulásnál meg tudott kapaszkodni, utána már fel szenvedtem magam. Tudom javasolni, bevált.
Bors , cukor , só , pirospaprika . Ezeken kÃvül milyen ételÃzesÃtõt érdemes még betárolni ?
Vegeta? :) (Én bors helyett inkább azt tárolnék.)
Lehet, de a bors még az átlagos gyomrot is bántja, gondoljatok bele, hogy mi van ha valaki nem eszik rendesen napokig, vagy akár hetekig, aztán jól megborsozza a húst amihez végül hozzájut.
Arról hallottatok, hogy mikor a szovjet munkatáborból hazaértek a magyar fogjok, akik csontig voltak soványodva és teljesen elszoktak a rendes ételektõl, õk jól belaktak zsÃros szalonnából és hasonlókból, aztán bele is haltak? (Olvastam valahol régen, de nem tudom hogy hol.) De elég logikusnak tûnik, hogy a teljesen legyengült gyomor és bélrendszer nem bÃrja a hosszú koplalás után a megterhelést és a fûszereket.
én vegetát meg ilyen himihumi ételÃzesÃtõket nem használok, tárolni meg biztos nem tárolnám õket. Izfokózók meg minden szar. Mondjuk én nem annyira aggódom az MSG miatt, azt keleten már ezerévek óta használják, viszont anélkül is lehet jót enni.
Vegeta: konyhasó, zöldségszárÃtmányok 15,5 % (sárgarépa, paszternák, zeller, vöröshagyma, petrezselyemzöld), Ãzfokozók (nátrium glutamát, dinátrium inozinát), cukor, kukoricakeményÃtõ, fûszerek, szÃnezék (riboflavin).
Több, mint a fele szimpla só... cukor? Kösz nem.
Ehhez képest a teljesen szimpla NaCl pl . nem romlik meg, lehet tárolgatni akár évtizedekig is, ahogy a cukrot is. (a bors meg a paprika egy idõ után megputtyad akármit csinálsz vele)
Bors helyett lehet borsikafüvet termeszteni, ahogy paprikát is. ÉtelÃzesÃtõ helyett pedig a lestyánt javaslom, tisztára vegeta-szaga és Ãze van, amellett marha nagy bokorrá meg tud nõni (fõleg, ha a komposzt mellé ülteted), ergo több családnak is elég; szárÃtani is lehet. Citrom helyett citromfû (ez legalább nyugtat is :) A cukor elõállÃtás szvsz nagyon macerás - hacsak nem termesztesz cukorrépát - de ha van méhész ismerõsöd, nincs gond (és nem mondjuk a nukleáris tél SHTF scenario következik be).
NyÃrfából, Juharból is lehet állÃtólag édességet elõcsalni. Ez utóbbiról kérném a tapasztaltabb fórumtársak véleményét, mert a kertünkben van nyÃrfa, valamint a ház elõtt juharfák. Úgy hallottam, hogy tavasszal a nedvkeringéskor kell ágat vágni rajta, aztán egy gyûjtõedényt odarögzÃteni, vagy a fa oldalát bemetszeni. (ez utóbbi szvsz elég brutális és nem biztos, hogy túléli a fa). Valamint még ott van a csicsóka is, az is elég édeskés.
Biztos lehetsz benne, hogy a tavaszi ágvágást túl fogja élni a fa!(Ha nem az összes ágát vágod le :) Az origi Finn módszer szerint nemcsak ágat vágnak, hanem megfúrják a fa törzsét, és csapot vernek bele..na azt is túléli.
Amúgy a vegetát eleink szerintem csak a húsleves ÃzesÃtésére használták, késõbb sok receptbe bekerült, de lehetne hanyagolni. Bele kell fõzni a zellert, sárga, meg fehérrépát, petrezselymet, megsózni aztán láss csodát olyan Ãze lesz, mintha vegetáztuk volna. ezeket a zöldségeket jól le is lehet szárÃtani, bekeverni és üvegben tárolni.
Az ilyen kekszekröl mit gondoltok?
"emergency food ration" szóra elég sok márkát kidob a google.
pl nrg-5
általában 5-10 évig jók, és van bennük minden szükséges tápanyag, vitaminok meg ásványi anyagok is.
Az egyiket nagyon lehúzták. (Azt amelyik elvileg hajótörötteknek készült.) Meg kell nézni hogy mi van bennük, mik az összetevõk. Az nem elég hogy nagy adag legyen és tele legyen kalóriával.
