"Veteránkomám a madársaláta hogy került a menükártyára??vega leszel, vagy mivan?"
Pénteken a tescoban vettem , ilyenkor tél végén a szervezet kívánja a zöldet :) Megyek is legelek egy kis lucernát :)
Printable View
"Veteránkomám a madársaláta hogy került a menükártyára??vega leszel, vagy mivan?"
Pénteken a tescoban vettem , ilyenkor tél végén a szervezet kívánja a zöldet :) Megyek is legelek egy kis lucernát :)
Tegnapi horgaszat eredmenye, 1-et megcsinalok ma, a masik ketto megy a fagyasztoba. Csatolmány 1987
Szivárványos pisztráng ?
Füstöld meg:
füstölt pisztráng ahogyan én készítem.....
Az elõkészítés: a pisztrángot kibelezem, megmosom. Páclevet készítek, víz, só, szemes bors, borókabogyó, fokhagyma, kakukkfû, pár szelet citrom, ízlés szerint, de a lényeg hogy erõsen sós legyen! Ezt felforralom majd kihûtöm. A már nem meleg páclébe bele rakom a pisztrángokat, majd 10-12 óráig pácolom. A páclébõl kivett halakat lecsöpögtetem, sõt le is törlöm papír törlõvel a rákerült fûszereket.
Innen ketté válik a folyamat. Régebben míg a bükk kapujában éltem a módszer a következõ volt.
Volt egy 100 literes vastag falú fém hordóm ( amiben nem volt gázolaj ) ennek a teteje le van vágva, de úgy hogy vissza helyezhetõ a hordóra. A hordó alsó pereménél, egy 15×25 cm nyílást vágtam, itt tudtam betenni azt parázs tartót amit egy régi tea tûzhelybõl szereztem. A hordóban beton vasak vannak, erre akasztom fel azokat a kór acél kampókat amiket egy orvosi mûszereket gyártó üzembõl kaptam és meghajlítva ideálisan lehet a pisztráng törzsének 3/4-nél a gerinc mellé beakasztva függeszteni a halat.
A füstölés: a parázs tartóba tüzet rakok,(bükk fa!) úgy hogy gyújtóssal egy nagyobb hasáb fát gyújtok meg majd ha már mindenhol lángra kapott beteszem a hordóba, ahol a kevés oxigén miatt nemsokára csak egészen kis lánggal ég. Fentrõl felakasztom a kampón lógó halakat a beton vasakra, majd ráteszem a hordó tetejét a hordóra. A füstölés ezen része az un. nedves füst, ebben a fázisban párolódik meg halunk. Itt nem baj ha van egy egészen pici láng, de gyakran kell ellenõrizni, és ha szükséges kéményfa fûrész porral eloltani a nagyobb lángokat. Ez a fázis 1 órán át tart. A második szakasz az un. száraz füst. A parázstartóban lévõ fa hasábot újra lángra gyújtom majd fûrészporral teljesem lefojtom, és a parázstartót vissza tolom a hordóba. Ebben a szakaszban már csak füstöt kell csinálnunk, úgy hogy a füst mértéke, egy erõsebb pipa füsthöz hasonlítson. A füstölés ezen szakasza kb 3 óriág tart, és halunk jól látható módon "megaszalódik". Ha ez megvan akár melegen is fogyasztható, de tapasztalatom szerint hûtõben 7-8 napig eltartható.
A másik módszert sajnos pest kapujában kellet kikísérleteznem, mert az itteni népek nem emésztik jól a füst szagot. :crazy: Vettem egy Behr tipusú asztali füstölõt.
Hello! Az! Tok jol leirtad, nekem sajna semmi tapasztalatom nincs a temaban. A Behr-rol is tudnal tapasztaltokat megosztani?
Behr füstölõ:
A pác, és az elõkészítés változatlan, hasábfa nem kell, csak fûrészpor. Itt szoktam trükközni azzal, hogy a fûrészporba keverek borókabogyót
kakukkfüvet, mustár és koriander magot.
A pácból kivett halat letörlöm, sõt érdemes leszárítani is. Begyújtom a denaturált szeszes égõt, a füstölõ alját kibélelem alufóliával a könnyebb
takaríthatóság miatt, a majd rászórom a fûrészport. A füstölõ kis térfogata miatt itt egyébként is végig nedves füstben van a halunk, így
a füstölõ tetején lévõ nyílásokat nem zárom le! Egyébként sem érdemes sok halat bele tenni mert bár füstös ízû lesz a halunk, túl "vizes" marad.
Egy égõ feltöltéssel 20-25 percig megy a füstölõ, és már ezután is ehetõ a hal, én személy szerint még egy feltöltéssel ( denszesz+fûrészpor)
újra indítok, így egy nekem jobban tetszõ, jobb állagú, "feszesebb" halat kapok. A végén leveszem a tetejét és hagyom kihûlni/kiszellõzni a halakat.
Sajnos mivel nem függesztett a hal test, hajlamos belesülni a
rácsba, így óvatosan kell levenni.
Ha nem teszel egy réteg fóliát az aljára a takarítása komoly szopóroller.......
reofil
Elhozhatnád a találkozóra (a májusira), hogy tanulmányozhassuk!
Mai délutáni napsütést kihasználva készült egy tejfölös csirkepaprikás bográcsban ...dejóvolt ...:)
Csatolmány 2000
Legközelebb megyek az illat után :)