http://www.youtube.com/watch?v=ARtWKoVVlug
Printable View
Nézegettem már egy ideje ezt a fajta víztisztítót, szerintem elõbb-utóbb be fog kerülni a készletbe. A másik (a pici zöld katonai) megvan, de nem nagyon bízok benne, inkább csak egy lehetõségként tartom számon. :)
Jól értelmezem, hogy 4:32-nél az egy hónappal ezelõtt bemutatott LifeStraw vízszûrõre utal (ha te is olvasod Papica, pontosíthatnád)? Átnéztem a Youtube videókat és más vízszûrõ bemutatót nem találtam.
Nekem egy Katadyn Combi (kerámiabetét + aktívszenes szûrõ) víztisztítóm van. Viszont, gondolkodóba estem, mikor ezt megláttam.
http://sawyer.com/products/type/water-filtration/
Ár-érték arányban nagyságrenddel jobbnak tûnik, mint a Katadyn vagy a LifeSaver. Annyiban viszont kevesebbet tud, hogy nincs benne aktívszenes betét, és emiatt a vegyi anyagokat, mérgeket nem szûri.
Nálam a nagyobb méret pozitívumnak számít, a kínaiban pont az nem tetszik hogy akár zsebben is elfér. Ami kicsi, az elveszik. És felkészülésrõl van szó -ahogy Papica is említi-, a spájzban meg van hely egy kicsit nagyobb vízszûrõnek. A bushcraft dolog az más, arra kisebb méretû lehet az ideális. Az egyik otthonra, a BOB-ba meg mehet a kis kínai. :)
Katadyn víztisztító tablettákról van valakinek tapasztalta?
Van belõle pár dobozzal, használni ugyan még nem használtam, de gondolkodtam már rajta, hogy tesztelni kéne. Ha eljutok odáig, majd megírom a tapasztalatokat. :)
Rendeltem én is vagy 4 dobozzal. Még nem jött meg. Bár van otthoni víztisztítóm, hordozhatót is szeretnék majd, úgy gondoltam nem árt ha van belõle. Egyrészt ha menni kell és nem tudom magammal vinni a hordozhatót (ami még nincs is :) ) illetve szerintem jó csereeszköz lehet egy esetleges összeomlás esetén.
A Katadyn 0,2 mikron azaz 200 nm átmérõig szûr.
A Lifesaver 15 nm alatt enged át.
Az ebola 80 nm széles.
A kínai szûrõt nem tudom vizsgálták-e laborban.
Egy átlagos ház 100 nm. Sok minden elfér. Van kert, lehet ásni, mûanyag, vízhatlan tokokban mehet a csak SHTF helyzetre való tartalék a föld alá. ;)
Hogy valami 20 cm x 15 cm, vagy 35 cm x 20 cm az szerintem nem olyan nagy ügy, ha csak 1-2 darab kell belõle. 3 rúd kolbász is több helyet foglal. :D
Valahonnan rémlett ezen eszközök felhasználhatósági ideje. A lifestraw esetén a az elsõ használat után 3 hónap, de most nem találok erre utaló forrást. Viszont találtam 3 év szavatossági idõt, ami alatt használatlan állapotban is elveszíti a használhatóságát. Ráadásul van benne valami jódozott tisztítóbetét a vírusok ellen.
Vasember hozzászólása az ebola méretérõl és a szûrõk képességeirõl elgondolkodtatott. Gyorsan meg is néztem a LifeSaver termékismertetõjét. Abban is vannak érdekes részek. Az elõszûrõ szivacsot 6-12 havonta cserélni kellene, ez még válalható. A szénszûrõt viszont túránként vagy tárolás után el kell távolítani és kidobni, majd a következõ használat elõtt újat tenni bele. Ez viszont már húzósabb tétel. Azonkívül vigyázni kell a palackban a nyomásra. Nem szabad lezárt állapotban túl sokat pumpálni, mert a megnövekedett belsõ nyomás átpasszírozza a szûrõn a szennyezõdést. Az elsõ használat után a szûrõt mindig nedvesen kell tartani az üveg töltve tartásával. Ha kiszárad a szénszûrõ, eltömõdhet.
Szóval: "Több dolgok vannak földön és egen, Horatio, mintsem bölcselmetek Álmodni képes." Jobb körbejárni a dolgot, mint egy kezelési hiba miatt tönkre vágni az eszközt.
Bel : a ,CSEHSZLOVÁK M-10- ben is ? nem tudod véletlenûl. köszönöm!
Katadyn az adatlapja szerint 50000 litert bír átszûrni (kerámiaszûrõje), az aktív szenes az nem tudom.
A terméken és az adatlapján és a reklámjaiban azt írják, hogy körülbelül 250 liter víz szûrésére alkalmas. A használati utasításban pedig plusz bekezdésben, hogy minden túra vagy tárolás után cserélni kell (az átszûrt víz mennyiségétõl függetlenül). Az én értelmezésemben itt nem a tervezett elhasználódásról van szó. 5-10-20-50 liter víz szûrése után is cserélni kell, mert nem garantálják a szénszûrõ hatékony mûködését.
A labortesztben ez olvasható: ....Kínai gyártású víztisztító, ami le sem tagadhatná, hogy a Katadyn márka koppintása.
Az ígéretek szerint a szûrõ 0,1 mikrométeres lyukméretû, és pluszban aktívszenes töltetû.....
