Amikor néhány éve beleszagoltam a bushcraftba és fórumaiba meglepõdve láttam, hogy sokan elkészítik saját eszközeiket, baltákat, késeket. Ott elhatároztam, hogy én is gyártok magamnak egy használható pengét, amit fillérekbõl kihozok, mégis vállalhatóan néz ki..
Az elsõ kérdés a forma, és a stílus kiválasztása volt ami meglehetõsen könnyen ment. A sablont egy nekem tetszõ késrõl vettem le, melyet kinyomtattam a netrõl, és arányait szemmérték alapján próbáltam átvinni a munkadarabra.
Aztán a kritikus kérdés az anyag kérdése... macerás dolog. Szar anyagból akár el se kezd, mert akkor a szerszámod használhatatlan lessz és ugye nem levélnehezéknek akarod használni. A jó anyag drága mint a bûn, és házilag csak lágyítással munkálható meg, az pedig edzést von maga után, ami külön mûvészet..hagyjuk, vagy fizesd ki..én nem tettem.
Azt csináltam, hogy kerestem egy alternatív megoldást ami egy amúgy is vágásra és darabolásra kialakított szerszám , egy húsbárd átalakítása volt.
Rozsdamentes acél, 4 mm-es pengevastagság, és elég felület, hogy kialakíthasd belõle a pengét. Azon kívül markolattal is rendelkezik, amin lehet alakítgatni. Találtam is egy 1 eurós boltot, ahol kemény 2800 ft-ért hozzájutottam az alapanyaghoz.
Kell 1 mûhely: ahol lehet zajongani, satupad, meg satu
Aztán meg szerszámok: sarokcsiszoló alias flex, kalapács, fémreszelõk, csiszoló gép, lehetõleg korongos és szallagos kivitelben egyaránt, 1-2 fogó, a markolathoz fareszelõk.
Szerencsére ez megvolt, de nem árt a tudás sem mert a sarokcsiszolóval ujjat is lehet vágni, nem csak fémet..
Készítés:
Sablonról berajzolod, aztán körbevágod flexel. Közben hûtöd a pengét, mert túlmelegedéskor kilágyul a gyári edzés.
Aztán sok csiszolás a végleges formáért, hûtés itt is kötelezõ. Majd reszelõvel a végsõkig alakítgatni.
Ha a forma megvan jöhet rá az élszallag. Na ez nem egyszerû..kell az a jóféle csiszológép hozzá, és a tudás, hogy hogyan is kell végighúzni a pengét..ez a netrõl tanulható, legalábbis én csak onnan tudtam
Aztán a végén felpolíroztam koronggal és pasztával.
Alakítottam a markolatot, amit késõbb kicseréltem.
Élezés, és kész is.
1 nap kemény melóval megvolt.
Majd rakok fal néhány képet, hátha megjön hozzá a kedvetek.
Sok sikert
a kiinduló bárd:
Csatolmány 127
a kés még eredeti markolattal
Csatolmány 128
a kész penge--agyar
Csatolmány 129