A világ egyre inkább a digitális pénz (bankkártya, mobiltelefonos fizetés, Bitcoin, stb.) felé halad.
Mi a véleményetek errõl? Hogyan befolyásolja ez a mindennapjaitokat? (Miként) Készültök a készpénz nélküli világra?
Printable View
A világ egyre inkább a digitális pénz (bankkártya, mobiltelefonos fizetés, Bitcoin, stb.) felé halad.
Mi a véleményetek errõl? Hogyan befolyásolja ez a mindennapjaitokat? (Miként) Készültök a készpénz nélküli világra?
Ezzel lehet elérni a totális kontrollt az emberek felett.
Ha rendszeren kívüli vagy csak egy kattintás, és nincs "pénzed", senkivé válsz. Szóval ez baromi veszélyes irány - szerintem.
Én is egyetértek. Ráadásul olyan totális kontrollt jelent, hogy még azt is pontosan tudják rólad, mibõl mennyit fogyasztasz, mikor hol tartózkodsz, hol ebédelsz, ki a fogorvosod, milyen mosószerrel mosol, milyen borotvapengét használsz, stb.
Nyilván lesznek olyan érdekek, amik szeretnék ezeket az információkat magukról korlátozni. Erre új bûnözõi "iparág" fog kialakulni, vagyis újszerû maffia jelenik majd meg az életünkben. Viszont a különbözõ titkosszolgálatok is új helyzetbe kerülnek majd. Pl. ha nem akarják, hogy elmenj a Balatonra, egyszerûen nem tudsz majd megtankolni, mert a kártyád átmenetileg nem kapcsolható a bankodra és illedelmesen tájékoztatnak, hogy 3 nap múlva próbáld meg újra.:)
A jelen gazdasági helyzetben gyakorlatilag nem lesz olyan, hogy készpénzmentes világ.
Amíg bárhol van valaki, aki elfogadja, addig mindig is lesz fizikai bankó, vagy annak valamely kézzelfogható megfelelõje.
A bankkártyás fizetésnek van elõnye, hátránya, ráadásul ez személyenként változhat. Sõt, adott helyzetben is változhat, annyiféle változó lehetséges.
Én pl. vásárlásnál úgy szoktam, hogy mindig viszek magammal kp-t, de kártyával fizetek. Ha bármi gond van (eddig egyetlen egyszer volt gond, bedöglött a kártyaolvasó termináljuk), egyszerûen fizetek papírral.
A szó szerinti digitális pénzek (bitcoin és társai) viszont pont a kontrollt akadályozzák meg a decentralizálással. Hiszen nem lehet elvenni egy kattintással, mert nincs hová kattintani, ugyanis a rendszer szétszórva létezik az ÖSSZES felhasználójánál. Kizárólag az árfolyamot lehet manipulálni, de a "rendes" pénzekhez képest sokkal kevésbé, ugyanis nem lehet felvásárlással csökkenteni vagy eladással növelni a "készletet", illetve lehet, csak akkor a skála, hogy gyakorlatilag lehetetlen.
Ráadásul a hagyományos pénzrendszereket fenyegetõ veszélyek (infláció, embargó, stb.) egyszerûen nem mûködnek.
Havi kb....Idézet:
hogy még azt is pontosan tudják rólad, mibõl mennyit fogyasztasz, mikor hol tartózkodsz, hol ebédelsz, ki a fogorvosod, milyen mosószerrel mosol, milyen borotvapengét használsz, stb.
-30 lityi gázolaj
-2 karton tej
-8 csomag elõre kaja
-10 kutya konzerv,1 kiló szárított hús,6 csomag lapocska
-mosópor hedensoldesz,amodent,vilkinzon,arcszesz,szappan
-kenyér 12 kg+kifli+zsömje
-kóbász 2 kiló+szalonna+májkrém és virsli..
-mekis kaja 5cör+pizza
-energi ital és sör 4-5 liter
-fodrász.kutya kozmetika
-rezsi
-gyogyószerek
-etetõ kaja,csonti,pióca...
-....
Könyörgöm mi ebben a titkos? :confused:
Nálunk a papírpénz már nem divat, de nekem ezzel semmi gondom. Kezdjük azzal, hogy ha van jó kártyád, akkor 1%-ot visszakapsz ha használod. Nekünk ez olyan havi 7-8 dollár. Ingyenpénz, mindig jó.
