Sziasztok,
Egy alapos (es hosszu :-)) leiras az ivovizrol.
Bel
Printable View
Sziasztok,
Egy alapos (es hosszu :-)) leiras az ivovizrol.
Bel
Vennem kell hipót és ki kell vele tisztítanom a hordókat.
Találtam videót a vizeshordó-tisztításról és fertõtlenítésrõl.
https://www.youtube.com/watch?v=6CSE0__qUoU
Ha a hordódban szép zöld alga van az edény falára tapadva, akkor az tiszta és jó vizet tartalmaz!
Nem tudom milyen színû, inkább penész szaga volt. Mindegy, 3x átöblítettem a hordókat egy kis hipós vízzel, meg a kisebb víztároló konténereket is. Hipós fertõtlenítés után csak nem lesz gond a vízminõséggel, még ha volt is penész a hordó alján. A hipó kinyírja a baktériumokat és a vírusokat is, meg mindent ami árthat.
Érdekes ahogy rá van írva hogy fémet ne mosson senki hipósvízzel, de emlékszem hogy gyerekkoromban a menzán a menzás mosogató nénik mindig hipósvízben mosták az evõeszközöket.
Jobban ki kell öblítenem a tartályokat. Eléggé hipó szaga és íze volt a víznek. Úgyhogy kiöntöttem, majd friss vizet tettem bele. Most már jó.
Az egyik hordó jó is volt, de a másik hordó nem.
Amit eddig ittunk, nem volt hipó szagú, nem volt hipóízû.
Most megnyitottam a másik hordót, hipószaga nincs a víznek, de az íze az nagyon olyan. Úgyhogy 2-bõl 1 lett jó. Viszont nincs kemény fagy, úgyhogy a csövekkel nincs gond, remélem beköszönt most már a korai tavasz.
Víz nélkül maradt Pécel a legnagyobb hõségben
Az igen... Most a napokban egészen brutális a kánikula.
"A tûréshatár végén vannak a péceli lakosok, mert egy vihartól meghibásodott a város vízellátását biztosító kutak közül kettõ, ezért a hét elején vízkorlátozást kellett elrendelni a településen, az idõ pedig egyre melegebb.
Az Index értesülései szerint egyre nagyobb a feszültség a városban, mert a polgármester, Horváth Tibor elsõfokú vízkorlátozási tilalmat vezetett be, amit a Facebook-oldalán közölt szombaton, ráadásul a Dél-Pest Megyei Víziközmû Szolgáltató Zrt. nem elérhetõ., a közösségi média csoportokban a polgármester és a képviselõk távozását követelik a helyi lakosok, akik másfél napja lényegében víz nélkül kénytelenek boldogulni."
Én éppen most próbáltam ki a kutat, mûködik, szivattyúról megy, és van benne víz. Bár csak 4 méter mély körüli ásott kút, de évtizedek alatt elszigetelten fordult csak elõ, hogy nem jött belõle víz. Legrosszabb esetben fel lehetne forralni a vizét, nem lehet olyan gáz, tisztának látszik, és a gyerekek rendszeresen fürdenek benne, akkor pedig biztos nyelnek is belõle. Ha a gyerekekre nincs rossz hatása, akkor felnõttekre sem, gondolom. De majd ha lesz pénzem, beszerzek valami víztisztító berendezést. Ha meg áram sem lenne, akkor 4 méterrõl könnyen lehet felhozni vödörrel.
Szia,
Egy lehetseges masik modszer a klormeszes tisztitas, errol itt irtam reszletesen (egy kicsit osszekavarodott a vege szerkeszteskor, de mar nem tudom kijavitani).
Mint lathato, egy jo szaglasu ember 700 Ft-ert kb 870 liter - 26100 liter kozotti mennyiseget tud fertotleniteni vele, szoval nem tul nagy beruhazas. :-)
Bel
Bel
Az ilyen hírek mehetnek ebbe a topikba, ugye?
Korlátozzák a vízfogyasztást Budapest környékén
Szia,
Akkor egy kicsit dragabb, mert kell hozza szabadklor-tesztcsik.
De mivel ha nem valtozik semmi, akkor nem kell ujra merni, ezert nem lesz drasztikusan dragabb, ha komolyan hasznalod (marmint egyszer ki kell probalni, majd az SHTF elejen a biztonsag kedveert megegyszer ramerni, de utana a mindennapokban lehet pont annyit beletenni, mint amennyi elotte jo volt).
Tehat lesz egy 3000 Ft koruli plusz kiadasod, de ez egyszeri osszeg.
Bel
Most, hogy felszabadult némi pénz, gondolkodom víztisztítón.
