Sok helyen olvasni prepper oldalakon és könyvekben, hogy spórolj pénzt és mássz ki az adósságaidból, majd fektesd a fizetésedbõl így fennmaradó összeget prepperkedésbe. Természetesen ezek a nagyokosok nem mondják, hogy pontosan mit csinálj ahhoz, hogy ne fizetéstõl fizetésig kelljen élned. Aztán az átlagember ezt az infot befogadva azt mondja magában, hogy: “Ja, neki könnyû! Jól fizetett könyvíró, népszerû blogoló, aki már a weboldalán elhelyezett hirdetésekbõl megél!” Nos, jöjjön néhány olyan dolog, amit én saját bõrömön tapasztaltam ki és remélhetõleg másnak is segít! Ma a két legnagyobb költség az energia (rezsi) és az élelmiszer. Itt lehet a legnagyobbat fogni! Lássuk elõször a rezsit.
Mindenkinek ugye küldik a
- víz-,
- melegvíz-
- és csatornadíjat
- gázszámlát
- villanyszámlát
- tv díjcsomagot
- internet számlát
- fûtésszámlát
- mobilszámlát.
Kezdjük ott, hogy nekem nincs tévém és teljesen ki is köttettem. Hat éve nem tévézek és rohadtul nem hiányzik az a sok agymosó baromság. A kölök se bámulja egész nap azt a szart! Csináljunk közös programokat, társasozzunk, ha kell én leülök barbiezni is, csak ne üljünk az agymosóláda elõtt!
Szóval ez már kapásból mínusz. Egyébként nem is értem az embereket, hogy mi olyan érdekes van a tévében, amiért megéri fizetni azt a többezer forintot? Hírek? Ó, tényleg! Amit õk megengednek és abban a formában, ahogyan õk megengedik. Ki ölt meg kit? Ki rabolt milliárdokat megint, bla-bla-bla! Vagy az ünnepeken 200-adjára leadott filmeket? Külföldi csatornákat? Azoknak van internetes elérhetõségük is! TV sorozatok? Letölthetõek. Ingyen!
Internet: válasszuk a legkisebb díjcsomagot! Még 5Mb/s-kel is lejön egy 1CD-s film félóra alatt. Addig pont meg van a vacsora. Faszbukon nem kell órákat lógni! Amúgy is csak pörög a számítógép 400W-os tápja! Tehát a villanyszámlára sincs jó hatással!
Villanyszámla: természetesen a nagyfogyasztókat le kell cserélni A++-osra. Ezen sajnos nem lehet másként nagyot akasztani. Láttam már A+-os Electrolux hûtõt 70.000-ért. Nem kell a száz fölötti. Az sem bír több évet. Tv-m nincs: mínusz. Ne hagyjunk semmit stand byban. Az ugyanúgy pörgeti a villanyórát, fõleg több motyó esetében, csak lassabban! Mosógépbõl is érdemes AA+-osat venni. Várjuk össze mindig a mosást, amíg meg van az öt kiló ruha. Jobb 2-3 programot egy hétvégén egyszerre mosni, rögtön egymás után (elõször a fehérek, aztán a színes, majd legvégül a fekete, sötétbarna, sötétkék), mert így a fûtõszálat nem engedjük kihûlni és a következõ programnál kevesebb energiába telik a hidegvízcsonkról kapott vizet felmelegítenie a gépnek. Az igaz, hogy az öblítõprogramok már hidegvízzel dolgoznak, viszont addigra a gép felmelegszik és pár fokkal melegebb lesz a víz is. Sok kicsi sokra megy. Használjuk a lehetõ legrövidebb programokat. Ezt úgy érhetjük el, hogyha valami nagyon csúnya foltot kap azt beáztatjuk mosószappanos vízben a gépi mosás elõtt. Szagelszívó helyett ott az irányított huzat: Ajtó becsuk, konyhaablak kinyit. Egyébként meg nem kell mindent agyon égetni! Pazarolod vele az olajat/zsírt és a gázt is. Plusz az edényeid is hamarabb kipurcannak. Ha zsiradékban sütsz válaszd mindig a legkisebb keresztmetszetû edényt, amiben még pont