-
Én már mentem 260-nal is, adrenalin löketnek jó. :D Azóta már megöregedtem és a "lassan járj, tovább élsz" híve lettem.:)
Visszatérve a robogó témához: játszottam a görgõkkel. Négy szettet próbáltam végig: 5.0gr, 5.5gr, 6.3gr, 6,7gr. A 6.3-asnál megy a legjobban. A 6.7 sok, a 5.5 kevés.:(
Úgyhogy most beszerzek egy kerek 6.0 grammosat. Megnézem azt is. Bordásszíjat is cseréltem, lefutotta a kilométerét.:) Megnyúlt, repedezett, egy két borda lemállott. Pont idejében csíptem el, kábé egy szezont fut le nálam egy.
-
A hajtószíjat ami ékszíj nevezed bordás szíjnak, ami van minden robogóban?
Vagy az olajpumpát hajtja nálad bordásszíj? A Gilerában azt fogasszíj hajtotta, elvileg 3 vagy 6 ezrenként kellett volna cserélni, de a gyári nagyon jó minõségû volt ment vagy 15 ezret, minden más amit kaptam megfelelõ méretben az fos...
Vagy milyen szíj?
-
Nekem csak egy szíj van. A hajtó szíj egy bordás szíj. Merthogy bordái vannak. :) Enyhén ék alakú is, tehát a viták elkerülése érdekében a továbbiakban hívhatjuk bordás ékszíjnak.:haha:
5000 km után cserélni szoktam, mivel olyan 115-120kg között mozog legtöbbször a testsúlyom és dombos, hegyes vidéken használom legtöbbször a robogót. Nem is dupla, hanem tripla megterhelést kap legtöbbször.
Fõleg, ha még feldobok rá két cementes zsákot is.:D
Nálam mindennek dolgoznia kell, a kismoci egy pénztárcakímélõ szaladgálós eszköz.
-
tõlem a fogaskereket is nevezheted kelempászmadárnak, de ha valaki ért hozzá akkor furán fog nézni, aki meg nem, az rosszat tanul meg így furán fognak nézni rá a többiek. Laposszíj, (hossz)bordásszíj, fogasszíj, ékszíj, ezek nem bonyolult, különbözõ elven mûködõ alkatrészek.
Mindenesetre az 5000 km ha bevált a hajtószíjadra az jó! Azért tolómérõvel rámérhetsz az új és a régi szíjra egymás mellett, amikor cseréled, valahol mintha 5-8%-os kopást olvastam volna elfogadhatónak, ami egy 17 mm széles szíjnál 1 mm körül van, nálam egyértelmûen másképp tette a dolgát már egy milis kopással. Lehet, hogyha szigorúan néznéd, akkor te már 5000 km-vel is túlhasználod, mondjuk az biztos, hogy nem cserélném gyakrabban, ha problémát nem okoz :D
-
2 Csatolmány(ok)
Az én robogómban bordás ékszíj van. Ez a hivatalos megnevezése.
Csatolmány 8857
Amint látszik a képen is, ékszíj formájú és bordája is van. Pontosan ezért hívják így.
Nem lapos szíj, nem ékszíj, nem fogasszíj, nem bordás szíj. Csak, hogy egyértelmû legyen.
Az ékszíj így néz ki:Csatolmány 8858
Elég nehéz összetéveszteni a kettõt.
Legalábbis én nem keverem. Csak azért, hogy nehogy rosszat tanuljon meg valaki...
-
Az a baj, hogy nem ez a szakmám, így nem tudom, hogy melyik gépész szakkönyv tekinthetõ magyar nyelvben az etalonnak, szóval ketten nem fogjuk tudni ezt a rendkívül életbevágó vitát jól eldönteni :D
Ugyanakkor keresve a google-ban, mindent is lehet találni, ha beírja az ember az ékszíj, bordásszíj, fogasszíj, fogazott ékszíj, stb. kifejezéseket akár a képkeresõbe...
Ez mondjuk nem is csoda, hisz mindenki azt akarja hogy megtalálja az is a terméket/képet/cikket, aki esetleg rossz keresõszót ír be.
Ez az oldal nekem hasznosnak és szakamiasnak tûnik, de lehet, hogy nem vagyok elég képzett, hogy jól megállapítsam:
https://www.mibim.hu/hajtastechnika/...szbordasszijak
A "sima" ékszíjat megkülönbözteti azoktól amelyik szerinte fogazott, szerinted bordás. A funkció diktálja a formát, könnyen belátható, hogy amelyik ékszíj fogazott/bordás az kisebb átmérõn is tud fogni egy "ék" alakú vájatban, ugyanakkor mindkettõnek az a lényege, hogy a megfelelõ tárcsába befeszül az ék(szíj). Szemben egy fogasszíjjal (keresztbordás sokak szerint), ahol a fogak konkrétan egy fogaskerék szerû tárcsa bemélyedéseibe kapaszkodnak.
Szóval a bordás, vagy fogazott ékszíjad (az összes robogóban ilyen a hajtószíj szerintem valami kuriózum lehet, ha nem) elsõsorban ékszíj, azzal a fontos kitétellel, hogy bordás, vagy fogazott (ha nem lenne az, akkor nem mûködne, vagy rosszul ahol használod).
A legnagyobb tanulság szerintem, hogy érdemes lehet a funkció felõl közelíteni az alkatrészeket, és nem abban az értelemben, hogy ék vagy nem ék, hanem, hogy robogó meghajtószíj/hajtószíj, személyautó vezérmûszíj, kenyérsütõgép lapátját hajtó szíj...
