2

Thumbs Up |
Received: 194 Given: 222 |
Egyre inkább érdekes ez a rendszer, olvasva a portugál áramszünetben való kommunikációs problémákról, mivel ott hamar leállt a telefonos tornyok működése is.
Van-e erről magyar nyelven értelmezhető leírás?
Próbálom mióta itt olvastam róla felcsipegetni az információ morzsákat, de ha jól értem akkor az egész rendszer többfelé van szakítva a frekvenciáknak megfelelően, ergo az egyik nem kommunikál a másikkal sehogy.
EU-433MHz, EU-868Mhz, CN-470Mhz, US-915MHz.
Itthon ha jól olvastam a 868Mhz eszközök kisebb távot képesek áthidalni, mint a 433MHz-es társaik. Mielőtt belevágok szeretnék képbe kerülni.
elemlampablog.hu - elemlámpa tesztek minden mennyiségben!
Thumbs Up |
Received: 21 Given: 59 |
EU-ban 868MHz és 433MHz használható, külön rendszerek (egyenlőre) nincs átjárás a kettő között és hardveres különbség van, vásárláskor el kell döntened melyik frekvenciára kell.
Sajnos nem egyszerű a választás mert 433-nak kicsit jobb a terjedése, viszont ott kisebb az engedélyezett teljesítmény és az eszközválaszték is kisebb.
(Szoktak kicsit csalni hogy olyan országot állítanak be ahol nagyobb az engedélyezett teljesítmény, így több megy ki, de állítólag erre azért kényesebb az nmhh mint a pmr-re)
Ráadásul 433-on rengeteg vezetéknélküli cucc üzemel
Budapest környékén használnak leginkább 433-at, van egy átjátszó a pilisen, az messzire elszól, van hogy megjelent itt Kőszeg mellett is.
Több lora rendszer van, de kettő ami felhasználóbarát:
- Meshtastic (433/868): ez a régebbi, többet tud, elterjedtebb.
- Meshcore (868): ez nemrég indult, kevesebb extrával, de letisztultabb és a stabil működésre, a hálózat optimalizálására törekednek az extra funkciók helyett.
Én 868-hoz kezdtem venni a dogokat (egy 433-at is vettem tesztelni), először meshtastic volt rajtuk, de mikor elindult a meshcore project átváltottam arra.
Magyar leírást nem tudok, de van fb és telegram magyar csatorna.
Itt van pár sor a Meshcore-ról: https://mc868.hu
"Hajszolom a tudást, de õ mindig gyorsabb nálam!"
Thumbs Up |
Ami még fontos lehet, hogy napelemes és hordozható eszközöknek érdemes nrf alapút venni, ez sokkal kevesebbet fogyaszt mint az esp alapú.
Thumbs Up |
Rendeltem egy T1000E-t, meglátjuk mire jutok vele. Ha a Pilis átjátszót elérem akkor nagyon elégedett leszek, mert kinyílik a világ. Ha nem akkor majd esetenként tudok csak kommunikálni vele.
Thumbs Up |
A pilis az 433MHz, úgy tudom hogy T1000-E meg csak 868MHz-es van
Nekem is ez volt az első, kompakt kis szerkezet, csipog is ha üzenetet vesz.
De összességében szerintem 868MHz-es állomás több lehet. Remélem a kab-hegyi 868-as rádióval tudnak majd valamit kezdeni, mert az jól megszórja a Dunántúlt, bár nem tudom te merre vagy.
https://meshtastic.liamcottle.net/?l...984375&zoom=10
Itt a Telegram csoport, elég aktív szokott lenni: https://t.me/meshtastic1
u.i.:
Bekapcsolható benne mqtt kapcsolat is, akkor nem csak rádión hanem neten át is működik, de én ezt kerülöm, offline használat a cél.
Last edited by raktaros; 05-01-2025 at 03:04 PM.
Thumbs Up |
Meg is jött ma a T1000E, gyors konfigoltam, minden működött, firmware-t lefrissítettem a legújabb stabilra.
Egyelőre nem látok senkit
Tesztüzit elszórtam, nap közben több helyre is kiteszem a házban, hátha valamerre célba ér.
Hétvégén tervezem valami magaslatra felmenni, onnan is próbálok kommunikálni.
Nem olcsó móka, de akár még jó is lehet.
Thumbs Up |
Nem tudom melyik szoftvert tetted rá, de elsőre érdemes a Mestastic-ot, ott többen vannak.
Nézd a térképet, hátha valamelyik közelében leszel: https://meshtastic.liamcottle.net/?l...914063&zoom=10
A készülék maga is veszi az üzenetet, hangjelzést is ad, a led is jelzi ha üzenteted van. Rácsatlakozol a telefonnal akkor átküldi rá.
Már nem emlékszem hogy alapértelmezetten be van-e kapcsolva a hangjelzés, már régen használtam.
Szerencsére elég jó az antennája.
Thumbs Up |
Received: 123 Given: 1 |
Itt egy friss videó a meshtatic-ról, magyarul:
https://www.youtube.com/watch?v=rBrA...troTechHungary
Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsõként fogja meglátni benne a fény felvillanását.
Thumbs Up |
-törölve-
Megelőztek![]()
Thumbs Up |
A Meshtastic oldaláról a legutolsó stabil nem béta FW került rá.
Sajnos a közelben (Dunakanyar) nincs egyetlen elérhető eszköz sem. A Szentendrei szigetről már elértem Budapest 3. kerületet is. Illetve tegnap megvolt az első "DX"-em is Szentendrén. Onnan már azért el lehet érni 1-2 magasabb pontot ahonan tovább tud pattanni. A készülék hangját kikapcsoltam, elég idegesítő és hosszú, nem csak egy pittyenés. Töröm a fejem egy 433-as beszerzésén is, bár akkor meg a két meglévő eszközöm nem tud egymással kommunikálni. Annyira így már nem is olcsó mulatság. de tény, hogy a PMR-nél sokkal hatékonyabb és valamennyire "szükséges" is.