Kínaival tisztítottam tó vizet, mocsár íz benn maradt. Tényleg van benne szénszûrõ ?
Szét kell 1 betétet törni és megvizslatni, valahol láttam kapható külön is.
A Katadyn Combi szénszûrõje kb. 3-400 liter víz szûrése után szorul cserére. Gondolom, attól is függ, milyen vizet szûrünk vele.
Most ilyen szenet vettem próbaképpen, mert a Katadyn aranyáron adja az övét (vagyis annál kicsit drágábban).
http://www.dinax.hu/ipari_vizkezeles...m_1_kg_os.html
Ennek viszont nagyobb a szemcsemérete, ebbõl kifolyólag valószínûleg az összeadott felülete is. Gyanítom, hogy emiatt kevésbé lehet hatásos. Valaki esetleg nem tud jó beszerzési forrást max. fél mm szemcseméretû aktív szénre?
Kipróbáltam a Kínaimat jól bezöldült esõvízzel.
A zöld vízbõl fasza világos színû víz lett, forralás után megittam.
Engem meggyõzött a kis Kínai.
A katadyn szén szûrõje 200 litert tud megszûrni! Utána csere.
Értem én, de biztos ami biztos. Az a tuti ha én magamon is tapasztalom.
Amúgy is a gyakorlási és próba fázis következik, mert ha megjön végre a zúj penge nem költök 1 ideig.
Én a kis kínaival ittam faoduból, pocsolya és tsai, tavak, patakok vízébõl gond nélkül. A legdurvább az volt, mikor egy falun áthaladó patakocskából ittam. Ez azért elég veszélyes, mert ki tudja kinek a pöcéje meg ganéja megy bele. De semmi bajom nem lett tõle.
Ami tetszik: olcsó, elég megbízhatóan szûr, kicsi, könnyû, még tokja is van.
Ami nem tetszik: elég gyatra anyag, kicsit jobban pumpálom és ereszt, lassú nagyon.
Viszont: kólát szûrtem kíváncsiságból, hát olyan hígított kóla maradt. Borral uez a helyzet. De azért jó szerintem. Kínából rendeltem anno és 13 nap alatt kézben volt, ha jól emlékszem 7-8K között állt meg.
De hol?
Vagy csak megint énem lelem. Mert lehet, hogy rendelek majd tartalékba.
Szia, itt nézz körül: http://fikesz.hu/aktiv-szen/
Ha Pestre akarsz szállíttatni, akkor közösen is rendelhetünk és felezõdik a fuvarköltség.
Kedves fórumozók.
Nincs valami olyan linketek ahol összehasonlitják ezeket a víztisztító kütyüket, anyagokat. Valami mikrobiológiai labor, vagy hasonló. Két dolog érdekel. Egy hátizsákba való és egy otthoni nagyobb teljesítményû.A bemutatkozásnál már írtam, hogy a vikendházban van egy 10 mikronos elõ- és egy ezüstözött aktív szenes utószûrõ. Hááát nem iszunk belõle.
otthonra,táborba http://tuleloviz.hu/LifeStraw_Family
zsákba http://tuleloviz.hu/LifeStraw
nyugodtan,kipróbáltam,faca
http://www.lifesaverusa.com/
15 nanométeres szûrõ.
Néztem õket már régebben is. Kb. ugyanazt árulják mint a Dinax. A granulátumok szemcsemérete 0,6-2,5 mm-ig.
Viszont van náluk valamilyen szénpor. Az vajon mekkora szemcseméretû lehet? Nekünk lényegében olyan kell, amely éppen hogy nem fér át a tartály szûrõhálóján, ami talán tizedmilliméter nagyságú lyukakból áll. Ha a szénpor ennél durvább, akkor nem tudja átmosni rajta a víz, így elvileg jó lehet.
Amit a Katadyn adott, az kb. az asztali sónál picivel durvább szemcseméret lehetett. Ha túl nagy a szemcseméret, akkor a szemcsék összeadott felülete kisebb lehet a kelleténél. Ha viszont túl finom, akkor egyrészt átjut a szûrõhálón, másrészt talán úgy össze is állhat, hogy a vizet is csak nehezen engedné át.
Talán megpróbálom majd megkérdezni tõlük, hogy mennyire finom ez a szénpor.
Már írtam valahova a víztisztítókrol, csak nem tudom hol jelent meg.
Még nem oldottam meg ezt a problémát. érdekelne egy teszt a különbözõ megoldásokról. Egy nagyobb teljesítményût, családi házba és egyet túrázáshoz keresek. Tabletta?
Várom a tapasztalataitokat.
Köszi.
Köszönöm mindenkinek a linkeket.
Kedves Doom.
Mindkét szûrõ megnyerte a tetszésemet. Hol lehet beszerezni és mennyibe kerülnek?
Egy ilyen akadt a kezembe minap egy Intersportban...ha jól emlékszem 3000 ft körül volt az ára:
http://erikainteriors.blog.hu/2014/02/17/bobble
Ilyet az alirol rendeltem mindenkinek + tartalékokat.
Az egyik utánfutóm, mikor mentek Londonba, ilyenbõl ivott minden vizet.
Egy másik utánfutóm szintén hordja táborokba. ha rendszeresen használod egy idõ után eldobható.
Az említett alin fillérek...