Oldala 162 of 162 ElsõElsõ ... 62112152160161162
Eredmény 1,611 to 1,616 of 1616

Topic: Mit csináltál a héten? Mit prepperkedtél?

Member
    Csatlakozás dátuma
    Dec 2021
    Lakhely
    Borsod-Abaúj-Zemplén megye
    Thumbs Up
    Received: 27
    Given: 3

3 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló P. Dude Hozzászólás megtekintése

"WLB: Az összeomlás-kutatás nemcsak arról szól – nyilván leegyszerűsítve –, hogy mind meghalunk, hanem azt is kutatja, hogyan tudunk alkalmazkodni a kialakuló helyzethez, hogyan élhetjük túl az összeomlást. Például megnő majd a kisközösségek szerepe a már nem túl távoli és borús jövőben. Ez tényleg így van?

S.-B. B: A jelentőségük mindenféleképpen megnő majd. Ám én úgy látom, hogy jelenleg nem igazán vannak olyan működő kisközösségek, nemcsak Magyarországon, de máshol sem, amelyek kibírnák és túlélnék ezeknek az embert próbáló időknek a nyomását. Pláne hogy a társadalmak mindeközben világszerte mindenhol az atomizálódás, az elidegenedés felé haladnak. A valóban túlélő közösségeket a szükség fogja kialakítani, érdekek mentén, mégpedig azért, mert az emberek egymásra lesznek utalva. Működőképes közösségekké azok válhatnak majd, amelyek képesek lesznek fizikai és lelki értelemben is megtartani a tagjaikat."

Nem hogy működő kisközösségek alig vannak, de már online kapcsolattartás se nagyon, még a prepper fórumon sem.
    Alapvetően nem prepper közösség, de bevallottan és általam személyesen tapasztaltan is vannak prepper/bushcrafter tagjai: Sipos Misi Fenntartható Visszafejlődés Yt csatornáján reprezentált élelmiszer önellátó, tanyás közössége, amely egymáshoz 5-15 km-es távolságban lévő tanyák együttműködő kis csoportjaiból szerveződik. S.-B.B. és Misi egymás rendezvényein adnak is elő, nem tudom, őket miért nem említi, tartja működő kisközösségnek.
    Ahogy nekem átjött, ez egy egyébként pozitív célokat követő, határozott alapító és vezető szabályai szerint, az ő szigorú belépési feltételei alapján működő rendszer (külterületi tanyán, zártkerti telken életvitelszerűen élő, ott biogazdálkodást folytató, egymás segítésére, egymás terményei/termékei által [cserekereskedelem] egymás élelmezésének kiegészítésére hajlandó tagjelöltek felvétele).

Amennyire korábban olvastam, régebben voltak személyes találkozók fórumtagok között. Ilyet támogatnék.
    Azt hiszem, valamelyik előadásában S.-B.B. is mondta: a változás te magad légy! Ha nincs ilyen közösség, meg kell próbálni összehozni.
    Nagyon kell vigyáznom magamra, mert belőlem csak egy van!
    Egyedül nem megy...

Senior Member
    Csatlakozás dátuma
    Apr 2014
    Thumbs Up
    Received: 51
    Given: 27

3 Not allowed!
    Na ezzel én is pont így vagyok.
    Szerencsére szerszámból elvileg "jó minőségűek" vannak, értem ez alatt berner/beta. Ilyenekhez jutok hozzá akár ingyen is időnként, nem lopás által hozzáteszem.
    Van is jó pár berneres akksis lámpám, elég jók, mágnesesek, pl autó kasznijára faszán feltehető, jó fénnyel, bár az üzemidő nem a legjobb, de legalább faszán látok velük.
    Egyébként azért sem veszek már annyi mindent, mert csak tönkre megy, ha nem használom, pl a hálózsákjaimat(3db van) is ki terítem időnként kicsit levegőzni.
    Konzerveket, tésztákat, rizst is cserélgetem időnként, igazából ennyi.
    Inkább a gyakorlatra teszem a hangsúlyt, minél kevesebb dologhoz kelljen hozzáértőt/szakembert hívni, ez is valami.
    Tehát a szó legszorosabb értelmében én sem prepperkedek már, de tágabb értelemben igen és mindig is fogok.

