Bár már tele van minden város modern edzõtermekkel, szabadtéri tornapályákkal, nem mindenkinek van kedve/ideje ilyen helyekre járni.
Otthon is sok jó dolgot lehet csinálni erõsítés céljából elég pl egy-két szék tolódzkodni, és egy vízszintes rúd a magasban húzódzkodni.
Én a múltkorában vettem az egyik sportáruházban egy ajtófélfa közé beszerelhetõ húzódzkodó rudat, kb 3000 forint volt és már egy éve bírja, az ajtót sem cseszte szét, de azért érdemes olyan helyen használni, ahol mondjuk nem gáz ha kicsit lekopna a festék az ajtófélfáról, én a garázs ajtóra szoktam felrakni. Persze vannak komolyabb, többfogású keretek is, de ezeket fel kell fúrni. A legegyszerûbb pedig ugye a vastag karó, az ingyen van ;)
Ha már van egy ilyenünk, a CrossFit nevû edzésrendszer nagyon sok gyakorlatát ki tudjuk próbálni, aki nem tudja mi az CrossFit, érdemes utánanézni, kõkemény erõnléti edzés, az USA-ban nagyon népszerû, a tengerészgyalogosok kiképzéséhez is használják, és variálhatóságának köszönhetõen elég naponta akár 10 perc is rá, hogy kiköpjük a tüdõnket :D Ugyan így kipróbálhatjuk a most nagyon népszerû Barstarrz féle minimalista edzéseket, amik nagyon hatásosak.
A másik egyszerû és jó otthoni gyakorlat a "sledgehammer workout" típusú edzés, fõleg küzdõsportolók használják, egy nehéz kalapáccsal kell egy traktor, vagy valamilyen nagyobb gumit csépelni. Anno mi is sokat csináltuk box edzésen. Akinek nincs ilyen kalapácsa vagy traktorgumija, annak elég egy nagy fejsze is, én egy kb 2,5 kg-os hasítófejszével csinálok ilyen típusú gyakorlatokat, két naponta 500 csapás fej fölött mintha fát vágnék, és oldalirányba. Nagyon jól erõsíti a hát-váll-kar izmait, valamint a derekat, ezért érdemes nagyon jól bemelegíteni fõleg a csípõnket az edzés elõtt.
Egyébként az Art of Manliness oldalán a Health & Sports részlegnél rengeteg érdekes és jó dolog van, érdemes nézelõdni.
Ti tudtok még valamilyen jó otthon végezhetõ edzésmódszert?