elfér a kaja. Tesztelgesd a hõfokot! Amikor már kezd a krumpli sercegni mehet bele az egész! Nem kell, hogy füstöljön! Akkor amúgy is csak fröcsög mindenfelé és többet kell takarítanod. Felejtsük el az összes elektromos konyhai bizbaszt! Ne mondd nekem, hogy nem bírod az asszonynak felverni a tojáshabot kézzel! Akkor hogyan akarsz túlélni egy katasztrófát, ha fizikailag ennyire satnya vagy? Nincs több robotgép, elektromos kés és konzervnyitó, turmixgép, stb. Automata kávéfõzõ? Felejtõs! Kotyogós, 1 vagy 2 személyes – ahányan kávéztok a családban. Vendégnek így legalább mindig friss készül, amitõl nagyon happy lesz és a kávéval is spóroltok. A gáz meg amúgy is általánydíjas a legtöbb helyen. Tartsd mindig karban a gépeket! Az eltömõdött szagelszívó, a levízkövesedett boiler, kávéfõzõ, mosógép, a teli porzsákos porszívó, a poros kompresszoros és hûtõrácsos fridzsider sokkal több áramot zabál, mert erõlködik és még a hatásfoka sem lesz olyan. A világítás külön közröhej. Az energiatakarékos izzókat felejtsd el. Egyrészt azok csak akkor érik meg, hogyha hosszútávon égeted egyfolytában, mert a bemelegedéshez sokkal több áramot vesznek fel, mint a hagyományos izzó ugyanannyi idõ alatt. Tehát gyerekszobába nem való, amikor a kisördög ki-be rohangál. Plusz a gáztölteteik veszélyes hulladékká teszik! Sokkal jobbak a LED-es világítótestek. Ezenfelül érdemes kisebb wattszámú égõket használni. Egy spájzban pl. mi a fenének 60W-os izzó? Fürdõbe sem kell akkora. Inkább tegyél pár gyertyát a 25-ös izzó mellé. Aztán ha sátánkák oda vannak a nagyinál, akkor anyával mehet a közös, gyertyafényes fürdés. Persze olyan helyre tedd a gyertyát, hogy ne kapjon lángra a haja! A tükör fölé tegyél egy másik izzót, amit csak borotválkozáshoz használsz vagy anya a kozmetikai bravúrjaihoz, de akkor csak az égjen! Ne mind a kettõ! Nagyszobában fölöslegesek a százkarú csillárok. Egy központi lámpa max. 3 karral, ha mindenki bent van és közös hadgyakorlat van vagy ha vendégek vannak. Amúgy meg helyi kis energiafogyasztású világítótestek. Vagy itt is jöhetnek a vaskos gyertyák, amik sokáig égnek. A "yankee vagy jar candle" nagyon zsír. Nekem volt 120 órás erdei gyümölcs illattal. Imádtam...és a csajok is. ;) De, sokszor a tv vagy monitor fénye is elég – ha még nem mondtad le - nem kell még a villanyt is felkapcsolni! A másik már emberi tényezõ: ne legyen már mindenki szanaszét a házban. Megfigyeltem családokat, hogy férj-feleség-gyerek(ek) és mégis úgy menekül mindenki a saját dolgával foglalkozni, mintha legalábbis leprás volna a másik. Aztán persze ég a villany a kisszobában, a konyhában, a fürdõben és a nagyszobában. Pl. miért nem lehet apának anyának együtt elmosogatnia, amíg a gyerek fürdik? Aztán apa marad a gyerekkel, amíg anya fürdik. Végül cserélnek. Ha valaki egyedül él az vígan használhatja az utcai fényt is. Én pl. kimondottan utálok villanyt kapcsolni egy éjszakai klotyóért a nagyszobában és az elõszobában, mert megvakulok tõle. A városi fényszennyezés éppen elegendõ, hogy kimenjek a budiba. Ott meg megint csak elég egy 25-ös izzó. Ha annak a fényénél nem találod meg amit kell, akkor már nem a prepperek között a helyed, hanem az elfekvõben...
(Második rész nemsokára)