Emlékeztem, hogy anno a Városi túlélõ blogon láttam egy posztot a "túlélõ piramisról". Tegnap megkerestem. Örülök, hogy eszembe jutott, mert jól használható az én helyzetemben.
Írtam már, hogy nagyon az elején vagyok a prepperkedésnek, amiket itt olvasok az aktív tagoktól, az elõtt tényleg le a kalappal! Nálam ez egyelõre kimerül a konzervek stb. gyûjtésében, és nem is vagyok olyan élethelyzetben, hogy ennél sokkal többet tudjak most foglalkozni vele. De a semminél ez is lényegesen jobb, és minden héten van egy kis fejlõdés.
A piramis azért jó, mert támpontokat ad és felállít egy hozzávetõleges rendszert. Tudom, hogy pont a prepperkedésben igazából nem lehet "rendszert" alkotni. Viszont én meg ilyen vagyok, és ezt hiányoltam sok írásban, oldalban. Hogy ha valaki már nem 20 éves, él egy átlagos begyöpösödött életet :) , nem foglalkozik készüléssel, azt sem tudja mi az a prepper, az hogyan kezdje el ezt az egészet úgy, hogy ne vesszen el rögtön a szerteágazottságban.
Ezért tetszik a Városi túlélõ, több más írása is olyan jellegû, hogy segíti a kezdõket egy listával vagy egy kis rendszerrel. Emellett egy teljesen "hétköznapi emberbõl" indul ki. Néha ekézték is emiatt a kommentekben, pedig a valóságot mutatja be: egy átlagos városi ember nem kútásással fogja kezdeni, hanem elmegy a Tescóba és vesz 3 hétre ásványvizet, stb.
A piramisban én most a második, sárga szintet lõttem be: készülés 3 hétre, kiterjedt veszélyhelyzet, regionális katasztrófa esetén. Vagyis arra készülök, hogy ha bármi miatt 3 hétig nem mozdulhatok ki sehova, az ne okozzon gondot. Ismerem a korlátaimat. Ez az a szint, ami "alap készségekkel" megoldható, nem kell hozzá különösebben tanulni, új képességeket elsajátítani, gyakorolni. Persze az is tervben van, de az egy késõbbi szint lesz. Ez a 3 hétre készülés egy átgondolt, szisztematikus felszereltséget és készletezést jelent, amiben viszont jó vagyok, rááll az agyam a rendszerezettségre.
Úgyhogy ma ebbõl a szempontból fogom átnézni a listáimat, hogy mi az, ami szükséges még egy 3 hetes, "enyhébb SHTF-re" készülve.