Ha a ballonos víz szavatossága kellõen hosszú, akkor találtam egy helyet, ahonnan tudok rendelni. De a minimum rendelés 5x19, vagyis 95 liter, ezért fontos a szavatossági idõ. Ma írtam nekik.
Amellett ugye van a kút, amit már említettem. Írtatok itt is tisztítási módszereket, de úgy gondolom, hogy egy szûrõ az mindenképpen jó beruházás lehet. És azt persze lehet kombinálni egyéb, általatok is írt módszerekkel (mondjuk szûrõvel megtisztítani, aztán az így megtisztított vizet felforralni). A Városi túlélõ blogon egy 2012-es poszt foglalkozik a víztisztítás témájával. A kommentek közül kimásoltam a LifeStraw és a Katadyn szûrõkre vonatkozó hozzászólásokat. Szerintetek melyik a jobb? Van tapasztalatotok valamelyikrõl?
LifeStraw
"Már van gravitációs vízszûrõ jód és klór nélkül: LifeStraw Family Water Filter. A méltató magyar blogot nem engedi belinkelni.
Amikor sokat használtunk hólevet akkor csaptunk bele egy kis fahamut. Az kellemes ízt adott neki.
Általában a tea vagy leveskocka fõzés ad biztonságosan iható folyadékot. Üdv"
---
"Sok helyen emlegetik a Lifestrawt. Nagyjából 5000 forintba kerül és 18 ezer (!) liter vizet tud megszûrni tisztítás vagy mozgó alkatrész nélkül (tehát igénytelen eszköz). Nem rossz!"
---
"J,a és a Lifestaw Family tud 18 000 liter, na az kb 100 usd. A mezei Lifestraw kerul kb 20 usd-be"
Katadyn:
"Jók ezek a katadyn szûrõk is Marokkóban kipróbáltuk egy pataknál. Még élek... csak kurva lassan lehet vele normális mennyiségû tisztított vizet kreálni."
---
"A cikkben tesztelt kínai katonai vízszûrõt az aliexpress.com-on hozzávetõlegesen 50 USA dollár áron + k.b. 20 USD szállítási költségért meg lehet rendelni, ami jó alternatívája lehet a 100 EUR körüli áron itthon is kapható svájci Katadyn Hiker, és az USA-ban gyártott MSR Miniworks ex készülékeknek.
A Miniworks, és a kínai készülék kettõs kerámia szûrõvel rendelkezi, kb. 2000 l akár bivalyúsztató pocsolyából vett vizet tisztít meg a betét cseréje nélkül, míg a Katadyn cserélhetõ patronja üvegszálból készül, amit aktívszénnel kombináltak, ezzel 750 l vizet lehet ihatóvá tenni.
Ha olyan rosszak a viszonyok, akkor az egyébként 99.99999 százalékosan megbízhatóan tisztító készülékek által ihatóvá tett vizet különbözõ tablettákkal, vagy porokkal lehet további tisztításnak kitenni, bár ezek a kezelések inkább csak a víz élvezeti értékét javítják, tehát derítik azt, vagy az ízét teszik élvezhetõbbé.
A Katadyn Micropur Forte vízfertõtlenítõ kapható tablettás kiszerelésben, folyadék vagy akár por formájában is. Na ezek garantáltan elpusztítanak minden baktériumot, vírust és amõbát."
A LifeStraw cuccok közül a Mission és a Community szûr vírust, tehát talán ezekben érdemes gondolkodni. Illetve egy átlagembernek nyilván a Mission, mert a Community 50 literes és 165 000 Ft. A Mission 5 és 12 literes kiszerelésben van, természetesen jelenleg nem elérhetõ Magyarországon...
Ez a kettõ viszont vegyi anyagokat egyáltalán nem szûr. Abban a Flex és a Play tud a legtöbbet, amik kiszûrik a klórt, az organikus vegyi anyagokat, és a nehézfémeket (ólom). Azok viszont nem szûrnek vírust.
De épp most olvasom egy Flex-tesztben, hogy a kettõ kombinálható: "Itt jegyzem meg, hogy a Flex kombinálható a Mission szûrõk vizes zsákjával, így már praktikusabb táborozáskor, vagy több személynek – ráadásul a Mission kiszûri a vírusokat is, míg a Flex nem."
Az 5 literes LifeStraw Mission szerintetek jó beruházás? 44 ezer Ft lenne, ha majd kapható lesz. A tájékoztatás precíz:
Baktériumot, vízi egysejtût, vírust, mikromûanyagot eltávolít. Vegyi anyagot nem. Viszont a Community és a Mission modelleken kívül más LifeStraw nem szûr vírust.
