-
Viztisztitó házilag
Üdv!
Nem rég olvastam az aktiv szenes viz tisztitásrol. Elég egyszerü. Az aktiv szenet elkeverki vizel összerázák párszor és leszürik. Elvileg csodákra képes.
Én is szeretnék megprobálkozni aktiv szenet csinálni. Valami magyar blogon olvastam leirát amit most nem találok de a lényegét leirom. Elvileg keményfát légmentes helyen mondjuk egy festékes dobozban el kell szenesiteni. A szént utána kálcium klorid vizes oldatával kell kezelni. Kálcium kloridot legkönnyebben Mészböl és sosavbol készithetünk. Ca(OH)2+2HCl=CaCl2+2H2O Elvileg Tojáshéjal is müködnie kell. Legjobb tudomásom szerint viszonylag tiszta kálcium karbonát. Ami sosavval reagátatva szintén kálcium kloridot és szénsavat eredményezne ami aztán tovább bomlik vizre és szén dioxidra. Elvileg kész az aktiv szenünk amit már csak örölni kell.
Erre egy kávé daráló szerintem tökéletes. Hatékonyság növelése érdekében golyosmalommal is lehet szépen örölni. Akár olyan finomságura hogy ujal nem lehet kitapintani a szemcseméretét! :)
Az aktiv szénpor elvileg csodaszer. Olyan dolgokat olvastam rola hogy egy fél patikát helyettesithet. Tehát egy fél literes PET palacknyit érdemes lenne a BOB ban eltárolni. Fogat mosni jó mérgezésre, viztisztitásra, méregtelenités, hasmenés.
Egyéb ötletek házilagos viztisztitásra?
-
A szént utána kálcium klorid vizes oldatával kell kezelni.
Minek ?
-
-
A szénböl kimossa azokat a dolgokat amik eltömitik a polusokat megnövelve a felületét. Minnél nagyobb felülete van a szének annál jobbak a megkötö tulajdonságai. Cink klorid vagy tömény kénsav is megfelel.
-
Elvileg mûködik, gyakorlatban nem, a baktériumok vígan szaladgálnak át az aktív szénen is, vegyianyagokat viszont megköthet.
Házilag 10 percig forraljuk a vizet, az csíramentessé teszi.
Fertõtleníthetõ még klórvegyületekkel, csak kellemetlen ízû lesz.
Tárolni tiszta vizet ezüstérmével érdemes, csíramentesen tartja (de nem tisztítja!)
-
Szia szerintem Don't Panic Túlélni a természetben c. blogján olvastad.
-
-
úgy hallottam hogy a szagelszívókban lévõ aktív szenes szürõ is használható. ki kéne próbálni mert azt olcsón vehetsz
-
-
Elsõ teszt megvolt. Bolti faszént kálcium kloridos átmosás nélkül golyósmalomba ledarálva használtam. Egy hordó levágott aljában összegyûlt esõvizet próbáltam megtisztítani. Kutya is abból szokott inni tehát olyan rossz nem lehet. Elég érdekes íze volt. Fél litert tisztítottam meg. Meg is ittam, egyenlõre nem tapasztalok semmi. Túl finom szénport használtam (ujjak közt nem lehetett kitapintani a szemcseméretet) és többször át kellet szûrjem mire elfogadható kinézete lett. De még így is szürke volt a széntõl.