Pont valamelyik nap gondolkoztam a mézes dión hogy kéne venni vagy csinálni. A méz korlátlan ideig eláll de a dió az megavasodik ugye. Mennyi ideig marad jó a mézes dió, van már vele tapasztalat?
Printable View
Pont valamelyik nap gondolkoztam a mézes dión hogy kéne venni vagy csinálni. A méz korlátlan ideig eláll de a dió az megavasodik ugye. Mennyi ideig marad jó a mézes dió, van már vele tapasztalat?
Egyenlõre még nincs tapasztalatom (ez az elsõ), de a dió eleve eláll szabad levegõn héjastól 2 évig. A méz savas kémhatású + természetes antibiotikum ezért az avasodást okozó baktériumok nem terjedhetnek benne elvileg. A méz végül is tartósító anyagnak számít, így biztos hogy meghosszabbítja az eltarthatósági idõt. Plusz a méz a diót is átitatja valamelyest ... idõvel.
Egy tipp: minél szárazabb legyen a dió ami a víztartalmát illeti, mert úgy nehezebben romlik meg. Én a tavalyi diót törtem fel ezután egybõl ment az üvegbe és bele a méz azt követõen.
Nem tudom viszont, hogy a méz ki-e zárja a levegõt magából mint pl. az étolaj vagy a zsír, mert akkor még tovább elállhat.
Ha ellepi a diót a méz akkor 3-5 évet ki kellene bírjon, szerintem.
Nem tudom mennyire prepperkedés, de tegnap tüzelõre aprítottam egy ~25 éves, lábon álló tûzfát. A tönköt nem ástam ki, abból elvileg kerti asztal lesz valamikor. Tapasztalatnak nem volt rossz, de már nem vagyok 25 éves, ma meg vagyok halva. Sajog mindenem, fõleg a bal vállam a láncfûrésztõl és a derekam az emelgetéstõl. De megcsináltam!!! :)
Ez is prepperkedés szerintem, mert azt a fát nem az erdõbõl vágják ki és szállítják hozzád, hanem helyben van, te dolgozod fel.
A tûzifa hasogatás és pakolászás/talicskázás nekem is okoz fáradságot, kimerültséget mert nem könnyû munka, de kb 1,5-2 heti kényelmes munkából megvan az éves tüzelõszükséglet.
Nekünk van még pár gyümölcsfa, azok is egyszer vágásérettek lesznek(ha kiszáradnak). A gyümölcsfa pl. ad gyümölcsöt, a metszésbõl tûzifát/venyigét és amikor ki kell vágni akkor még több tûzifát. Ad még árnyékot, madárcsalogató, ökoszisztéma fenntartó tehát jó barátunk ebbõl a szempontból.
Most is van kis izomlázam a seprûnyél vastagságú tûzifák délelõtti pakolásától, de másnapra már se híre se hamva sem lesz, eltûnik mert már hozzászoktam.
Kézifûrésszel is vágtam száraz tûzifát régebben, na az kimerítette a kezem még jobban(mielõtt megkérdeznétek szárazfához való fûrésszel dolgoztam).
,
A fogazata másképp néz ki. Az egyik ahol ugyanúgy néznek ki a fogak(egyformák) (pl szalagfûrész, asztalos munkákhoz fûrészek) az száraz fához való.
A másik amelyiknél szabályos közönkét van egy-egy többitõl különbözõ (dupla)fog, az való a nedves fához ezek általában a nagy keretes fûrészek lapjai.
Mondjuk az utóbbi is alkalmas száraz fa fûrészeléséhez, de nekem jobban bevált a sima(egyforma) fogú változat.
Az elsõ fajta vágja szépen a nedves/zöld fát is, így metszéskor is azt használom.
Leginkább az töltött el büszkeséggel, hogy ami reggel még egy 8-9 méter magas, terebélyes faként állt a kertben, az estére már vízszintesen feldarabolva feküdt.
Végre elpakoltuk a két garázst.
Rá kellett jönnöm, hogy kaján kívül nem nagyon veszek már semmit.Gyerekek, nincs az a helység amit ne lehetne megtömni!
Tököm ki volt.... Pedig látszólag nincs is "sok" cuccom. (mondjuk a jányéknál székelek és azért nekik is van cuccuk)Csak olyat amit tudom hogy tuti használni is fogok. Azért már tudom mik ezek a dolgok.
Évekig nem rakosgatok semmit, mert csak tönkre megy.
Csináltam kutyakonzerv dobozból fõzõt, még nem próbáltam ki.
Még 3db 5l-es üvegbe raktam el vizet a többi közé.
Sok bushcraftot gyakorlok inkább, és beszerzek 2 db függõágyat (az asszonyé a másik).
A környezetem már egész jól felderítettem.