Hosszabb tárolás előtt én is szoktam fagyasztani,eddig bevált.
Printable View
Teljesen teleraktam a hordót, kevés levegő maradt benne a fedele meg légmentesen zár, lehet azért nem lett baja.
Anno én is gondoltam rá hogy feltöltöm széndioxiddal, de elmaradt. Most van bőven co2-m, a frisset szerintem feltöltöm a biztonság kedvéért.
Sziasztok,
Koszi, nagyon hasznos hozzaszolasok.
Bel
CO2-t palackból nyeritek a művelethez? Hogyan lehet adagolni a gázt?
A CO2 szint jelzésére használt mécsesről ugrott be, hogy akár egy gyertyát is lehetne használni a hordóban lévő O2 nagy részének eltávolítására, egyszerűen lezárni a hordót benne az égő mécsessel, ami elhasználja bent az oxigént amíg ki nem alszik.
Még némi vákuum is keletkezik, ami jobb zárást is biztosít.
A palackos CO2-nél a kicsapódó nedvesség jelenthet problémát, a gáz hirtelen lehűti a levegőt, amiből a kicsapódó nedvesség cseppekben jelenik meg a liszt felszínén, ami meg baktériumoknak nyújthat jó élőhelyet. Kereskedelemben tartósításra nitrogént vagy CO2-vel kevert nitrogén gázt használnak, az egyik ok hogy a CO2 reakcióba lép a tárolt anyag nedvességtartalmával, ami gondolom nem előnyös. Persze ezek csak elméleti szinten jelentenek problémát, az életben nem feltétlenül jelennek meg, de érdemes lehet bedobni pár szilikagéles tasakot vagy inkább CaCl2-t, mert a szilikagél is csak kb 40% RH-ig csökkenti le a páratartalmat.
A gyerya is párásít ha jól emlékszem.
Ezeket már jobb ha nem eszi meg az ember. Bár a banán még így is nagyon finomnak tűnik...
https://www.youtube.com/watch?v=kon91c8u9i4
:)
https://www.youtube.com/watch?v=vLIXnIDboio
Jó módszer,ki fogom próbálni.Nyári melegben ha nincs hűtőszekrény gyors tartósításhoz tökéletes.
A hosszú főzési idő alatt elpusztul a romlásért felelős baktériumok többsége. És mivel az üveg végig zárva van, nem kell a fazékból üvegekbe áttölteni a tartalmat, így nem juthat be baktérium az átpakolás közben.
Ez a vízfürdős főzés a hivatalos vélemények szerint nem biztosít elég magas hőmérsékletet a botulizmusért felelős baktériumok elpusztításához, ahhoz nagy nyomáson kellene főzni, kuktában, 120 fok körül, meghatározott időn keresztül.
A vízfürdős főzés csak arra elég hogy a romlást okozó baktériumokat elpusztítsa, így nem lesz az a jellegzetes romlott szaga és íze a húsnak ami normális esetben eltántorítaná az embert attól hogy romlott húst fogasszon, viszont a botulizmus toxint termelő bacik miatt az étel halálosan mérgező lehet. Normál esetben a bűz jelzi hogy a hús mérgező, vízfürdő után nem feltétlen.
Ez húsra kifejezetten igaz, zöldségekre, savanyúságokra nem annyira.
Amerikában az Amish-ok 3 órás vízfürdős főzéssel tartósítják a húst évtizedek óta, bontás után ráfőznek pár percet ami egyébként a botulin toxint részben lebontja, hivatalos adatokat nem láttam hogy dögölnének miatta az emberek de én is tartok még a kutás hústartósítástól is, biztosabb ha megveszem.
Amúgy jó lenne tudni hogy honnan veszi k a videóban említett 1 éves eltarthatóságot.
Sziasztok,
Lattam mar befottes uvegben kikelo molyt. Tehat nem hogy legmentesen nem zar a befottes uveg, de meg csak annyira se, hogy a moly a peteit ne tudja belerakni.
En ebben latom a legnagyobb kockazatot, vagyis hogy a nem legmentesen lezart uvegbe utolag bekerulhetnek bacilusok, amitol megromolhat.
A masik kockazat lenyeget Yeahno irta: a botulizmus bakterium SPORAJA tuleli a bemutatott hokezelest, majd oxigenmentes kornyezetben konnyen elszaporodhat (121 fokon 3 perc a szabvany), a videon bemutatott modszer a 100 fokot biztos nem lepi at.
Az, hogy a kozvetlenul szaporodaskepes botulizmus bakteriumok elpusztulnak, csak par napig ad vedelmet (ennyi ido alatt a sporak visszavaltanak szaporokepes formara, es utana mar szaporodnak is), ami az 1 evhez kepest elenyeszo.
Bel