A szûrõkapacitása 18 ezer liter, messze a legmagasabb az összes LifeStraw közül, kivéve az 50 literes Communityt.
A szûrõméret 0,02 mikron, ez csak a Communitynál van még, az összes többi 0,2 mikron.
NSF/ANSI P23, és US FDA 21 CFR elõírásoknak felel meg, de ezekhez úgysem értek.
"FIGYELEM! A Lifestraw vízszûrõk nem távolítják el az olyan vízben oldódó szennyezõdéseket, vegyi anyagokat, mint például az arzén, valamint a sót tengervízbõl. Olyan helyen ne használjuk õket, ahol ismert vegyi szennyezõdés található, illetve tengervízben sem." Én a 4 méter mély ásott kúthoz használnám, vagy ha a vezetékes víz szennyezett, akkor a csaphoz. Nem tudok róla, hogy a kútban lenne vegyi szennyezõdés. Jó pár éve rendszeresen fürdenek benne a rokon gyerekek (kúti slaggal feltöltött medencében).
"A Lifestraw termékek használatát 1 - 60 C között javasolja a gyártó. A fagyás károsíthatja a szûrõmembránt. Ezért a téli hónapokban kirándulás, túrázás során javasoljuk, hogy használat után fújjunk vissza levegõt a vízszûrõbe (Personal, Go, Go2, Steel, Universal, Play esetén), Így a szûrõbetétben rekedt víz túlnyomó részét el tudjuk távolítani." Akkor a Mission modell esetében csak a benti használat javasolt, ha hideg van. De az nem gond, mert a kútból engedett/mert vizet akkor beviszi az ember, bent megmelegszik, és utána meg lehet tisztítani. Vagy akár fel is lehet forralni elõtte a vizet, és aztán a felforralt, visszahûlt vizet áttisztítani. Optimálisan ugyanez lenne az összes LifeStraw modellnél, mert egyik sem használható többé, ha egyszer megfagy.
Ami még szimpatikus, hogy nincs benne mozgó alkatrész, és nem kell hozzá elem.
BPA-mentes, és teljesen vegyszermentes.
A Bushcraft Hungary is ezt ajánlja.
Azért is hajlok a LifeStraw felé, mert a Katadynról nem igazán találok ilyen precíz tájékoztatást. Esetleg vennék még mellé Katadyn Micropur Forte víztisztító tablettát.
A vízszûrõk alkalmazása esetén használnék mechanikus szûrést, akár hálózati, akár önálló rendszerben használnám.
Ezzel szerintem kicsit ki lehet tolni a tisztítandó mennyiséget...
Nézted a Berkey szûrõket? Nagyon jókat lehet róluk hallani.
Szerintem megéri, mert a szûrõ kapacitása és a pórusméret a cég kínálatából a legjobbnak tûnik. Ezzel hosszú idõre biztosíthatod a tiszta vizet. Én évekkel ezelõtt a Family-t vettem meg, ez csak abban különbözik a Mission-tõl, hogy merev falú a tartálya, és van benne egy 80 mikronos elõszûrõ (sajnos már nem kapható ez a típus). Egyébként hol tudod most megvásárolni? Én a tuleloviz.hu-ról rendeltem, még júliusban is vettem egy Play-t, de azóta a honlap eltûnt.
Köszi szépen a megerõsítést!
Egyelõre nem lehet kapni, de majd érkezik a Túlélõvízhez. Nálam mûködik a honlap, és e-mailt is váltottam velük: https://tuleloviz.hu/
Na, most néztem meg õket. Nagyon drágák... 100 ezer Ft a legolcsóbb, a többi bõven 100 fölött. Kettõ darab csereszûrõ 47 ezer. Csak a két Berkey szûrõ drágább, mint maga az 5 literes LifeStraw Mission... Egy kivételével az összes Berkey decemberre elõrendelhetõ, szóval még mehet fel az áruk. Az az egy kivétel a BIG, de még az is drágulhat, mert annak is 30-45 nap a beérkezése.
! A napokban kaptam mailt, hogy újra van LifeStraw Mission, egyelõre korlátozott darabszámban !
https://tuleloviz.hu/LifeStraw_Mission
Nekem most nincs pénzem megvenni, de hátha itt valakit érdekel.
Talán inkább ide passzol mint a Víztisztítók topicba.
A LifeStraw Mission továbbra sem elérhető, sem az 5 literes sem a 12 literes. (A honlap szerint a háború miatt egész Európában hiány van a LifeStraw termékekből.) Viszont én most desztillálón gondolkodom. Ha nincs áram akkor nem használható, viszont SHTF-en kívül a mindennapokban egészséges tiszta vizet biztosít. A prepperkedésnek pedig a mindennapok is a részét képezik, mert ha lenne is SHTF, addig el is kell jutni egészségesen és jó erőben.