Amúgy ez az meghajtószíjas megoldás a piaggio-tól az olajpumpára ez jó kis agyrém volt nekem, hogy nem lehetett kapni a gyárinak megfelelõ minõséget égen-földön, örülj, hogy nem vitték tovább a kínai megoldásba, én legalábbis örülök, hogy a malagutiban nem ilyen. Igaz, hogy egy szofisztikáltabb megoldás volt pigié, mert nem csak a fordulatszám, hanem a gázállás függvényében is adagolta az olajat (elágazó gázbovden, meg anyámkínja...), de nem tudom ezzel tartóssággban mit tudtak hozni?
-
A múltkor szórakozott az asszony motorja, nem akart beindulni, leállt, stb, úgyhogy gondoltam hogy a saját motorommal megyek be a postára.
Kitoltam, beindul, de leáll. Húznám a gázt, lefullad. Próbálgattam egy csomót, nem jó. Visszatoltam.
Kihoztam az asszonyét, be se indult. Rendben, akkor olajcsere. Életemben elõször csináltam, volt néhány fennakadás, de tisztán sikerült megoldani. Az olaj ami kijött belõle az fekete volt. Hát, nem tudom, ennyi kilométer után még nem kellett volna hogy ennyire mocskos legyen. Belenyomtam a friss olajat, pont annyit amennyi kell. Rúgom, nem megy. Rendben, akkor a gyertyát kiveszem. Kicsit kormos volt, elõ a rézkefét, jól átdörzsöltem vele. Teszem vissza, csavarnám, erre elakad. Nyúlok be, próbálom kiszedni, erre beleesik a motorba!
:huuu:
Nem volt mese, le a burkolatot. Szerencsére csak egy mûanyag izé, az egyik felét leszedtem, láttam gyertyát. Oldalra döntöttem a motort, kiesett a gyertya, vissza a borítást. Gyertya becsavar, minden oké. Épp csak nem indul. Jó, akkor következõ lépés, utánaöntök egy kis benzint. Az is megvolt. Nem indul. Próbálgattam újra és újra, és egyszer csak beröffent. Gyorsan állítottam a túl alacsony fordulatszámon a csavarhúzóval, és minden oké, indul.
A gondom vele hogy kicsit darabosan megy. Annak mi lehet az oka?
Az biztos hogy a postára bementem, meg visszajöttem, ezúttal nem is állt le, csak a az a furcsa be-be lassuló darabos menet az ami nem tetszik.
Meg ugye ott a másik. Annak mi a kínja? Ez a lefulladás, meg a húznám a gázt és megáll minden az úgy volt az asszony motorjánál is, és a szutyok kínai gyári karburátor hibája. Ennél az újnál is az lehet vajon a gond? Azt mondták hogy a fordulatszám gond ennél a fajta Amigo motornál, úgyhogy lehet hogy ráhúzok egy kicsit, hátha attól megjavul. Gyertyával még nem lehet gondja, friss, minõségi benzin van benne, friss olaj stb.
Az biztos hogy ma 3 órát eltököltem a szerelgetéssel.
-
Ahogy igy leirtad, karburator beallitasi Gond lehet. Lehet nem megfelelo a benzin levego keverek aranya. Vagy meg esetleg a gyujtason kellene allitani. Az is okozhat, nem indulast, illetve, erotlen, dadogos jarast.
-
Az szokott lenni a troubleshooting, hogy
Benzin van?
Szikra van?
Ha eleget rúgdosod (20 mondjuk), de semmit nem röffen, akkor a benzinszag már a kipufogón keresztül is érzõdik, ha van benzin
Ha kitekered a gyertyát, beteszed a gyertyapipába, hozzáérinted valami fémhez a robogón a menetét, vagy a külsõ részét, gyújtás rá és rúgod, akkor kell legyen szikra... mondjuk nappal nem látni
Attól még, hogy benzin van, szikra van, nem biztos, hogy az a szikra meg is gyújtja a benzint, a gyertya elkophat, elöregedhet stb, új gyertyával ki kell próbálni
Lehet szar a keverék, hogy túl sok a benzin, ezen indítás szempontjából úgy lehet segíteni, ha kinyitod a gázt és úgy rúgod. Olyankor szerintem kb lehetetlen, hogy túl kevés legyen a levegõ és túl sok a benzin.
-
Érdekes hogy a felfújt kerék mennyit számít. A múltkor rám szóltak a boltnál hogy le van eresztve, hazaérve fújtam bele (4 év elteltével nem ártott neki, elég lapos volt már).
És most 11 km/h-val nagyobb sebesség jött ki belõle. Eddig 56 km/h körül volt a vége, de tegnap sebességrekordot döngöttem vele, 67-el. :)
Amikor meg a földúton mentem arra a konzervatív helyre, amikor megálltam, akkor vettem észre hogy majdnem elhagytam a csomagtartót. Egy szál csavar tartotta és lógott lefelé. :haha:
Még néhány hét és nekiesek a másik robogónak. Gondolom szét kell majd szednem. Érdekesség hogy a bal oldali index sose ment rendesen, a forgalmazótól azóta is várom a csere-alkatrészt. Kifogás az persze van... meg hogy "majd küldjük ha lesz raktáron". Ja, már vagy fél éve küldik...