Senior Member varég's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Jul 2013
    Lakhely
    Fejér vármegye
    Thumbs Up
    Received: 106
    Given: 1

2 Not allowed!
    Idézet Eredeti hozzászóló LSVF Hozzászólás megtekintése
    Na ezzel én is pont így vagyok.
    Szerencsére szerszámból elvileg "jó minőségűek" vannak, értem ez alatt berner/beta. Ilyenekhez jutok hozzá akár ingyen is időnként, nem lopás által hozzáteszem.
    Van is jó pár berneres akksis lámpám, elég jók, mágnesesek, pl autó kasznijára faszán feltehető, jó fénnyel, bár az üzemidő nem a legjobb, de legalább faszán látok velük.
    Egyébként azért sem veszek már annyi mindent, mert csak tönkre megy, ha nem használom, pl a hálózsákjaimat(3db van) is ki terítem időnként kicsit levegőzni.
    Konzerveket, tésztákat, rizst is cserélgetem időnként, igazából ennyi.
    Inkább a gyakorlatra teszem a hangsúlyt, minél kevesebb dologhoz kelljen hozzáértőt/szakembert hívni, ez is valami.
    Tehát a szó legszorosabb értelmében én sem prepperkedek már, de tágabb értelemben igen és mindig is fogok.
    Saccper én is ezt a vonalat viszem, a jelenlegi lehetőségeim mellett.
    Emellett túrázok rendszeresen, főleg a környező területeken, így a környékemet -valamelyest- megismerem.
    Akinek elég bátorsága és türelme van ahhoz, hogy egész életében a sötétségbe nézzen, elsõként fogja meglátni benne a fény felvillanását.

Senior Member Fekete-Báró's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Feb 2020
    Thumbs Up
    Received: 69
    Given: 55

6 Not allowed!
    Sziasztok, az utóbbi időben eltűntem, mert sok dolgom volt, most viszont írnék arról - témakörök szerint -, hogy mit prepperkedtem az elmúlt hónapokban illetve 1-2 évben.
    A lakóhelyünkről annyit érdemes megjegyezni, hogy egy nyugat-európai, közepes városban bérlünk házat, egy csendes, kertvárosi részen, a házhoz kis udvar és egy méretes pince tartozik. A közbiztonság (most még) jó, a szomszédság rendes, barátságos.
    Áramellátás: sikerült beszereznem két Ecoflow Delta power stationt; az egyik 800 Wh, a másik 1200 Wh. Többféle kimenetük van: USB, 12 V és a hálózatban megszokott 230 V és 50 Hz-es áram. Emellett van még több, kisebb powerbank is. Vettem két összehajtható, 160 W-os napelemet, és szeretnék még egy kisebb aggregátort is vásárolni.
    Világítás: áramszünet esetén minden családtagnak tudok adni fejlámpát, van jópár kempinglámpa, és rúdlámpák többféle teljesítményben. Igyekeztem a minőségibb márkákból (Fenix, Olight) vásárolni, és arra is törekedtem, hogy a lámpák USB-ről tölthetők legyenek vagy pedig AA, esetleg AAA elemekkel működjenek. (Csak 1-2 lámpám van, aminek speciálisabb az elemigénye.) Ezekből az elemekből is bőven van tartalék, és mécsesből is akad egy rendes készlet.
    Vízellátás: Összehajtható kannákban jelenleg kb. 200 l vizet tudok tárolni, és van egy fürdőkád is, ami feltölthető. Ha a víz elfogy, több patak van a környéken, ahonnan lehet meríteni. A vizet hazaviszem az erre szolgáló kannákban, egy "fekete" vödörben ülepítem, majd a tisztítás egy Katadyn Pocket szűrővel történik (ez stabilabb szerkezet, mint a Combi), a kifolyó szárra egy aktív szenes adaptert teszek. Ezután esetleg még egy SteriPennel is kezelem a vizet, hogy a vírusokat is sikerüljön kiiktatni. Fontosnak tartom, hogy a még tisztítatlan és a tiszta víz tárolására való edényzet egyértelműen elkülönüljön.
    Szennyvíz, tisztálkodás: beszereztem egy pumpával öblíthető, mobil WC-t (Outwell, 20 literes tartállyal). Van egy nagy műanyag dézsa a tisztálkodáshoz, az ember beleáll, és ásványvizes palackokból önti magára a vizet. Természetesen nedves törlőkendőből, WC papírból (a kemping WC-hez ajánlott speciális WC papírból is), szappanból és fogápolási cikkekből is van tartalék.
    Élelmiszer: igyekeztem változatos készletet összeállítani. Konzervek (hús, tonhal, zöldség, készétel), befőttek, száraztészta, rizs, sonka, kolbász, lekvár, Nutella. Mindig van itthon több kiló méz is. A készletet forgatjuk. Tartok lisztet, száraz élesztőt és sütőport kenyér vagy bodag sütéséhez, és azt tervezem, hogy veszek vákuumcsomagolt búzát és egy kézi gabonaőrlőt.
    Fűtés: ez az egyik legnehezebb kérdés, mivel kályha, kandalló beépítésére technikailag nincs lehetőség. Gondoskodtam téli hálózsákokról, és a tervem egy nagyméretű, fűthető sátor (pl Robens Klondike Grande) és a hozzá tartozó kályha beszerzése. A sátor szükség esetén felállítható az udvaron. (Folyt. köv.)
    Last edited by Fekete-Báró; 10-15-2024 at 09:35 PM.