Ha pedig valamilyen szintű SHTF esetén csak a víz minőségével van gond valamilyen okból, de van áramellátás, akkor is használható a desztilláló.
Már ha valaki nem ásványi anyag és nyomelem forrásként gondol a vízre.
Kb. 1 kwh lehet 1 liter víz, tehát napi maximum 4 literrel pár ezer forintot rátesz a villanyszámlára. Mindenesetre a fordított ozmózisos rendszer még jóval drágább, és jóval bonyolultabb lenne.
Szia,
Szerintem a desztillalt viz tiszta, de nem egeszseges.
Szoval ha tenyleg ilyet iszol, akkor szerintem sozd meg a megfelelo ertekre (a megfelelo erteket fejbol nem tudom, de nyilvan egeszen kicsi mennyiseg).
A folyadekok probalnak egyenletes ozmotikus nyomasuak lenni, ha a sejtek kozott somentes viz van, akkor a sejteken belul ugy tud csak csokkenni a so ara'nya, hogy tobb viz megy belejuk (a sejtfalon a viz atmegy, a so nem), ettol megduzzadnak a sejtek.
Megfeleloen sok somentes viz jelenlete eseten ez akar halalt is okozhat (nyilvanvaloan ha normalis mennyisegu etelt fogyaszt az ember, akkor ez nem allhat elo, de pl. kanikulaban elofordulhat, hogy tobb litert megiszik az ember ugy, hogy kozben semmit se eszik, ez mar komoly problema forrasa lehet; sot normal viz eseten is problema ugyanez, csak annal kicsit tobb vizet kell fogyasztani ahhoz, hogy gond legyen belole).
En kulon szoktam arra figyelni, hogy ha nyaron (izzadva, rovid ido alatt, ha kozben nem eszek) 2-3 liter vizet megiszok, akkor vagy egyek egy kis sosmogyorot, vagy a kovetkezo liter ne viz legyen, hanem pl. barackle.
Persze ugyanaezt el lehet erni dragabban is. :-)
Bel
Újabb településeken vált szükségessé az ivóvíz forralása a fogyasztáshoz
A lakosság egészségének védelme érdekében a kormányhivatal megelőző intézkedésként elrendelte, hogy Vilonya és Papkeszi településeken kívül az ivóvíz-ellátórendszerhez tartozó valamennyi településen - így Berhidán, Ősiben és Királyszentistvánon - a vezetékes ivóvizet kizárólag forralás után szabad fogyasztani. Az ivóvízhálózat hatóságok által elrendelt teljeskörű fertőtlenítése folyamatosan zajlik, valamint biztosítják, hogy Berhida, Ősi és Királyszentistván gyermekintézményei is folyamatosan biztonságos ivóvízhez jussanak, amelyet lajtos kocsikkal szállítanak a helyszínre.
Az intézkedésre azért van szükség, mert az ivóvízellátórendszerhez tartozó településeken enterális (gyomor-, bélrendszeri) megbetegedések számának növekedését tapasztalták, és a szórványosan előforduló esetek között csütörtök óta újabb betegnél igazolódott a szalmonellafertőzés. A hatóság által végzett vízvizsgálatok szalmonella baktérium jelenlétét mutatták ki az ivóvízhálózat egyes pontjain - írták. Mint írták, a fertőzés általában enyhe tüneteket okozott, például hasmenést vagy gyomorpanaszokat, amelyek jellemzően két-három alatt elmúltak.
A kormányhivatal tájékoztatása szerint az egészségügyi korlátozásokat csak akkor oldják fel, ha az ivóvíz minden szempontból megfelel a biztonsági előírásoknak és fogyasztható.
A vezetékes vizet Vilonya, Papkeszi, Berhida, Ősi és Királyszentistván területén kizárólag forralás után fogyasszák, mivel a baktérium a víz forralásakor elpusztul - figyelmeztetett a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal. (MTI)
Szalmonella? Az kellemes lehet. Kocsi viszi a vizet. De ha nem vinné, esetleg az áram is elmenne, az úgy igencsak kellemetlen helyzetet szülne. Én idén tél előtt biztosan feltöltöm a 6 víztárolóm. 2 hónapra elegendő ivóvíz. A hordókkal nem tökölök most, az asszony járatni akarja a szivattyút ahogy a múlt télen is, és nem akarok megint összevitázni vele. (Amúgy jó drága járatni, meg úgy a vízvezeték-melegítő rendszer is kell vagy 6 hónapig. Olyan 500 dollár/év a kettő. :hogymi: