Nem találtam még ezzel kapcsolatban topicot, s gondoltam nem ártana ezt is kivesézni. Amin a fejem töröm egy ideje: bekövetkezik egy SHTF szituáció és szerencsénk van, mert mondjuk épp tanyán lakunk, van fúrott vagy ásott kutunk, ahonnan még pumpás kiemeléssel vagy vödörrel még fel is tudjuk hozni a vizet, de ezt a vizet kezelni is kellene, hogy iható legyen. Ott a forralás, a víztisztító tabletták, a klór különbözõ vegyületei (pl hypo), és különbözõ víztisztítók, de ezek csak a biológiai szennyezõket pusztítják el, amelyek ugyan nem veszélytelenek, de a kémiai szennyezõk sokkal nagyobb veszélyt jelentenek. Különbözõ olajok, fenolok, peszticidek (növényvédõk), mosogatószerek, arzén, nitrát stb. Ezek eltávolítása a fenti módszerekkel nem lehetséges. Nem tudom, lehet, hogy van olyan hiper-szuper kézi víztisztító, amely ezek egy részét kiszûri, de ezek csak pár ezer l vizet képesek megszûrni és tisztítani, tehát egy több tagú családnak hosszú távon ez sem jelent alternatívát, fõleg ha vannak háziállatok (kacsa, tyúk, disznó, tehén, juh stb.), akkor az õ vízigényükrõl is gondoskodni kell. Ezek az anyagok gusztustalan betegségeket okoznak: rákok, gerinczsugorodás és mindenféle borzalmat. Például a nitrát a szervezetben nitritté alakul át, amely akadályozza a vérben az oxigén szállítását és különösen csecsemõkre veszélyes.
Tehát hogyan lehetne megoldani - ha meg lehet oldani - hogy tényleg egészséges legyen az az ivóvíz, úgy, hogy azt évekig, sõt évtizedekig is fogyaszthatjuk, mert a víz akkor egészséges és iható, ha nem csak a fogyasztás pillanatában nem lesz tõle bajunk, de életünk késõbbi szakaszában sem.