Senior Member P. Dude's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2020
    Thumbs Up
    Received: 370
    Given: 657

3 Not allowed!
    Nekiláttam az év végi prepperkedésnek. Úgy összességében kezdek ráérezni arra, hogy mit is jelent most nálam a prepperkedés. Megvannak a maga korlátai, amik közt jelenleg tudok mozogni. Nem mellesleg ezek a keretek másrészről előnyök is, szóval nem is olyan egyszerű ezen mindig elmenni.

Tavalyelőtt meg voltam indulva itt a fórumon is a ház eladása kapcsán, mostanra viszont nagyon örülök, hogy nem adtuk el. Kisimult vagyok, a macsekkal kiépítettük a bázisunkat. Szülőkkel korábban sem volt rossz a kapcsolat, de mostanra nagyon jó lett, sokat beszélgetünk. Egy régi barátnőmmel (női barát) újra megtaláltuk egymást, megyünk mindenfelé. Melóba továbbra is felszabadultan járok be. Az elmúlt két évben kialakult ott egy olyan tapasztalatom, hogy bármilyen helyzet adódik, azt valahogyan megoldom. A minap akkora balhét tettem rendbe rendőrség bevonása nélkül, amekkorát két év alatt még nem láttam ott.

Most tusfürdő stb. tisztálkodási cikkekből rendeltem egy nagyobb készletet. Borotvafejből tankoltam fel megint minimum 1 évre. Macseknak szépen gyarapodik a spájz, most bővítettem háromféle eledelből egy rakással, meg pár zsák alommal. Minden van itthon ami esetleg kellhet, gyógyszerek, féreghajtó, ezüstkolloid spray, taurin, zöldség- és gyümölcskeverék hányás/hasmenés ellen, kisállatmérleg stb. A céges macseknak is vettünk egy halom muníciót.

A védelmi vonalat a magam részéről teljesnek mondom, és ennél többet nem is vállalok. Home Defender, Onesta, Omerta, gázpisztoly viselésivel, minden leműszakiztatva + 3XCS spray készlet feltöltve. Ja meg beüzemeltünk egy kamerát is a háznál, majd abból szerintem veszek még. És egész jók a lőállásaink.

Meglepetés is lett, találtam a helyi boltban 19,3-as piros Keserű gumit. Volt belőle 5x50, elhoztam mindet, a meglévővel együtt csak ebből a pirosból van most 300. Volt már ez is hiánycikk, nem várom meg míg megint az lesz. Vettem pluszban 50 riasztót, bár az is van itthon bőven. Szerencsére a legjobb fajtából semennyit nem használtunk el, mert már sehol sem kapni... Bel korábbi javaslata alapján a lámpákat nézegetem, beszélgettem róla a fegyverboltossal is, a HD-re szeretnék egyet.

Aztán részemről köszönöm ennyi. Amellett, hogy ráhasalok a brazil jitsura, meg remélhetőleg a sambót is ki tudom próbálni. Teljesen mérethatáron vagyok és optimálisan úgyis két gi kell, úgyhogy beruháztam még egy gire, övre, papucsra, már meg is jöttek a Gold BJJ-től. Talán egy pár kettlebellt még veszek itthonra, találtam hozzá egy jó edzéstervet. 10 napos, napi 10 ezer NE-s kúrával biztos ami biztos alapon feltöltöttem a D-vitamin szintemet + vettem C-vitamint, az mindig jó ha van itthon.

Világvége még nincs, és azért 0,5-1 év bjj már ad egy bizonyos fokú önvédelmi alapot. Emellett a lelki, mentalitás része, megelőzés és konfliktuskezelés, higgadtság ugyanolyan fontos része a dolognak, ezt minden harcművészetnél elmondják. Talán kijelenthető, hogy ebben sokat fejlődtem az elmúlt két évben, mert a munkában minden műszak más, pillanatok alatt alakulnak ki balhék, adott esetben őrjöngő, bemindenezett börtönviselt emberekkel kell szót érteni.

Aztán vettem még Guaranát (a legerősebb természetes koffein, azonnal ébren tart ha kell, de nem dobogtatja be a szívet mint a kávé), bespájzoltam bong-szűrőkanállal, különféle erősségű és méretű nedvesség/páraszabályzó tasakokkal, és vettem egy szép vihargyújtót is, abból ugye sosem lehet elég. Ezredmilligrammos digitális zsebmérleg. És minden amit el tudtok képzelni pipaszűrő/bongtisztítás témakörben. Anno egy kedves barátnőm (nem tud a prepper témáról semmit) mondta, hogy ha atomháború lenne, én akkor is tudnék pipázni. Akkoriban kezdtem a kísérleteimet a legális pszichoaktív növényekkel, és látta milyen felszereltséggel készültem rá. Őt pedig évek óta nézegettem, és jön a karácsony, szóval... Mit ne mondjak, megérte, igazi kis erőmű.

IMG20241128113030.jpg

Betáraztam posztap filmekből, sorozatokból (is). Vettem ruhákat (pl. nepáli gyapjúkesztyű, hasonló sapka, még egy téli nadrág, stb.) meg néhány jó minőségű tartós készételt (üveges Polcz ételek).

Prepper mentalitás mindig ott van a háttérben. A legszűkebb környezetben legyenek rendben a dolgok. Anyámnak stabilan rendbejött a vérnyomása meg a cukra is, nem kell gyógyszer, táplálkozásán stb. is nagyon jól változtatott. Apámnak is rendbetették az ízületeit, barátnőm emésztési gondjaihoz megtaláltam a megfelelő vizsgálatot, meg is vagyunk vele, és szerintem eljutottunk ahhoz az egy-két tényleg jó szakemberhez, akik ott is egyenesbe hozzák a dolgokat. Jómagam meg stabilan tartom a 20 kiló mínuszt. Táplálkozást szeretném egészében rendbehozni, nagy nehezen sikerült megrendelnem George Lockhart bjj-s e-könyvét, azt olvasgatom. Jó iránynak tűnik a táplálkozást illetően, és onnantól célirányosan, gazdaságosan tudok készletezni ételből is. Gondolkodom, most mit kellene még.

Administrator TMIB's Avatar
    Csatlakozás dátuma
    Mar 2013
    Lakhely
    USA
    Blog Entries
    49
    Thumbs Up
    Received: 763
    Given: 827

1 Not allowed!
    Akkor nem unatkoztál az utóbbi időben. Én csak vadászgatok nagy mennyiségű kajára, de hiába volt itt a Fekete Péntek, meg hiába a nagykerben próbálkoztam, sőt gyártóknál is, olyan mintha nem kéne nekik a pénzem. Nem igazán válaszolnak, ha mégis akkor logikátlanul beszélnek. Szóval egyelőre ez így semmi. Szerintem most veszek egy 25 kilós tejport aztán meglátom hogy milyen. Talán veszek majd többet később. Vannak tervben dolgok, főleg tartós ételt kéne betáraznom a kamrában, de most cserélünk gázkazánt is, az egy külön sztori. 4000 dollár...