Eredeti hozzászóló
A. L. Ias
Sziget rendszernél én is 12V-ban gondolkodom. Esetleg 24V-ban, de csak ott ahol erre mindenképpen szükség van (pl notebook) egy step-up konverterrel. A hátránya a megnövekedett vezeték-keresztmetszet a nagyobb teljesítményû gépeknél. Az 50-60W akkor is annyi, ha nem 230V, hanem 12V hajtja meg. Csak nem 0,2-0-25A, hanem 4-5A. Ilyen áramerõsséghez pedig már combos vezeték kell.
230V-ot igazából csak hûtõ, mikró, vasaló, mosógép, nagy képernyõs TV és nagy teljesítményû barkácsgépek igényelnek. Ezek egy része úgysem lesz használva SHTF alatt, másik része pedig kiváltható nem elektromos berendezéssel.
Ui: TV-bõl vannak kis képernyõs 14-15"-os külsõ tápos darabok. Azokat a TV burkolatának megbontása nélkül át lehet alakítani 12-24V-ra.
A gépek egy része forgó mozgást végez. Ha más módon álítunk elõ forgó mozgást, felesleges az elektromos áram. Az én ultimate ötletem és megoldásom a gõzgép, csak sajnos háztartási méretben nem lehet kapni és nem gazdaságos még az egyedi elõállítása. Igaz össze lehet kókányolni kismotor hengerekbõl, de még így is nagyon karbantartásigényes. Viszont tényleg bármilyen "szarral" elüzemel és a keletkezõ hulladékhõt is fel lehet használni.