Az NRG-5 nem keksz, inkább préselt fûrészpor állagú rúd. Förtelmes Ãze van, vÃzben "feloldva" kicsit könnyebben ehetõ.
Szerintem ez:
http://www.gcrieber-compact.com/page...FfMZtAodukgAxQ
Csomagolásán van hajó, meg a leirásnál csak ennél irták hogy hajókra van.
Soha nem ettem még ilyesmit.
Van valamilyen magyar neve? Angolul emergency food rationként találtam rá.
Ételkocka? :D
Az ize az lehet hogy rossz, de ha benne van minden szükséges tápanyag, meg sokkal olcsobb a többi bolti prepper kajátol. (MRE, freeze driying)
Talán csak a konzerv versenyképes vele tápanyag/forint alapján. :S
Tagtársak!
A piac tele van birsalmával! Lehet csinálni a sajtot! Ha nem eszed meg, sokáig eláll!
Van valakinek valamilyen spéci, nem szokványos receptje?
NRG-5 kicsit-nagyon morzsás....nincs rossz Ãze,szerintem nagyon finom....
...van..négyet vettem(az ára ugyebár :( ).. egyet megettem szép lassanként,a többi tényleges vészhelyzetre van....igen ,darabonként nejlonba,az összes vákuum fóliába+karton dobozban..persze nagyon drága...a konzerv egyértelmûbben spórolósabb.....a vészhelyzet viszont más,lehet nincs tûz,nincs idõ,lehetõség enni..stb...a tömbösÃtett élelmiszer még tartalmaz vitaminokat és izomlazÃtót is......aztán,a súly kérdés...gyakorlatilag 3 Nrg+3 konzerv,kis müzlivel 4-5 napig életben tart teljesÃtmény romlás nélkül....jó dolog az Mre is,csak abba sok a szemét amit cipelni kell és a súly +térfogat/kalória nem túl jó......de hát kinek mi jön be...ja a konzerv javára még annyit,hogy a doboza igazi kincs,...pohár,edény,csapda,riasztó,kapásjelzà µ,horgászcsali,kés,szúrásbiztos mellény,jelzõ eszköz,tûzhely,ásó,.....
http://shop.conserva.de/en/compact-f...102400090.html 1500ft darabja durván ha 240et veszel :D
Mult héten elég sok weboldalt megnéztem, és volt olyan (nem nrg-5, de 2400 vagy 3600 kcalos) csomag amit ha rakpalnyival veszel akkor 5-6 dollár között van egy csomag. :S
Forumtagokkal öszedobjuk rá a pénzt, és elosztjuk :D:D:D:D: :D
szerk.
megvan, datrex
3600 kcal (raklap vásárlása esetén)
6,45 usd/csomag
Mondjuk ugy tudom ehez hozzájön még az áfa is mert amerikában államonként eltérö és ezért mindenhol áfa nélküli árak vannak. De egy raklapon 1400 csomag van, szóval ha van 9030 dollárotok szoljatok :D
Lehet azt enni hidegen is. :) Én a zöldborsóról leöntöm a löttyöt, aztán szórok rá sót és hidegen eszem a konzervbõl. :DIdézet:
a vészhelyzet viszont más,lehet nincs tûz,nincs idõ,lehetõség enni
....mindenkinek igaza van...a bobomba a kaja most.... nekem 3 NRG-5 , 2 Mre, 3 kicsi vagdalthús,2 müzli,1 bab-csülökkel konzerv,3-1 kávé....de lehet kiveszem az mre-t és teszek helyette konzervet és rendelek még tömbös élelmiszert
A titkok nyitja a mogyorókrém. Úgy emlékszem, igazi magyar találmány, a legkiválóbb túlélõ kaja a világon. Csonthéjas mogyoróból készül. Aki az "átkosban" volt katona, találkozhatott vele MRE-ként. (Én anno egy hadgyakorlaton felbontottam az enyémet, mert nem kaptam meg idõben az ebédet. Iszonyú botrány is volt belõle,a 0,75 kilós konzerv ára drágább volt, mint egy AMD-65 gépkarabélyé). Egy ideje eltûnt a boltokból, lehetett kapni kisebb kiszerelésekben. Hihetetlen táp-és kalória érték mellett megvan benne minden, ami az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen.