Repbenzin.
Printable View
Repbenzin.
OMV MaxxMotion 95, fémkannában, garázsban tárolva, 1 év után sem volt baja. Általában félévente forgatom.
Gondolom a jelenlegi olcsó üzemanyagból szeretne kicsit nagyobb mennyiséget eltárolni, pár száz literre gondolok, de majd kijavít ha nem így van.
Hozzáteszem ezzel csak igazán nagy tételben van értelme foglalkozni, ha 100Ft-ot drágul a benzin és havi 60 litert használsz el akkor negyedévnyi üzemanyagon nyersz egy havi mennyiséget, cserébe ott lebeg feletted a romlás veszélye és azért a benzin ilyen mennyiségben nem játék, sok veszélyt rejthet. Ez szemléletesebben egy 200 literes fém hordónyi mennyiség.
Egy tanknyi tartalék üzemanyag esetén szerintem nem kell foglalkozni stabilizálással, az autót mindig a kannából tankolod, a kannákat pedig a kútról töltöd meg, így van egy havi friss üzemanyagod pluszban mindig. Ez egy átlag autónál ~60 literes tank esetén 3 darab 20l-es fém kannával, és egy "lopócsõvel" könnyen megoldható. Régebben rotáltam, ma már nem csinálom, de a feltételek adottak hozzá. Ha úgy alakul a dolog akkor gyorsan bevásárolok üzemanyagból az utolsó pillanatban, van benzinkutas ismerõs, megoldom "okosban", az autómban pedig tele tartom folyamatosan a tankot, így az is mindig friss anyaggal van vegyítve és ha menni kell akkor megyek, nem a kút elõtt fogok sorban állni. Nekem egy tank ha óvatos vagyok ~700km-re elegendõ.
Sok helyen azt írják hogy 3 hónapon túl nem jó a benzin, de én a 3 éves benzinnel is süvítek a robogóval. Máshol azt írják hogy 3 hónap után koszos, fura színû, trutyis lesz, de nekem nem tûnik úgy, 3 éves benzin színre, állagra, szagra (ízét nem tudom lol :haha: ) teljesen ugyanolyan mint a friss. Nem lehet hogy attól függ hogy miben tárolják, milyen hõmérsékleten, mûanyagban vagy fémben, éri-e oxigén és ha igen akkor mennyi, stb? Szerintem biztosan befolyásolja az is a romlandóságot. :)
A benzin ugy "romlik" meg, hogy a benne levo vegyi anyagok hosszabb ido utan veszitenek az eredetileg kitalalt kepesegeikbol, es tonkre teszik az uj autok uzemanyag ellato rendszer alkatreszeit. Meg a regebbi "romlott" benzinnel nem tudjak a modern autok a kornyezet vedelmi eloirasokat teljesiteni, ezert kipufogo gaz ellenorzo rendszer hulyeseget mer, azt dolgozza fel a computer es feljon a check engine lampa. Rosszabb esetben a motor illetve a katalizator vedelme miatt letilthat a motor vezerlo. Ha valakinek van egy oreg karburatoros autoja, mechanikus benzin pumpaval annak az 5-6 eves benzin sem nagyon arthat. Tulelo a te robogod egy nagyon egyszeru szerkezet, nincs computer, nincs katalizator, nincs semmi benne. Megkockaztatom, hogy egy jo eros Whiskyvel is elmenne :haha:
Nincs semmi problémám, csak érdekelt, ki mivel probalkozott. Érdekes ez a téma :)
A benne lévõ ethanol különválik és egy ragacsos trutymó lesz. A karbi fúvókáit meg jól eltömi (az innyektor sem szereti). Most, hogy megemelték az ethanol szintet ez a helyzet még romlott is. Vagy rendszeresen rázogatod a kannáidat, vagy ethanol nélküli benzint veszel (pl. Repbenzin)
Az üzemanyag ethanol tartalmát a kúton kötelesek jelölni, ez az az E5 (5%) vagy E10 (10%)
Nem tudom, ez-e a megfelelõ topik, újat nem akarok létrehozni. Csak egy cikk: ÍGY MENEKÜLJ KI EGY SÜLLYEDÕ AUTÓBÓL
https://divany.hu/lajfhekk/2020/05/2..._campaign=link
A cikk szerintem egy szobaszakértõ írása. Nem találok benne semmi hibát. Csak kiegészíteni valót.
Az esetek nagy részében az elektromos ablaknyitók a víz alatt is mûködnek egy darabig. Minél kevésbé fejlett rendszerek, annál tovább.
Valamikor, régen az Autó Motor újság csinált ilyen tesztet 1980-90 körül kaszkadõrökkel, búvár biztosítással. Medencébe hajtottak autóval. Talán kerek lámpás Lada volt. Az autó csukott ablakkal sokáig úszott. A leeresztett ablak a süllyedés végét felgyorsította. Az ajtók a víznyomás miatt nyithatatlanok voltak.A mechanikus nyitású ablakokat simán le lehetett ereszteni. És amire még emlékszem, hogy a tetõ alatt jelentõs mennyiségû levegõ szorult meg.