Jó meglátás! Tetszik a gyakorlatiasságod! :thumbup
Printable View
Na igen, eszközt a feladathoz választunk. Én Pár napos, hetes áthidaló megoldásra szánnám (lásd sarkvidéki március Borsodban). Az alkoholos megoldás jó ötlet, de növényi olajat sajtolni se nehéz. Az ultimate megoldási ötletem a poszt-apokaliptikus idõkre a gõzmotor. Igénytelen, hihetetlen ereje van és könnyen szervizelhetõ. De ez már egy másik történet.
Pont ezen gondolkodtam el, amikor a hûtõalkalmatosságokat vizslattam a neten abból a szempontból, hogy mi volt a villany elõtt ezekkel a helyzet és rájöttem, hogy azért nem igazán kellett az akkori embereknek hûtõ meg fagyasztó (a két legnagyobb energiaigényû eszközünk - a klímát nem számolva, mert az nem létszükséglet), mert a paraszt tartósított élelmiszert evett (füstölt és sózott húsáru), nem pedig ilyen nyím-nyámot, mint mi mostanság. A zöldségfélék el voltak a krumpliveremben, a tojás, tejtermék meg az északi tájolású, kisablakos kamrában.
Tehát levonhatjuk a következtetést, hogy aki prepperkedésre adja a fejét, annak étkezésben is vissza kell térnie õseinkéhez...ha valóban jól akarja csinálni a dolgokat.
Csak figyelj rá, hogy ne legyenek se mókusok, se varjak, se egyéb okos és ügyes jószágok a környéken, mert gyorsabban eltûnik, mint számítanál rá :-)
Az átlagos 90-100 liternyi fagyasztótérfogattal számolva, jó nagy párkány kell hozzá. :)
Erre írtam megoldásként az áram nélküli hûtõalkalmatosságok topikban a második bejegyzésemet. Olvassátok el!
Legalább egymillió az igazi rezsicsökkentés
"Pár éve még a tudományos fantasztikumnak számított, ha valaki komolyan nekiállt napelemet vagy napkollektort szerelni a házára, és az országban található szélerõmûvek is fotótémaként kapnak szerepet a hétköznapjainkban, mintsem a hagyományos áramszolgáltatás alternatívájaként. Mára azonban ott tartunk egy átlagos háztartás éves áramfogyasztását megtermelõ napelemes rendszert kapunk egy-másfél millió forint környékén, sõt már a hazai felfedezõk is megjelentek az otthoni kiserõmûvek piacán."
http://index.hu/tudomany/2013/06/13/...zsicsokkentes/
Itt van egy vertikál szélerõmû, én csak ilyet építenék.
Két éve üzemel már az embernél, a legkisebb szélben is megforog, de viharban önfékezõ, nem kell semmit sem törõdni vele, 2 kW körüli a teljesítménye, 3-4 méter közötti magasságú.
Csatolmány 212
Ha ehhez társulna egy lúgos vas-nikkel akkumulátortelep, örök életre volna energiatermelés és tárolás.