-
Bocsánat, ritkán fórumozok mostanában.
Az elembõl kifolyt elektrolitot sima vízzel kellene eltávolítani. A WD40 csak tönkre fogja tenni a többi részét, bár valószínûsíthetõ, hogy az elektrolit már megtette károsító hatását, és amit tudott eloxidált.
Nem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy alkáli elemet NEM szabad a lámpában tárolni ha nem használjuk. Hiába 10 év az eltarthatóságuk a mai jobb elemeknek (prepper szempontból nagyon hasznos tulajdonság), de abban a pillanatban, ahogy használtad ez a 10 év eltarthatóság máris megszûnik, mert a kémiai reakció beindul az elemben, onnan talán 1-2 év jó esetben, míg mûködik és nem "folyik ki". Ha használtad ki kell venni belõle és egy zacskóba betenni a lámpa mellé az elemeket, ez a legtutibb, illetve ha szórod a pénzt akkor érdemes lítiumos elemeket venni, Energizer és Varta van a piacon ha jól emlékszem, azok elvileg megbízhatóan nem engednek elektrolitot hosszabb idõ után sem.
Érdemes még elgondolkozni jó minõségû tölthetõ akkukon is, olcsón IKEA Ladda, drágán a legtutibb az Eneloop akku, ez jelenleg ebben a kategóriában a plafon, nincs jobb a piacon. Ehhez mérten annyira nem is ufó az ára, cserébe ha feltöltöd akkor 10 évig ha nem használod sincs vele gond, mert 10 év múltán is megtartja a kapacitása 70%-át és nem fogja elengedni a benne lévõ elektrolitot.
-
Köszi a tippet!
Víz és ultrahangos tisztító segítségével sikerült eltávolítani a kifolyt és beszáradt szutykot annyira, hogy ki lehessen venni az elempakkot. Letakarítottam a maradék lerakódást, kiszárítottam, de új elemekkel se mûködött. Bekapcsolásnál éppen csak világított a LED, aztán már az sem. Valószínûleg a lúg kinyírta az elektronikát. Kár érte. Nézem kell majd egy új lámpát.
Egyébként mindig kiveszem az elemeket a kütyükbõl, de ebbõl elfelejtettem. A kölykök vacak játékaiban soha nem folyt ki elem, még se fordult elõ ilyen malõr, csak a 20 ezer forintos Led Lenser lámpával. :confused:
-
Jó tapasztalataim vannak a Petzl Tactikka+ hybrid fejlámpával. Három darab AAA elemmel mûködik, de lehet bele tenni akkut is, ami mikro-USB csatlakozón keresztül tölthetõ. Három különbözõ erõsségû fehér fényt, piros fényt és villogó piros fényt tud produkálni. Cseppálló (bár ezt a tulajdonságát még nem próbáltam). Sokszor bizonyult hasznosnak, amikor beteglátogatás alkalmával félhomályos szobában kell injekciót beadnom, vagy dokumentációt írni.
-
Múltkor néhány napig nem volt világítás a fürdõszobában. Ekkor jó hasznát vettük egy Entac LED-es kemping lámpának. A lámpa tetejének felhúzásával kapcsolható be. Tölthetõ hálózatról és a tetején található napelemrõl (ezt nem próbáltam még, de attól tartok, lassú folyamat), de 3 db AA elemmel is üzemelhet. Van egy USB kimenete is más eszközök töltéséhez. Media Markt-ban kapható (legalábbis nyáron még volt), amikor én vettem kb. 3500 Ft-ba került.
Itt is van, de drágább: https://ferfiakjatekboltja.hu/id/139...ank--ECL-SOLAR
-
Az IKEA LADDA akkuk 2022 változatairól írtam egy cikket, érdekes lehet prepper szemmel nézve is, olcsón elég jó akkuk...
-
Köszi a tesztet, hasznos volt! :thumbup
-
Örülök, hogy hasznosnak találtad :thumbup
Most ismét előtérbe kerültek a prepper dolgok picikét, ezért lesznek hamarosan írások AAA elemmel/akkuval üzemelőfejlámpákról is egyébként, csak mivel épp egyéb "bajaim" is vannak, ezért nem vagyok most túlságosan elengedve pénzügyileg. Szóval elemmel (is) üzemelő lámpa tesztek lesznek idén, ha nem cikk, akkor poszt formájában, ezeket ide is le fogom írni természetesen. Mivel a lítium akku töltése ha nincs áram elég macera, az alkáli elemek pedig már simán elállnak 10 évet is ha "normális" gyártótól származnak, ezért erőltetni fogom ezt a vonalat is AA és AAA elemmel működő rúd és fejlámpákkal.