A másik hogy nyomon következõ a pénzmozgás. Az adóhivatal követheti, nekem az nem gond. Az egyetlen ami történhet, hogy látják hogy nincs sok pénzünk. Ugyanakkor az üzletemet igencsak megkönnyíti és átláthatóvá teszi. Adófizetésnél jó az ha minden világos és látom hogy mit mikor mennyiért vettem.
Havonta rendelünk a Walmart-ból 1x. Kártyával, mert máshogy nem is lehetne. Kínából se tudnék készpénzzel rendelni.
Ha a készpénzt viszi egy tolvaj akkor vége van. Ha hitelkártyát, akkor az azonnal letiltható. Tehát a bûnözést is visszaszorítja. Nálunk a házban összesen 3 dollár van most.
Ma kaptam meg az új kártyámat is. Ezentúl nem kell majd bankba mászkálni, elég lesz elvinni a csekkjeimet az automatához, beteszem a kártyát, beteszem a csekkeket és megy a számlára minden.
A készpénz helyett az ezüst valószínûleg jobb. Abból van itthon az a 20 amit régen vettem. Igaz, nem egy nagy vagyon, 300 dollár? Betörni azért se lenne érdemes. :)
Nagyot tévedsz. Megyünk a kp nélküli világba. Ha nem nyomtatnak, hiába fogadná el bárki. Most már lefedett a világ nagy része internettel, a kütyü hozzá fillérekbe kerül. (lehet drágán adják, de szinte ingyen van) A sarki virágárus lánynál is lehet egy kütyü amivel fogadja a lóvét. A Marinéni nem fogja tudni eladni a tojást feketén, legfeljebb elcseréli páleszre. 10 tojás egy feles barackpálinka. Egy csomag hagyma 2 szál cigi. Izé jut eszembe a cigi fogja helyettesíteni a pénzt mint a kóterban. Az, hogy mit veszel mire költessz leszarják amíg az adót le tudja vonni belõlle, és amíg tõle veszed a cuccaid. A cigis csereberét nagyon nem fogják szeretni.
Az "alternatív" krypto pénzek (Bitcoin, Ethereum, Ripple, stb.) valóban érdekes irányvonal, de ezt az állam nem fogja támogatni, sõt, biztos vagyok benne, hogy hamarosan üldözni is fogják õket éppen az anonimitás, a P2P fizetés miatt. E felett nincs kontrolljuk, ez nekik nem jó. Nekünk sem, mert ha lekapcsolja a netet, vagy célirányos portokat korlátoz, hogy ne tudd használni akkor lehet pislogni. Én nem érzem szükségét, de nyilván megvan a felhasználói köre ennek is, a hagymás világban nyilván ez jelenti a szükséges szabadságot és anonimitást is, de ugye ilyenekhez csak keveseknek van köze.
...hát igen!Sokan kicsit(nagyon)túlértékelik a saját fontosságukat.Idézet:
Az, hogy mit veszel mire költessz leszarják
Nem tudom,hogy a paranoia egy enyhe formája e ,hogy "biztos megfigyelnek,összeírnak,letárolnak..."
Nem csak a vásárlásban,de a térfigyelõ kameráknál,gps-es kocsiknál is megfigyeltem már ezt.
Szerintem amíg valaki nem huncutkodik,valóban mindenki lexarja ki-mit csinál....oly annyira,hogy az emberek kínjukban, szánt szándékkal tolják a világ szeme elé,hogy mit vettem,mit csinálok,hol vagyok, ki a fogorvosom,mit eszek......jutyub,fészbuk,twitter,fórumok...;)
De ez a téma is egyenlõre csak egy konteó...szó nincsen ,hogy belátható idõn belül kivonnák a készpénzt a forgalomból.
Semmi. Ebbõl kapásból látni, hogy egyedül élsz, szeretsz horgászni és idõnként iszol is néhány sört.
Ez senkit nem érdekel, amíg nem vagy valamilyen szempontból fontos ember. Mihelyst az leszel, már felhasználható ellened.
Képzeld el, ha pl. Orbán Viktorról leírnák, mennyi páleszt vett az utóbbi öt évben, mennyi sört, milyen ciklusokkal, stb. Utána menne a duma, hogy Magyarország miniszterelnöke alkoholista, új választást kell kiírni és minden egyéb. (Mert uigye az nem lényeg, ki itta meg és hányan ezt a mennyiséget.)
Sajnos az információk kellõ rosszindulattal hihetetlen hitelrontásra alkalmasak. Az én életemben is elõfordult már olyan, amit el sem tudtam volna képzelni.
Még bíróságra is kerültem, igaz, csak tanúként a végén. De lényeg az, hogy rendõrség, bíróság. A többi kit érdekel utána? Az, hogy tiszta voltam? Számít? Ezzel az ügylettel úgy elbaszták a renomémat, hogy a veszteségem legalább 10 millióban kalkulálható. Még szerencse, hogy az idegrendszerem jó:) Az erkölcsi gyõzelmemmel meg vastagon kitörölhetem a seggem.
Remélem, sikerült meggyõznöm téged.
Persze,nyilvánvaló.Idézet:
Remélem, sikerült meggyõznöm téged.
Nemrég néztem meg a Kör címû filmet.Érdekes csavar volt a végén..."hogy akkor most legyenek átlátszók a megfigyelõk is...":eek:
Az a gond ezekkel a globális nagy dolgokkal,hogy semmiféle beleszólásunk nincsen.A kp.nélküli világba sem,a chip beültetésbe sem,sem semmi másba.
Mi kisemberek csak alkalmazkodni tudunk és túlélni nap.mint nap.
Nem mi döntünk a minimálbérrõl,a banki kamatokról...semmirõl.
Persze lehet ágálni ellene+meg felírni,"hogy nem tetszik"...atrocitás nem ér érte senkit,mert valójában semmit nem is ér a véleményünk.
...az,hogy valaki kilép a társadalomból?......az egy vicc!...mondjuk én nem próbálnám ki,de aki akarja megteheti...próbálja meg...sok sikert.
Tehát oszthatjuk az észt ...ebben a témában is...sõt késhegyre menõ vitákat lehet folytatni...de úgyis úgy lesz...ahogy lesz!
Majd alkalmazkodunk!
Én most vettem észre hogy a bankomnál olyat is lehet hogy lefényképezek egy csekket és a pénz megy is a számlámra. Ez így elég szuper, még ma kipróbálom, mert 7 csekkem van itthon. :) Ebbõl a nagytestvér majd látja hogy mennyire sz.rér-húgyér dolgozom. :haha:
Jelen helyzetben a kilép a társadalomból azt jelenti, hogy ügyeskedik és a társadalom hátán viszonylag jól megél. Pld a filléres cuccokért nem kell dolgoznia napokat verejtékesen, hanem megveszi a bótban. Nem kell napokat gyalogolnia a vásárba, a társadalom odaviszi neki szinte helybe. Úgymond ingyenes a rendõrség, meg sok más is nem fizet adót ha elcserél egy jerkét egy bödön mézre. Persze így könnyû kiválni a társadalomból, én is szeretnék. :D az alkalomra várok, talán eljön talán nem.
Szia,
Szamomra nem az egyetlen, de fontos szempont volt a szigettel kapcsolatban, hogy betiltottak a keszpenzes fizetest par eve (azota meg se nezem a reszletes programlistajukat).
Bel
Nem tévedek :) A jelen gazdasági helyzetrõl írtam. A nyomtatás meg olyan, hogy nagyon-nagyon sokára fog eltûnni. Ha nem lesz ft, lesz dollár, meg euró. Gyakorlatilag a fél világon "hivatalos" fizetõeszköznek számít mindkettõ, még ha igazából nem is az.
Amíg a papírnak biztosítják a hátteret akármelyik jelentõs gazdaságban, addig a papír létezni fog. Márpedig a hátteret biztosítani fogják, ugyanis akkora feketegazdaság épült a készpénzre (beleépülve a felsõbb körökkel), hogy nem vágják ki maguk alatt a fát.
Mint az egyik filmben, ahol feltették a kérdést: "Tudod, hogy számolja a kartell a pénzét? Lemérik a kamionokat."
Elõbb-utóbb eljön a kp-mentes világ, de szerintem az nem a mi életünkben lesz.
Az ausztrál kormány nanochipekkel követné a 100 dolláros bankjegyeket - szigorúan az állampolgárok érdekében.
Én sehogy sem készülök kp nélküli világra.
Eccer ne legyen áram oszt baszhatom a kiló kenyeret..
Nemrég 3 nap nem volt a melóhelyen net! Nem áram csak inernet! MEGÁLLT az élet! Utána meg sok meló,hogy minden rendben legyen megint
Persze tárolgassam felhõbe az infót meg digitális píz..... A biztosíték attól még kiég és ennyi.....
Jobb szeretem fizikálisan érezni/látni a matekot a zsebbe és nem csak tudni, hogy van.
Az elmúlt pár napban történt valami más is. Míg azzal volt tele minden sajtó és média hogy Trump nem határolódott el elég gyorsan egy tüntetéstõl, a háttérben közben volt egy megegyezés arról hogy a kormány nekimegy a Bitcoinnak és egyébe hasonló online fizetõeszközöknek. Persze a t-izmus elleni harc nevében. Ugyanakkor érdekes mert a hírekben még soha nem hallottam olyat hogy t-isták Bitcoinnal fizettek volna egymásnak. Egyszerûbben szólva megint biztonságra hivatkozva akarnak tönkretenni olyan dolgokat amit a senkinek nem ártó polgárok használnak.
A hírekbe nem kerül be, mert a hírkészítõk hülyének nézik a hírnézõket (talán nem is teljesen alaptalanul), és egy hülyének a digitális péz olyan, mintha azt mondanánk, hogy a mobiltelefon varázslattal mûködik.
De a bitcoint használja a nagyban mûködõ feketegazdaság komoly része. A tenoristák is.
Tulajdonképpen itt Mo-n eladhatsz bitcoinért bármit, de szó szerint bármit, nincs számla, nincs áfa, semmi. Aztán a bevallásodba beleírod az árfolyamnyereséget (vagy minek hívják most) x összegben, befizeted az adót, és gyakorlatilag tisztára van mosva a lé, teljesen törvényesen.
Persze, jó, hasznos, mûködik. Viszont a politikusok és az óriásvállalatok kicsinálhatják ha akarják.
A Google-bejelentés óta töretlenül gyengül a bitcoin árfolyama
"Azóta, hogy a Google szerdán bejelentette, hogy júniustól betiltja az összes kriptovaluta és az azokkal való kereskedési opciók reklámozását, a legkeresettebb kriptovaluta, a bitcoin árfolyama szinte töretlenül gyengül.
A Google a szerdai bejelentéssel csatlakozott a Facebook januári hasonló döntéséhez. A szakértõk szerint a korlátozások nem befolyásolják érdemben a két cég reklámbevételeit.
A bitcoin árfolyama szerdán még 9313 dolláron is állt. Vasárnap, röviddel 14 óra 30 után 7620 dolláron jegyezték. A bitcoin december közepén rekordszinten, 19 666 dolláron is állt." (MTI)
Ha így halad a helyzet, akkor meghal az egész és nem kripto-valuta lesz hanem kripta-valuta. :hogymi:
Érdemes az idõtávot is nézni, hirdetésekben kb az elmúlt 1-2 évben szerepeltek a kriptók, aztán léteznek 2009 óta. Tehát az élettartamuk 80%-ában nem voltak reklámozva, és a bitcoin pl. ez alatt az idõ alatt növekedett 0,02 usd/btc árfolyamról 1000 usd körülire, ami 2.000.000% növekedés, ehhez képest a mostani 10-15% körüli esés egy légysz.r a falon.
Annyi biztos hogy a Forinthoz, dollárhoz, vagy akármi máshoz képest még mindig a csillagos égben van. :)
Jön a következõ csapás, a Twitter is letiltja az összes crypto-valuta reklámot.
http://truthinmedia.com/twitter-bann...ocurrency-ads/
Most jól megzuhan a kriptók árfolyama, ilyenkor érdemes venni.
Én a litecoint javaslom, btc-egyenértéken nagyon-nagyon olcsó. Technikai alapon a bitcoin árfolyamának a negyedét kellene érnie, azaz 2000 dollárt. Ehelyett 150 usd. Azaz csak a technológiai alapok miatt benne van egy 10-15-szörös emelkedés. Ha a bitcoin megindul felfelé, az megintcsak felhúzza a többit.
Az ethereum is jó vétel, az eddigi csúcsa 1400 volt, most 600.
Hozzáértõbbeknek dash (full anonim, míg a btc a híresztelésekkel ellentétben nem), iota (nem blokklánc, hanem tangle alapú, amely ugyanazt tudja gyorsabban, olcsóbban, biztonságosabban), neo (az egymilliárd lakosú kínai gazdaság saját fejlesztésû platformja, azaz nem csak coin, hanem komplett rendszer).
Ilyen célra érdemes egy havi fix, kis összeget eltenni, mondjuk 5-10k forintot. Ennyit meg lehet nyesni a kávé-cigi-szesz-csoki-cuki büdzsébõl is akár. Értelme nincs az árfolyamokat figyelgetni, úgy kell felfogni, mint mondjuk egy nyugdíjbiztosítást, amit megkötsz 10-20 évre.
Annyiban érdemes követni a fejleményeket, hogy ha a nagy összeomlás közeledik, ki lehessen szállni.
A kriptovalutáknál a türelem a legfontosabb. Ismerõsünk benne van a bizniszben, neki egy év kellett mire visszajött a befektetett pénz. Most van nullában. Ha egyszer megengedi, csinálok majd képet, hátul a sufniban tartja a gépparkot, a dédmamától örökölt konyhaasztalokon. Egy klasszikus ólajtó van az épületen, lakattal leláncolva. Kívülrõl azt gondolná az ember h max pár rozsdás szerszám van ott. Újrahasznosításból jeles.
Aki kriptóban gondolkodik, annak lassan érdemes bevásárolnia, úgy néz ki, hogy jön az emelkedés.
A héten rakom össze én is a "portfóliót", mert igencsak bizakodó vagyok :D
"A japán pénzügyi felügyelet (FSA) szigorú előírásai ellenére ismét hatalmas összeget, mintegy 6,7 milliárd jen (16,5 milliárd forint) értékben loptak el kriptodevizát egy japán váltóból számítógépes kalózok – közölte csütörtökön a váltót üzemeltető vállalat. Az oszakai székhelyű Tech Burea közleményében arról tájékoztatott, hogy a felfüggesztette a váltó működését, miután a múlt pénteken több fajta kriptodevizát – a többi között bitcoint és monacoint – loptak el nagy mennyiségben két óra leforgása alatt. A váltó hétfőn észlelte a rendellenességet a számítógépes rendszer működésében, és rá egy napra derített fényt a lopásra.
A japán rendőrség szerint az idei év első hat hónapjában 158 hasonló hekkertámadást történt, számuk megháromszorozódott az előző év hasonló időszakához képest. Míg a tavalyi év első felében 115 millió jennek (282 millió forint) megfelelő digitális pénzt loptak el, az idei évben ez az összeg 60,5 milliárd jenre (150 milliárd forint) rúgott, jórészt a Coincheknél történt hatalmas lopás miatt." (MTI)
A Coincheck egy harmadosztályú tõzsde, nem véletlenül, és elég ramatyul összerakott rendszerrel. A 16 milliárd huf lopás nem is számít nagynak ilyen téren amúgy. Persze ez nem mentség, de a három világvezetõ tõzsdérõl még nem loptak semmit, mondjuk mindháromnál dollármilliós büdzsé van csak a rendszerbiztonságra.
Másrészrõl no1 szabály a kriptóvilágban, hogy ha hosszú távra tervezel, vagy nagyban (kinek mi a nagy persze) játszol, NE tartsd a pénzed tõzsdén, mert bármilyen jók is a programozók, nincs feltörhetetlen rendszer. Megfontolandó amúgy...
A jobb tõzsdék pl csak az eszközállomány 2%-át teszik online elérhetõvé, ez elegendõ a napi forgalom fedezésére, valamint erre van biztosításuk is.
Hasznos infó!
Amúgy ezek a lopásos hírek szinte mindig furák nekem...
Míg az információ hasznos, mert növelhetné az emberek tudatosságát a nagyobb biztonság érdekében, a tálalás borzalmas, és csak úgy süt az elrettentõ szándék.
Hírérték. A múltkor olvastam egy cikket, hogy a létrehozása óta a bitcoint már 300! nemzetközi, milliós olvasottságú sajtócikkben temették el, hogy ennyi, vége, kifújt. Aztán még mindig itt van, és lassan egész kormányok meg multicégek állnak át blokkláncos megoldásokra a közigazgatásban, oktatásban, kereskedelemben. De persze a tömegmédia az a tömegnek szól, az õ értelmi szintjüket kell elérni.
A cenzúra topicból:
A helyzet az, hogy egyre több országban tiltják le a bankok. Kanadában, Jordániában, Indiában és Tájföldön is. Vietnámban legális ha van, de illegális fizetni vele. 15 országban már teljesen illegális. És ez csak a kezdet, most indult be a dolog.
Emellett a bányászatot is tiltják egyre több helyen, mobil-appok tiltva, Apple-n és Google-n is. Steam-en szintén tiltólistára kerültek.
Tavaly év végén kezdődött sok helyen, de nagy részük 2018-as tiltás. Láthatóan ez a folyamat fel fog gyorsulni.
Facebook, Twitter, Google még a Cripto reklámokat is letiltották.
Sőt, olyat is olvastam pár hónapja, hogy crypto kiszolgálók világnézet miatt tiltottak le felhasználókat. Tehát pont ugyanazt történt mint PayPal-nál, hitelkártya-szolgáltatóknál, stb.
A kriptó és a kriptopénz az egy bazinagy ágazat lett mára. Igen, vannak vadhajtások, ahogy vannak a világ összes más üzletágában is.
A tiltás egy kontraszelektív dolog, nem véletlen, hogy fõleg a kevesebb értelemmel rendelkezõ országok teszik. Kanada nem, hogy tilt, de elkezdte a bányászokat magához édesgetni, mivel van olcsó energiája, és szeretne cserébe adófizetõket kapni. Szóval az ottani tiltás az fake.
Gugli meg a többiek egyszerûen h.lyék, ugyanis az ico reklámokat akarták betiltani (szerintem jogosan), ehelyett sikerült mindent, ami kriptó.
A facebook saját kriptót akar a piacra dobni, értelemszerûen elõször eltakarítja a konkurenciát.
Jordánia, India, Tájföld, Vietnám parazita kormányok alatt nyög, akik nem szeretik, ha az alattvalók olyan pénzzel rendelkeznek, amit nem lehet megsarcolni. Harmadik világbeli ország ne legyen már etalon. Miért nem Svájc a példa, amelyik ezerrel igyekszik megszerezni a kontinens vezetõ kriptós hatalma címet? Vagy Franciaország, ahol pont a napokban fogadtak el egy nagyon ügyfélbarát szabályozást, és így már van értelme kivinni a törvényes vizekre a kriptót...
Venezuelában a hiperinfláció miatt a telekom kriptóval elõre feltöltött telefonkártyákat kezdett árulni, amely nem inflálódik...
Szóval nem, a kriptó nincs bajban. A tiltások esetében az ellenállás végvonaglását látjuk.
Akinek van esze, az már igyekszik felugrani a vonatra. Bloomberg Galaxy Crypto Index, Nasdaq cryptotõzsde, hogy csak a két legnagyobbat említsem.
Emellett ha a pénzügyi részt hanyagoljuk is, ismétlem, a decentralizált alkalmazásokat, internetes oldalakat NEM LEHET lekapcsolni, cenzúrázni, csak akkor, ha a teljes net ki van lõve világszinten.
Olyan, hogy egy crypto-szolgáltató tilt világnézet miatt, olyan nincs. Ha van, akkor az nem crypto-szolgáltató, hanem átverés.
Egymásnak ne feszüljetek itt miattam! :D
Nem vagyunk hülyék :D
Azért írom le ezeket, mert ahogy a konzervatív nézeteket, úgy a kriptós információkat is szívesen mellõzi a mainstream média.
Pl sehol sem írták le, hogy a Maersk, a világ legnagyobb tengeri szállítmányozó cége a dokumentációját blokkláncra teszi, az IBM által fejlesztett kriptó-projektére, mert egy csomót tud spórolni.
Nem írják le, hogy az amúgy centralizált, de mégis kriptopénz, az XRP megegyezett a világ három legnagyobb bankjával meg a WesternUnion-nal, és a nemzetközi tranzakcióikat az általuk fejlesztett kriptopénz segítségével fogják intézni, mert olcsóbb meg gyorsabb. Nem tudom, hány milliárd dolláros forgalmat bonyolítanak, de a világ minden fiszemf.szom városában van már WU-pont.
Azt sem írják le, hogy a Dél-koreai államigazgatás azt tervezi, hogy a TELJES állami bürokráciát, illetve annak a papírmunkáját ráteszi az egyik helyi fejlesztésû kriptopénz-projektre, és költségcsökkentési okokból blokkláncon fog futni ezentúl.
Viszont leírják, hogy a bitcoin és a kriptopénzek csak egy lufi... Ahamm, igen, mert mi itt mind tudjuk, hogy a média az csak az igazat közli :D
Hát, ha van új információ, akkor írd ide, csak egyszerűen mint ahogy fent, hogy megértsük. :thumbup
Engem csak meglepett hogy tavaly még arról volt szó hogy 1 ország tiltólistára tette, aztán most néztem és egy csomó megtette. De ha pozitív dolgok is vannak, akkor arról is jó tudni. :)
Sziasztok!
A mai naptól ingyen letölthetõ egy veterán kripto-blogger, trader ekönyve, magyar nyelven.
A fordítást én csináltam, a terület sajátosságaihaz mérten megbízható projekt, és a szerzõ sem csaló.
Osztalékfizetõ coinokról és hasonló passzív jövedelemtermelõ befektetésekrõl szól, akit érdekel, az alábbi linken több részletet megtudhattok, és ott van a letöltõlink is:
https://kriptoakademia.com/blog/pass...-befektetessel
Kérdés: a kriptobányászat az bonyolult? Miből áll? Egyszerű elindítani? Mi a lényege? Hogy működik?
Gondolom van róla sok infó, de szerintem a többségnek (nekem is) kínai. Egyszerű válaszok is vannak, vagy csak a bonyolult verzió? :)
Van egyszerû válasz :D
A bányászat az maga a tranzakciók hitelesítése. Mikor Piroska néni a bankfiókban rányomja a pecsétet az átutalási megbízásra. Piroska néni a bank alkalmazottja, a bank megbízásából, a bank szabályai alapján végzi a pecsételést, és így a bank rendszerében, valamint a vele szerzõdésben álló ügyfél szemében a lepecsételt papír a kritériumoknak megfelelõ, hiteles megbízásnak minõsül, amely alapján a két résztvevõ bankszámla között egyenleg-változással járó tranzakció hajtódik végre. X átutal Y-nak 1000 fabatkát, ezt X, Y, és külsõ szemlélõ Z (akinél Y fabatkáért cserébe tejet vásárol) is tényként ismeri el.
A kriptopénz egy decentralizált program (szó szerint egy számítógépes program), amely egy elosztott hálózaton fut, és minden csomópont (Piroska néni) egy-egy bányász. A szabályokat a program megírásánál lefektették, azoktól eltérni nem lehet, mindenki ismer minden apróbetûs részt, és mikor egy csomópont hitelesít egy tranzakciót, azt más csomópontok megerõsítik, és az így generált blokkba bekerül, hogy X küldött Y-nak 1000 fabatkát.
A csomópont pedig azért, mert futtatja a programot, könyveli és hitelesíti a tranzakciót, és a blokk legenerálása után biztosítja annak megváltoztathatatlanságát, blokk jutalmat kap, azaz kriptopénzt. Ahogy X, Y, és Z (valamint Piroska néni) szorgalmasan fizeti a számlavezetési díjat a banknak, úgy a blokklánc szorgalmasan fizeti a dolgozóinak a munkabért.
Ez a bányászat. Az átmeneti tárolóba került tranzakciók adatainak (ki, kinek, mennyit) blokkba csomagolása, és a blokkláncon való rögzítése.
Több féle bányászati metódus ismert, az egyikhez milliós géppark kell plusz számítógépes és programozási ismeretek, a másikhoz semmi, csak kell nyitni egy tárcát (mint egy email-fiókot), és ott tartani a kriptopénzedet, ezzel jelentkezel be "hitelesítõnek" azaz bányásznak. Mindkettõnek van elõnye és hátránya, és mindkettõ mûködik.
Ebben a könyvben az indirekt bányászatról van szó, azaz sokszor még tárcát sem kell nyitni, mert megcsinálja helyetted a rendszer.
Ha belassul a géped, akkor valaki a te gépeden végzi a bányászatot a maga javára. :)