Konzerv-, rizs-, tészta- stb. receptek SHTF esetére
Nyilván érintve volt már a téma egy csomó topikban, de kifejezetten csak a tartós élelmiszertartalék hasznosítására vonatkozó témát nem találtam (lehet, figyelmetlen voltam).
KÉPZELT ALAP KIINDULÁSI HELYZET: beütött az SHTF-helyzet, és néhány hónapig kizárólag a vésztartaléknak felhalmozott készleteidre támaszkodhatsz az erõddé vált lakásodban vagy a BOL-ban. Nincsenek szolgáltatások, biztonságos mozgás, üzletek, áru, csak ami otthon van, esetleg a kertben, vagy a BOL közvetlen környezetében (pl. szezonban csalán, turbolya, némi gomba, gyümölcs, bogyó stb., de ezekre nem lehet hosszabb távon számítani). Haszonállat, friss hús, tojás, tej szintén nincs, vadászni pedig esélytelen, mert elfogytak/elmenekültek a vadak a környékrõl, esetleg rovarok/csigák/férgek állnak még rendelkezésre, többnyire korlátozott mennyiségben.
AMI VAN: 2-3-6 hónapra elegendõ rizs, tészta, száraz hüvelyesek, étolaj, különbözõ fémdobozos konzervek (húskészítmények, halak, zöldségek, gyümölcsök), szószok, fûszerek, só, cukor, méz, ecet, szesz, csokoládé, kávé stb.
Lehetne még több nagyon sokáig ehetõ alapanyagot találni, most ennyi jutott eszembe. A liszt és a zsír pl. nem tartható
el nagyon sokáig, azért nem említem, esetleg a búza, ha megoldott a házi õrlése.
Van még: fatüzelésû tûzhely (sparhelt/hobókályha/grillsütõ/sütõgödör stb.), sok tûzifa, megfelelõ edények, és elegendõ VÍZ.
Szóval: pl. ma fõtt tészta volt a menü összekeverve egy melegített tonhalkonzervvel, megszórva turbolyával és csalánnal, mert épp tavasz van. Holnap mi legyen? Pl. paradicsomos babkonzerv összerottyantva vagdalthús-konzervvel? Vagy melegszendvicskrém-konzerves fõtt rizs? Paradicsomsûrítményes fõtt száraz lencse?
Ha van kedvetek hozzá, ilyen recepteket lehetne kitalálni és kipróbálni, megosztani.