Egyébként lehet velük "élni", de azért a lítium akkus lámpákat míg minden adott nem szabad figyelmen kívül hagyni.
Jelenleg az alábbi párossal túráztam éjszaka: Black Diamond ReVolt 350 fejlámpa (sajnos nem tudok én sem olcsó és kedvezményt adó beszerzési forrásról) + Fenix E20 v2.0 (kuponnal -10% elérhető) rúdlámpa párossal.
Tapasztalatom szerint a fejlámpa egészen korrekten működik, teljesen más kategória, mint a piacos/kínai boltos verziók. Bátran állítom, hogy ez a fejlámpa már alkalmas biztonságos közlekedésre nehéz terepen is, márpedig ezzel kapcsolatban igencsak szkeptikus voltam. Amit még szeretnék beszerezni AAA elemes/lítium akkus fejlámpát a "nagyobb" teszthez, hogy a kb. 20e Ft-os kategóriában AAA elemmel is üzemelő, de akkus fejlámpákból mit érdemes választani: Petzl Actik Core és Nitecore UT27. Szándékosan erre a 3 darabra szűkítettem le a kört: Petzl-ből ez tudja a közel 100 méteres távolságot nyújtani ebben az árban és ezzel a kettős áramforrással megspékelve, a Nitecore palettáján pedig ez az újdonság kecsegtet nagyon jó paraméterekkel. Ledlenser nincs ebben az árban, a Fenix fejlámpája pedig elég alacsony hatótávval rendelkezik, mást pedig nem nagyon találtam ami elérhető lenne bárki számára ezeken kívül. Szóval a fejlámpákból ezeket tervezem, és valószínűleg meg is fogom őket tartani a saját (családi) felszerelésembe.
A rúdlámpa kérdés picit nehézkesebb, már írtam a Maglite Mini Pro+-ról, vele még nem voltam kint ezzel a fejlámpával, illetve a Nitecore MT22A van még nekem 2x AA elemes lámpából, amit meg is tartottam, vele szintén nem próbáltam ki az elemes fejlámpa párosítást. Nehéz a helyzet, mert a kínálat radikálisan lecsökkent ebben a kategóriában, de án azt látom, hogy az 1x AA elemes lámpák jelentősen rövidebb üzemidő mellett tudnak sokkal kisebb hatótávot is, míg a 2x AA elemes piac beszűkült, nem nagyon van mit venni, ami szerintem megbízható lenne.
-
Jól hangzik, előre is köszi! :thumbup Remélem, hogy a bajaid mihamarabb megszűnnek és úgy mennek majd a dolgok, ahogy szeretnéd.
Melyek a "normális" gyártók? Vannak ilyen hosszútávú tesztek, ahol az egyes gyártók termékeinek a tartósságát vizsgálják?
Szerintem abszolút jó ötlet, hogy mindkét vonalon fejlesztgeted az eszköztárad. Nem lehetne egy megbízható rúdlámpát 2xAA elemesre alakítani?
-
A "normális" alatt azt értettem, hogy nem tiszavirág életű, hanem hosszú évek óta minőségitermékeket gyártó brand. Ilyen pl. az Armytek, az Olight, a Nitecore, a Fenix, a Zebralight, de ide sorolhatom a Maglite, Streamlight, Pelican, Surefire termékeket is, csak ez utóbbiak kevésbé elérhetőek itthon, vagy ha igen akkor irreálisan magas áron. Most néztem, hogy a Maglite majd duplázta a hazai árait. Brutális, hogy el van szabadulva ez a piac is. Tartósságot csak következtetni lehet, nyilván ha valaki 5 év garit ad a termékeire akkor várható, hogy az bírni fogja hosszabb időn keresztül is. Nagyjából minden ilyen gyártónak van gyárilag is alkáli elemre tervezett lámpája, a mókolást én nem preferálom.
-
Nekem egy Olight S2 Batonom van, nagyon hűségesen szolgál már évek óta, pedig kapott szegény eleget :)
A "normális" gyártók alkáli elem vonalon érdekelnének. Most vettem egy csomag Energizer elemet, arra elvileg 8 év szavatosságot ír a gyártó.